x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Festivalul de Tarafuri şi fanfare, aşa cum sunt românii

Festivalul de Tarafuri şi fanfare, aşa cum sunt românii

de Carmen Anghel    |    13 Oct 2014   •   21:09
Festivalul de Tarafuri şi fanfare, aşa cum sunt românii
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

A fost odată ca niciodată... dar nu aşa de demult. Poveşti cântate din lumea satului românesc, la Festivalul de Tarafuri şi fanfare. Ce-a de a IX-a ediţie a acestuia, organizată de Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică, 11 şi 12 octombrie, în minunata curte a Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, un partener special, pentru un asemenea eveniment.

Balade, hore, doine, de dragoste, de dor, de jale... Lăutarii, cu haine de sărbătoare, dar nu neapărat costume populare, ci “aşa cum se îmbracă ei”, după cum spunea muzicianul Grigore Leşe, cel care a ţinut o lecţie de folclor autentic şi de viaţă autentică a ţăranului român.

Publicul a fost excepţional, a dăruit căldură şi răbdare. Răbdarea pe care trebuie să o regăsim cu toţii cănd ascultăm muzica ţărănească. Au fost variante al Baladei lui Iancu Jianu. O baladă nu se sfârşeşte în câteva minute. O baladă este o poveste, poate ţine şi cu orele. Dar publicul bucureştean a ascultat, a înţeles povestea şi a aplaudat cu generozitate şi bucurie.

Acelaşi public nu s-a dat în lături de la o bătută, o horă, o învârtită atunci când a fost invitat pe scenă să devină parte din spectacol. Au fost momente emoţionante acelea în care persoane din public mergeau spre lăutari şi puneau mâna pe ei, parcă pentru a se convinge că sunt aevea sau ca să-şi ostoiască dorul de ţinuturile natale.

Lăutarii aceştia nu îi găseşti la televiziune, nu îi găseşti oricum, spunea Grigore Leşe, trebuie să îi cauţi, acolo, acasă la ei, să îi redescoperi şi, cel mai important, să îi salvezi. Să le salvezi muzica aceasta, ce se trage direct din filonul poporului român.

Să-i amintim, din nou, pe cei care ne-au dat o lecţie de viaţă românească: Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Forăşti (Suceava) şi Taraful vlăscean al haiducilor din Clejani (Giurgiu), Fanfara din Saelele (Teleorman), Taraful din Băbiciu (Olt), Taraful lui Vasile Firuţă din Islaz (Teleorman), Dănţăuşii şi fluieraşul din Idicelul de Pădure (Mureş) şi Fanfara bucovineană din Forăşti.

O surpriză plăcută a fost doamna Irina Cajal secretar de stat în ministerul culturii, care a stat în public şi a urmărit spectacolul. Emoţionată, a urcat pe scenă şi le-a mulţumit tuturor pentru că au adus ce e mai frumos şi românesc din ţinuturile lor.
La finalul festivalului, lăutarii au primit diplome de excelenţă, spre a-şi aduce aminte de minunea ce au făcut-o la Bucureşti, dar şi spre a le arăta fiilor şi nepoţilor ce important este să fie ei înşişi.
Acum nu ne rămâne decât să ne pregătim pentru ce-a de a X-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi fanfare.

×