Comisia Nana va începe de săptămâna viitoare audierea persoanelor şi instituţiilor care deţin date relevante despre Ferma Preşedintelui din Calăraşi. Pe lista persoanelor care vor fi chemate la audieri se numără oficiali din Ministerul Agriculturii, ADS, consilierul prezindenţial Adrian Rădulescu, dar şi notarii implicaţi în tranzacţie. Notarul Ştefania Steluţa Zorilă este cea care a autentificat contractul prin care Ioana Băsescu a intrat în posesia terenului. Nu se ştie încă dacă la audieri va fi chemată şi Liuba Alexandrescu, notarul care a intermediat contractele de vânzare/cumpărare de terenuri agricole prin care SC Berfige SRL a achiziţionat terenurile pe care le-a vândut apoi Ioanei Băsescu.
Deocamdată, la audieri nu au fost chemaţi nici reprezentanţii SC Berfige SRL de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul. Reamintim că fiica preşedintelui a plătit 5.844.846 de lei pe un teren evaluat de către bancă la 7.215.390 lei. În aceste condiţii, e de neînţeles de ce Berfrige a ales să vâdă mai ieftin acest teren, în condiţiile în care liberalizarea achiziţiei de terenuri agricole începând din acest an ar fi dus automat la creşterea preţurilor.
Audierile încep cu instituţiile statului
Audierile vor începe luni cu reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi şi prefectul George Iacob. “Luni vom avea deja primele audieri. La ora 15:00, reprezentanţii OCPI de pe raza judeţului implicat şi de la ora 17:00, prefectul acestui judeţ”, a declarat senatorul Gabriela Firea, la finalul primei şedinţe a comisiei.
“Audierile vor avea două părţi. În prima parte vor fi audiate instituţiile, prin reprezentanţii lor, în legătură cu istoricul acestor terenuri şi în a doua parte vor fi invitate şi alte persoane în legătură cu care se face vorbire în aceste documente, pe care le vom primi, sperăm, cu celeritate încă de luni. Primele instituţii invitate săptămâna viitoare vor fi OCPI, reprezentanţii Cărţii Funciare, prefectul, primarul, directorul Institutului Fundulea, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, direcţiile agricole, consilierul Adrian Rădulescu şi, de asemenea, notarii implicaţi”, a spus Firea.
Întrebată dacă este posibil ca la audieri să fie chemată Ioana Băsescu, Firea a afirmat că nu poate anticipa acest lucru. “Vreau să subliniez încă de la început că noi nu vânăm pe nimeni, nu am căutat şi nu ne-am gândit la anumite ţinte. Vrem să aflăm adevărul pentru că orice cetăţean din această ţară merită să afle adevărul atunci când apare în spaţiul public o situaţie incertă care vizează implicarea reprezentanţilor anumitor instituţii ale statului”, a adăugat Gabriela Firea.
Comisia Nana şi-a completat, ieri, conducerea şi a stabilit programul de lucru, şedinţele urmând a avea avea loc de luni până joi, până la finalizarea anchetei parlamentare. Membrii comisiei i-au votat, în prima şedinţă din 2014, pe deputatul PNL Ioan Cupşa pentru funcţia de vicepreşedinte şi pe deputatul PC Vicenţiu Irimia ca secretar. Preşedintele acestei comisii, deputatul Eugen Nicolicea, a fost ales în luna decembrie o dată cu înfiinţarea comisiei. Potrivit Hotărârii plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetă Călăraşi, forul parlamentar are următoarele obiective: verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi; verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în perioada verificată în zona supusă anchetei; verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona comunei Nana în perioada 1990-2013; verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole din zona supusă anchetei; verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013.
Stelian Fuia, urmărit penal
Aparent fără nici o legătură cu Comisia Nana, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat ieri că au început urmărirea penală faţă de fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în perioada în care acesta era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.
Fuia este unul dintre apropiaţii familiei Băsescu şi ar putea fi cheia în povestea terenurilor de la Nana. Redeschiderea dosarului DNA l-ar putea proteja pe Fuia de o eventuală apariţiei în faţa Comisiei parlamentare Nana.
Jurnalul Naţional a scris despre legăturile lui Fuia cu preşedintele Băsescu, pe care se pare că l-a contaminat cu pasiunea pentru agricultură. Anul trecut, în august, Băsescu a participat la “Zilele Procera” la invitaţia lui Fuia, unde a ţinut celebrul discurs prin care cerea imperativ credite pentru românii care vor să cumpere teren agricol. Apoi, coincidenţă, fiica sa a obţinut credit de la CEC pentru terenul de la Nana.
Ieri, DNA a anunţat că Fuia, împreună cu sora şi cumnatul său Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Fuia a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitaţie organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care asociată era sora lui. Avantajele patrimoniale obţinute de Procera, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul rudelor lui Stelian Fuia.
Fostul ministru spune că nu are nimic de ascuns în acest dosar şi aşteaptă să vadă ce elemente noi au apărut în anchetă, susţinând că în 2012 pentru aceeaşi cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale.
Anunţarea anchetei DNA mai are încă un efect. Presa a dezvăluit că procurorul Lucian Papici a cerut verificarea mai multor terenuri, inclusiv a celor de la Nana. Redeschiderea acestei anchete oferă justificare şi pentru acţiunile procurorului DNA.
Întrebări pentru moşierul Băsescu Al cui este de fapt terenul de la Nana?
1. A fost făcut transferul de proprietate de la fiică la tată, aşa cum anunţase Băsescu Traian?
2.Acest transfer este făcut cu aprobarea băncii finanţatoare?
3. Cine a preluat în arendă executarea lucrărilor de la ferma Nana?
4. Sunt dispuşi Traian Băsescu şi Ioana Băsescu să se prezinte în faţa Comisiei Nana?
Citește pe Antena3.ro