x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fenomen neobișnuit la Arad: Mai mulți pomi fructiferi au înflorit a doua oară în acest an, datorită temperaturilor ridicate

Fenomen neobișnuit la Arad: Mai mulți pomi fructiferi au înflorit a doua oară în acest an, datorită temperaturilor ridicate

22 Oct 2019   •   14:51
Fenomen neobișnuit la Arad: Mai mulți pomi fructiferi au înflorit a doua oară în acest an, datorită temperaturilor ridicate

Mai multe specii de pomi fructiferi au înflorit pentru a doua oară în acest an, în ultimele două săptămâni, pe fondul temperaturilor neobişnuit de ridicate, care, în judeţul Arad, au ajuns şi la 29 de grade.

În toate zonele din judeţ, pomicultorii au constatat că au înflorit din nou o parte dintre meri, pruni sau peri, ei temându-se că dacă se vor menţine temperaturile ridicate, vor fi afectate producţiile de fructe.

"Crengile care au acum flori nu vor mai da rod anul viitor. Mulţi copaci au flori pe un sfert din coroană, dar dacă va continua să fie atât de cald, producţia poate fi diminuată", a declarat, pentru AGERPRES, Liviu Iordan, care deţine o livadă de meri în zona Ineu.

Pe lângă fructiferi, sunt afectate şi alte specii de pomi, precum liliecii şi salcâmul.

Reprezentanţii Oficiului Fitosanitar Arad spun că fenomenul a apărut în ultimele două săptămâni, pe fondul temperaturilor ridicate.

"La început de toamnă au fost două perioade cu temperaturi mai mici decât normalul perioadei, de 13 grade, iar apoi au venit temperaturile foarte ridicate, de aproape 30 de grade, când ar trebui să avem 15 grade. Planta consideră că şi-a făcut perioada de iernare şi intră din nou în vegetaţie. Vorbim de schimbări climatice care pot afecta pomicultura, însă, la acest moment, nu putem să facem prognoze privind eventualele pagube ce ar putea să apară la fructiferi. Am văzut că în tot judeţul au înflorit fructiferi, dar mai vizibil este la speciile de măr şi pruni timpurii", a declarat, pentru AGERPRES, şeful Oficiului Fitosanitar Arad, Florin Gornic.

Conform autorităţilor, spre deosebire de alţi ani, fenomenul cauzat de temperaturile ridicate a afectat mai multe specii de pomi.

Prognozele meteorologilor arată că temperaturile peste cele obişnuite perioadei se vor menţine, în judeţul Arad, până la sfârşitul lunii octombrie. AGERPRES 

×