x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Fata verde” la Ziua Verde

“Fata verde” la Ziua Verde

de Diana Scarlat    |    08 Sep 2008   •   00:00
 “Fata verde” la Ziua Verde

Sîmbătă seară s-a cîntat pentru “Ziua Verde” în Piaţa Revoluţiei. Biletul de intrare: becuri arse, veiozele bunicii, televizoare pe lămpi şi alte minuni ale tehnicii de pe vremea străbunilor noştri. Toate s-au adunat sub deviza: “Reciclează! Acum ai cum!”.

Sîmbătă seară s-a cîntat pentru “Ziua Verde” în Piaţa Revoluţiei. Biletul de intrare: becuri arse, veiozele bunicii, televizoare pe lămpi şi alte minuni ale tehnicii de pe vremea străbunilor noştri. Toate s-au adunat sub deviza: “Reciclează! Acum ai cum!”. 

 
Concertul din Piaţa Revoluţiei face parte din campania “Ziua Verde”, program naţional iniţiat de Recolamp şi Rorec, organizaţii colective care îndeplinesc responsabilitatea gestionării deşeurilor electrice şi electronice. Programul este implementat de agenţia specializată în programe de motivare nonfinanciară Roddia. Evenimentul pus la cale de organizatori a avut un succes nebun la un public la fel de “nebun”, dar civilizat şi responsabil. Phoenix, Zdob şi Zdub şi Timpuri Noi şi-au adus în centrul Bucureştiului sute de fani, la recoltat de deşeuri electronice şi electrocasnice. Fiecare a venit de-acasă cu un “trofeu” al vremurilor apuse, uşurînd astfel ecosistemul de apăsarea aparatelor ieşite din uz. Puţin cam melismatici, lăutarii de la Mahala Rai Banda au cîntat în deschiderea concertului, iar invitaţii speciali Al Jawala au amintit publicului de spectacolele lui Emil Kusturica.

 
ŢELURI NOI. La timpuri noi, tot noi… am rămas aceiaşi, dar avem mari şanse să ne civilizăm – cam asta ar fi reuşit să spună organizatorii evenimentului din Piaţa Revoluţiei, după marea ţopăială care a ţinut şase ore. În timp ce piramidele de deşeuri se ridicau semeţ, spre triumful noilor culmi de civilizaţie şi progres, trupa Timpuri Noi a reciclat-o în faţa fanilor pe bătrîna “Tanţa”, iar Nicu Covaci le-a dat lecţii de imagine şi sunet celor din echipa tehnică. Toate acestea, în spiritul unei lumi noi, în care n-au ce căuta gunoaiele, desigur. “Timpuri Noi, pentru că străinii mi-au spus adesea că miroase îngrozitor în ţara asta. Pentru că toate gospodăriile au un foc unde se arde tot ce este reziduu menajer, inclusiv plastic. Dacă mirosim, e grav”, spunea Artanu, vocalul trupei Timpuri Noi, după concert. “Noi vrem să atragem atenţia. Educaţia vine pe urmă. Din păcate, şi aici vor rămîne pe jos pahare de plastic, sticle şi alte gunoaie după concert”, spunea Nicu Covaci înainte de a intra pe scenă. Şi chiar au rămas, ca de fiecare dată… Dar de gunoaiele lăsate în urmă de sutele de fani s-au ocupat oamenii plătiţi pentru a face curăţenie, deci problema de moment s-a rezolvat. Mai grav e atunci cînd nu vine nimeni în urma noastră să ne strîngă reziduurile lăsate peste tot, la voia întîmplării. Să ţopăim deci pe ritmurile muzicii bune şi să ne aducem aminte că ar trebui să fim mai responsabili! Pentru cei care au înţeles mesajul, gazdele ne invită în continuare la colectare selectivă.

×
Subiecte în articol: observator