x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FERMA PREŞEDINTELUI. Secretara primăriei Nana, chemată la audieri

FERMA PREŞEDINTELUI. Secretara primăriei Nana, chemată la audieri

14 Ian 2014   •   21:22
FERMA PREŞEDINTELUI. Secretara primăriei Nana, chemată la audieri
Sursa foto: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

Comisia Parlamentară o caută pe persoana care l-a ajutat pe consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu să cumpere Ferma Preşedintelui
Parlamentarii din Comisia Nana s-au apucat de numărat hectare, după ce au constatat că datele furnizate de Prefectura Călăraşi nu coincid cu cele furnizate de Agenţia Domeniilor Statului. Pe lista persoanelor care vor fi audiate de comisie se număra şi Tudoriţa Nicolae, secretara primăriei din comuna Nana, cea care a intermediat legătura cu consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu.
Ieri, Gheorghe Dobre, primarul comunei Nana, a declarat că nu a fost contactat niciodată de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu şi că nu l-a interesat nici terenul achiziţionat de Ioana Băsescu în comună, pentru că era proprietate privată.
Întrebat dacă Tudoriţa Nicolae este “liantul” între firma care a vândut terenul către Ioana Băsescu şi consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, primarul Gheorghe Dobre a spus că nu crede acest lucru. Tudoriţa Nicolae a avut asociaţia agricolă care a lucrat acel pământ, în arendă, înainte de a fi vândut.
 Mai mult, secretara achiziţionase 50 de hectare, în Nana, pe care apoi le-a vândut firmei Berfrige de la care a achiziţionat terenul fiica preşedintelui Băsescu. Dobre a spus că fiica preşedintelui nu a trecut prin comuna pe care o conduce, după ce a cumpărat pământul.
“N-a trecut pe la Nana, mi-ar face plăcere să o cunosc, dar n-a trecut. Probabil au altă treabă, când vor veni la culesul grâului poate fac cunoştinţă cu dumneaei”, a spus Gheorghe Dragomir.

Se numără terenuri
Senatorul UDMR Tanczos Barna spune că membrii comisiei Nana au constatat “câteva inadvertenţe” între documentele de la Prefectura Călăraşi şi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) în ceea ce priveşte persoanele împroprietărite cu terenuri agricole în zona comunei Nana.
“Am constatat câteva inadvertenţe între centralizatoarele primite ieri de la Prefectură şi astăzi de la ADS. Am cerut lămuriri suplimentare, completări, precizări de la ADS şi o să solicităm acelaşi lucru de la Prefectură. Inadvertenţele sunt probabil de centralizare. Din 2002 până în 2012 ADS tot a predat terenuri de la această societate pentru retrocedare pentru comuna Nana şi pentru comunele învecinate. Protocoalele înşirate de ADS dau un total, au făcut centralizatorul după un anumit principiu doar pe comuna Nana, Prefectura a făcut pe fostul IAS. De aici vin câteva întrebări, sunt date tehnice şi cu siguranţă mâine, când se va completa dosarul de către ADS, se vor lămuri”, a spus senatorul UDMR.
El a precizat că membrii comisiei Nana au primit liste cu persoanele împroprietărite cu terenuri în zona Nana în perioada 2002-2007.
Totalul suprafeţelor retrocedate în zona comunei Nana este de aproximativ 6.000-7.000 de hectare, terenuri care au fost restituite în baza aprobărilor comisiilor locale şi comisiei judeţene cu anexele de rigoare, conform Legii 18.

ADS nu ştie la cine au ajuns terenurile

Preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, Ilie Dumitru Mitea, a declarat că instituţia pe care o conduce nu are competenţe în stabilirea identităţii persoanelor care sunt împroprietărite cu terenuri, pentru că listele cu potenţialii proprietari vin de la primării.
“Noi suntem administratori ai terenurilor din domeniul privat şi public ale statului, iar membrii comisiei parlamentare ne-au cerut protocoalele din perioada 2002-2007 pe care le-am transmis către comisiile de fond funciar locale şi judeţene în judeţul Călăraşi, protocoale pentru împroprietărirea cetăţenilor. Am detaliat câte protocoale am încheiat pe comuna Nana, am detaliat suprafeţele şi cum se derulează aceste repartizări. Sunt şase protocoale cu 1.233 de hectare pentru Nana. Aceste terenuri au aparţinut IAS-urilor, în 2002 au trecut în administrarea ADS, iar din această administrare se repartizează, la cererea comisiilor locale şi judeţene. Stabilirea identităţii persoanei nu este de competenţa noastră, aceasta vine pe o listă, anexa 23 mi se pare, în care sunt trecute toate persoanele cu suprafeţele care le revin, iar noi dăm total din suprafaţă, o repartizăm comisiilor, iar comisiile împroprietăresc oamenii, nu ADS”, a spus Mitea la Palatul Parlamentului după audierea sa la Comisia Nana.


×
Subiecte în articol: ferma presedintelui