x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fenomen. Escrocii români lovesc acum în ţările din lumea a treia

Fenomen. Escrocii români lovesc acum în ţările din lumea a treia

de Dan Radu    |    27 Iul 2017   •   13:10
Fenomen. Escrocii români lovesc acum în ţările din lumea a treia
Sursa foto: hsyncoban/Getty Images/iStockphoto

Trei români au fost arestaţi în Filipine, la începutul acestei săptămâni, pentru fraude la bancomat care au creat pagube de 6.676 de dolari. Instalarea unor dispozitive care imită fanta pentru inserearea cardului în bancomat, dar care de fapt clonează cardul bancar, şi a unei camere video care filmează PIN-ul inserat de utilizatori - skimmingul - este o infracţiune pentru care românii au devenit faimoşi în UE sau SUA. Mai nou, conaţionalii noştri s-au orientat către ţări exotice - Filipine, Jamaica, Insulele Cayman.

 

Ultimii români prinşi făcând skimming acţionau în localitatea filipineză San Fernando, din provincia Pampanga. Radu Minodor Sandor, Marcu Bogdan şi un cetăţean care s-a recomandat drept Petro Joan Uvegas (la care s-a găsit însă un paşaport cu numele de Balazs Varga) apucaseră să extragă aproape echivalentul a aproape 7.000 de dolari cu ajutorul cardurilor clonate până să fie prinşi. "Cooperăm cu Biroul de Imigraţie pentru a afla mai multe date despre suspecţi, având motive să credem că fac parte dintr-o organizaţie internaţională care are ca activitate frauda la bancomat", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei filipineze. Arestările din ultimul an, efectuate în mai multe colţuri ale lumii, arată că reţelele de români care practică skimmingul s-au extins din UE şi SUA, locurile vizate până de curând, către ţări mai exotice precum Jamaica, Kenya, India, Insulele Cayman, Columbia, Canada ori Antigua și Barbados.

 

Indezirabili în Insulele Cayman

O serie de fraude la bancomat comise de români în Insulele Cayman, din Caraibe, au făcut ca guvernul local al statului ce face parte din teritoriul extins al Marii Britanii să reintroducă necesitatea vizelor pentru cetăţenii români, ba chiar să ia în discuţie modificarea Codului Penal. Între 2015 şi 2016, şase români au fost arestaţi aici pentru skimming. În urma acestor fapte, în martie 2017, România a fost eliminată de pe o listă de 51 de state ai căror cetăţeni puteau călători în calitate de turişti în Insulele Cayman fără viză. O lună mai târziu, problema infractorilor români a fost din nou invocată în Adunarea Legislativă din insulă, propunându-se modificarea Codului Penal pentru introducerea unei noi infracțiuni: ”posesia de articole folosite pentru fraudare” – cu referire la dispozitivele de clonare a cardurilor. Parlamentarul  Arden McLean a cerut, chiar, în timpul dezbaterilor, interzicerea de tot a accesului românilor în insule. ”Dacă vedem că românii sunt cei care se ocupă cu astfel de infracțiuni, atunci să-i punem pe lista interdicției de intrare în țară. Să stea în țara lor”, a declarat acesta.

 

Skimmerii români, spaima jamaicanilor

Skimmerii din România au lovit puternic şi în Jamaica, ţară în care departamentul de antiterorism a ajuns să facă anunţuri de utilitate publică pentru a-i avertiza pe cetăţeni să ia măsuri de precauţie. "Am adunat dovezi care arată că bandele de români sunt în țară și sunt responsabile pentru cele mai mari fraude la bancomate. Autoritățile din aeroporturi au fost puse în alertă pentru a executa controale”, anunţa la începutul verii Clifford Chambers, comisar adjunct în departamentul contra-terorism jamaican. ”Românii au comis infracțiuni similare și în Columbia, Canada, Antigua și Barbados”, a adăugat Chambers, făcând apel la cetăţeni să fie precauţi la bancomat. ”Îi implor pe cei care folosesc un bancomat să acopere cu palma tastatura atunci când introduc codul PIN, ca să nu poată fi înregistrat de alte gadgeturi atașate de aparat”, a spus Chambers. Cele mai recente cazuri din Jamaica au implicat doi cetățeni români, care au extras echivalentul a 330.000 de dolari prin skimming.

 

Skimmerii români au fost prinşi şi în Kenya, în luna aprilie a acestui an. Cercetările au arătat că aceştia se refugiaseră în ţara africană după ce fraudaseră bancomate din India şi fuseseră daţi în urmărire.

 

 "Este păcat să vezi că o țară întreagă este pusă pe lista neagră doar pentru faptele câtorva indivizi. Majoritatea crimelor din Insulele Cayman nu sunt comise de români", Valeriu Dănulescu, rezident român în Insulele Cayman

 

Skimmingul presupune montarea a două dispozitive pe un bancomat: unul clonează datele, altul înregistrează codul PIN

 

×