x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FBI, MI5 şi Poliţia Română au destructurat o reţea internaţională specializată în fraude informatice. Hackerii, prinşi în România

FBI, MI5 şi Poliţia Română au destructurat o reţea internaţională specializată în fraude informatice. Hackerii, prinşi în România

27 Noi 2012   •   08:45
FBI, MI5 şi Poliţia Română au destructurat o reţea internaţională specializată în fraude informatice. Hackerii, prinşi în România

O reţea internaţională specializată în fraude informatice a fost destructurată de Poliţia Română, în colaborare cu FBI şi serviciile secrete britanice. 20 de suspecţi din opt judeţe au fost conduşi la audieri. Prejudiciul este de peste 25 de milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, "membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu  instrumente de plată electronică".

"ÎInvinuitii au utilizat mai multe societăți comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea și întreținerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate și cu scopul obținerii de date informatice, în sistemele informatice aparținând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.

Membrii grupării acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicații special concepute în acest  sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local și ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii și utilizării frauduloase a acestora.

Cu titlu de exemplu, în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012 prin intermediul unui  ”magazin” virtual specializat s-au vândut un număr de  68.000 Carduri pentru preţul de 4 USD/card, învinuiţii  obținând un profit de 270.000 USD.

Urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de către învinuiţi au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu un număr de 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane USD.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse în vederea audierii 20 de persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea  infracţiunilor prev. de art.7  al.1 rap. la art.2 lit.b pct.18 din Legea nr.39/2003, art. art.42 al.1,2,3, art. 43 alin.1, art. 44 al.1,  art.46 al.1 lit.a și b din Legea nr. 161/2003 şi art.27 al.3 din Legea nr.365/2002", se mai arată în comunicatul DIICOT.

×