Serviciul Român de Informaţii se află sub presiunea unui uriaş scandal public, greu de digerat nu doar de partenerii externi, ci mai ales de sistemul băsist care a urcat câţiva generali pe un soclu ce părea de neatins. Cu George Maior demisionat după un interviu sinucigaş care nu putea avea alt final decât “La revedere!”, SRI suferă un al doilea şoc.
Abia inslat ca interimar, Florian Coldea devine subiectul principal al unor dezvăluiri de maximă gravitate. Elena Udrea, depozitara unor informaţii din culisele sistemului băsist, aflată sub anchete de corupţie, îl acuză practic pe directorul interimar de un complot anticonstituţional.
Scandalul ridică mari semne de întrebare. Cum a funcţionat SRI în ultimii 10 ani? A fost un serviciu în slujba ţării, a intereselor naţionale de securitate, cum s-a impus ca un partener loial în ansamblul insituţiilor similare din interiorul NATO? Există fără îndoială un răspuns pozitiv la acest capitol: Omul din vitrină, atlantistul Maior, a fost figura “constituţională” a SRI.
Sub umbrela acestor mari angajamente, SRI a derapat, ieşind de sub litera obligaţiilor legale şi a devenit o unealtă în slujba intereselor regimului Băsescu? Anchetele cu partenerii din DNA pentru distrugerea adversarilor politici, înţesarea redacţiilor şi a altor instituţii cu ofiţeri acoperiţi, dezvoltarea unor spaţii de protejare a corupţiei interne, operaţiuni de manipulare- iată fapte ce stau în cârca interimarului cu trei stele. Generalul Petreus, ajuns şeful CIA, a demisionat pentru o aventură extraconjugală şi este acum pus sub acuzare de FBI. Care va fi finalul în scandalul de pe Dâmboviţa?
Imaginea de vitrină a SRI
Când acum o săptămână George Maior demisiona de la şefia SRI, mai mulţi politicieni, inclusiv Elena Udrea, lăudau prin declaraţii publice activitatea acestuia în fruntea serviciului secret. Şi asta chiar dacă în ultimele sale declaraţii de şef al SRI, Maior i-a atacat dur pe judecătorii Curţii Constituţionale pentru respingerea legilor Big Brother şi a admis existenţa ofiţerilor acoperiţi în presă. Astfel, din declaraţiile politicienilor s-a conturat imaginea unui SRI reformat, modernizat, de înalt profesionalism, credibil, recunoscut pe plan extern, cu un director pe măsură.
“Toată aprecierea pentru reforma adevărată din ultimii 8 ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!”, a comentat premierul Victor Ponta pe Twitter demisia lui Maior.”Rolul pe care George Maior l-a avut în procesul de modernizare a Serviciului este recunoscut de toţi liderii politici fie de la Putere, fie din Opoziţie, dar şi de toţi partenerii noştri internaţionali.(...) Aşadar, SRI l-a pierdut pe cel mai bun director pe care l-a avut până acum, dar societatea noastră a câştigat un lider care, indiferent de drumul pe care îl va alege, sunt convins că îşi va face datoria faţă de români şi faţă de România. (…) Ca viceprim-ministru şi ca simplu cetăţean, îi mulţumesc lui George Maior şi îl felicit pentru aceşti opt ani de excepţie pe care i-a avut SRI", afirma şi vicepremierul Gabriel Oprea.
“Pot spune că sub conducerea domnului Maior SRI a intrat într-un proces de reformare instituţională”, a comentat şeful comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Georgian Pop. Mai mult, membrii Comisiei de control a activităţii SRI din Parlament a avut o întrunire săptămâna trecută, după demisia lui George Maior. Teodor Atanasiu, membru al comisiei respective, a declarat că în şedinţa respectivă urma să fie redactată o scrisoare de mulţumire pentru activitatea desfăşurată de directorul SRI în ultimii zece ani. Atanasiu nu a participat la şedinţă, dar a relatat la Antena 3 conţinutul discuţiei, iniţiatorii scrisorii de mulţumire nereuşind însă finalizarea intenţiei.
Însăşi Elena Udrea regreta demisia lui George Maior şi lăuda noua faţă a SRI sub conducerea acestuia. “Regret demisia/demiterea lui George Maior din fruntea SRI. Este unul dintre oamenii care a contribuit din plin la modernizarea acestui serviciu de informaţii, la credibilizarea sa şi la aducerea la un standard de profesionalism înalt", a scris Elena Udrea pe Facebook.
Dezvăluiri despre murdăria din spatele vitrinei
La numai câteva zile, aceeaşi Elena Udrea face dezvăluiri scandaloase despre directorul interimar Florian Coldea, vorbind despre treburile murdare din spatele imaginii de vitrină afişată de SRI prin George Maior. Ea a depus la DNA un denunţ împotriva şefului interimar al SRI şi a susţinut că Florian Coldea i-a cerut fostului său soţ Dorin Cocoş sute de mii de euro pentru finanţarea postului România Tv şi a unor sondaje de opinie, că a propus-o şi a susţinut-o pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA, arătând că există “o colaborare foarte bună” între şefii SRI şI DNA. De asemenea, Udrea a vorbit despre fabricarea unui dosar la DIICOT prin care parteneri de afaceri ai lui Culiţă Tărâţă erau scoşi de pe piaţă “invocând interesul generalului Coldea", precum şi despre presiunile la care era supusă Alina Bica şi cum a fost ea interceptată după ce a preluat şefia DIICOT. Mai mult, Udrea a spus că Bica nu primea niciun fel de informări de la SRI, în condiţiile în care DIICOT combătea criminalitatea organizată.
Udrea: Voi detona acest sistem
După ce DNA a cerut Parlamentului aviz pentru urmărirea penală în dosarul “Gala Bute” a Elenei Udrea, aceasta a ieşit cu noi declaraţii, spunând că dosarul este legat de acuzaţile sale la adresa şefului interimar al SRI, Florian Coldea. “Consider că e o încercare de intimidare, mă aştept la orice, de decredibilizare a mea”, a spus Udrea, adăugând că renunţă la contestarea măsurii de a fi supusă controlului judiciar în dosarul Microsoft. “În acest moment mă simt mai în siguranţă supravegheată de poliţie”, a susţinut ea. Udrea a explicat că a făcut aceste dezvăluiri acum deoarece e sigură că “drumul pe care a pornit generalul Coldea, planul pe care îl pune în practică în fiecare moment, e gata de a fi desăvârşit, controlul total asupra acestei ţări”. Ea a afirmat că nu mai are încredere în nimeni, nici în comisia de control a SRI. “Nu am încredere în cercetarea lucrurilor pe care le-am reclamat, că ancheta pe care şi-o face singur Coldea la SRI va da vreun rezultat, că în comisia parlamentară unde va fi audiat dl Coldea de dl Ghiţă, dl Verestoy, un parlamentar implicat în dosare penale, de alţi parlamentari cu probleme, nu am încredere că vor face această audiere în spiritul legii şi că vor avea curaj să cerceteze lucrurile pe care eu le-am spus(...)Vedem cum dl Greblă (n.r. judecător la Curtea Constituţională), pentru că nu a acţionat cum s-a dorit a fost imediat chemat la DNA”, a spus Udrea cerând societăţii civile să se implice şi să nu îngenuncheze în faţa unuia care conduce temporar SRI. Ea a mai spus că leagă ceea ce i se întâmplă de lucrurile pe care le ştie despre cum funcţionează sistemul. “Nu sunt parte a sistemului, l-am cunoscut din interior, cineva trebuie să spună din interior ce se întâmplă şi îmi asum să fiu eu cea care detonează acest sistem. Rog oamenii curajoşi care nu vor să se întoarcă la vremurile când stăteam ascunşi de frica securităţii să aibă curaj. Indiferent cât am greşit eu nu se justifică să trecem cu vederea încercarea de a ocupa puterea folosind informaţiile pe care în calitate de şef al SRI dl Coldea le are”, a mai spus Udrea, precizând că nu acuză SRI, deoarece “dl Coldea e doar un om, nu o instituţie”