x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fiica poetului Ivănescu acuză

Fiica poetului Ivănescu acuză

de Cristinel C. Popa    |    03 Iun 2008   •   00:00
Fiica poetului Ivănescu acuză

La aproape două luni de la moartea scriitorului, familia îşi exprimă nemulţumirea pentru faptul că amintirea poetului rămîne în conti­nuare pătată.

La aproape două luni de la moartea scriitorului, familia îşi exprimă nemulţumirea pentru faptul că amintirea poetului rămîne în conti­nuare pătată.


Clara Aruştei, fiica poetului Cezar Ivănescu, ne-a pus la dispoziţie două fotografii, printre ultimele imagini ale poetului, făcute cu ocazia vizitei sale în Albania, cu puţin timp înainte ca umbra morţii să se abată asupra sa. Fiica lui Cezar Ivănescu este nemulţumită de faptul că nimeni din conducerea Uniunii Scriitorilor nu a avut iniţiativa să exprime un punct de vedere clar cu privire la acuzaţiile ce i-au fost aduse, şi anume de colaborare cu Securitatea.


MESAJ. “Am găsit înregistrarea şi am făcut-o publică ca un prim punct în lupta pentru aflarea adevărului. Voi mai avea multe de transmis în numele lui Cezar Ivănescu, în numele adevărului, tragic de postum. Vă mulţumesc din suflet tuturor celor care ne susţineţi”, a spus Clara Aruştei. Ieri, după ce a pus la dispoziţie mesajul poetului imprimat la scurt timp după ce a primit “decizia de condamnare la umilinţă”, Aruştei a subliniat că lipsa de poziţie a Uniunii Scriitorilor şi faptul că puţini i-au luat apărarea au contribuit la agravarea, pe fond psihic, a stării sale de sănătate. “În numele adevărului, tragic de postum, pot spune că Cezar Ivănescu a murit în condiţii inumane, total neclare, chinuit, după ce cu doar cîteva zile în urmă se întorsese dintr-o vizită triumfală în Albania, ţara de origine a mamei sale. Acuzaţiile profund nedrepte lansate în 29.01.2008, neprobate nici măcar printr-o virgulă, l-au urmat pe Cezar Ivănescu chiar şi după moartea sa, în ferpar. ...Chiar şi după moartea sa profund tragică şi ciudată, conducerea Uniunii Scriitorilor din România nu a luat notă, nu a considerat a fi uman, elegant şi necesar să transmită presei un comunicat oficial care să aducă clari­ficările necesare şi să puncteze dramatismul situaţiei. Un asemenea comunicat nu ar fi denotat altceva decît respectarea Statutului USR, Cezar Ivănescu fiind membru al USR şi membru în Consiliul USR... Din tot ceea ce, prin tragismul evenimentelor, a rămas în manuscris, rezultă în mod zguduitor cît de mult a suferit Cezar Ivănescu ca urmare a acuzaţiilor «pe surse» la care a fost supus începînd din 29.01.2008. Într-un fel cumplit, moartea sa a început atunci cînd, expus, la vîrsta senec­tu­ţii, acestor acuzaţii nedrepte şi neîntemeiate a fost nevoit să suporte un adevărat atac în locul recu­noaş­terii binemeritate, atît a valorii sale ca autor, cît şi a valorii sale ca model uman, de existenţă exemplară”, a subliniat Clara.


Sfîrşit inuman

“În numele adevărului, pot spune că Cezar Ivănescu a murit în condiţii inumane, total neclare, chinuit, după ce cu doar cîteva zile în urmă se întorsese dintr-o vizită triumfală în Albania”
Clara Aruştei, fata lui Cezar Ivănescu

×
Subiecte în articol: observator cezar ivanescu