x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Final fericit şi multe semne de întrebare

Final fericit şi multe semne de întrebare

de Mircea Opris    |    04 Iul 2010   •   00:00
  Final fericit şi multe semne de întrebare

Fetiţa răpită în luna octombrie 2009 din Secţia de Distrofici a Spitalului de copii "Louis Ţurcanu", din Timişoara, şi descoperită în Elveţia, Denisa Novacovici, a fost predată familiei naturale sâmbătă seară. Ea a fost adusă cu avionul, printr-o operaţiune comună a poliţiştilor timişoreni şi elveţieni.

La sosirea pe Aeroportul Internaţional Timişoara, fetiţa a fost însoţită de poliţiştii care au participat la acest caz şi de părinţi,care locuiesc în satul Giulvăz. În acelaşi timp, autorităţile române nu reuşesc sau nu vor să repatrieze o altă fetiţă din acelaşi sat, care este sechestrată de patru ani în Germania, la o familie din satul Zeitlofs, Bavaria.


DACĂ SE VREA, SE POATE
La sosire, mama fetiţei, Codruţa Novacovici, de 19 ani, a declarat că principala suspectă în acest caz, o elveţiancă de origine română în vârstă de 39 de ani, să fie pedepsită pentru răpire. "Nu am văzut-o pe femeia care a luat-o. Nu îi doresc nimic, doar să îşi facă pedeapsa", a declarat Codruţa Novacovici. Aceasta a spus că fetiţa este acum sănătoasă şi că, împreună cu soţul ei, o vor duce în satul natal, la Giulvăz, în judeţul Timiş, unde i-au aranjat o cameră.
"Mulţumesc la Dumnezeu şi Poliţiei că mi-au găsit fata. Le mulţumesc poliţiştilor că au fost la mine şi şi-au dat interesul. Acum fetiţa e sănătoasă, nu mai are nimic. O vom duce la Giulvăz, de unde suntem. I-am aranjat camera, e frumos", a mai declarat Codruţa Novacovici.

Poliţiştii din Timişoara au început ancheta la mijlocul lunii octombrie 2009, când fetiţa, atunci în vârstă de 2 luni, a dispărut peste noapte din Secţia de Distrofici a Spitalului de copii "Louis Ţurcanu" din oraş. Angajaţii spitalului au sesizat că micuţa a fost răpită de persoane necunoscute, care au lăsat un bilet în care afirmau că au luat-o pentru ca ea să nu moară.  

Poliţiştii presupuneau că răpitorii au ieşit cu fetiţa prin spatele spitalului, printr-o spărtură din gard. Părinţii fetei au cerut declanşarea unei anchete la instituţia medicală, intenţionând să dea în judecată unitatea medicală dacă nu se va găsi o explicaţie privind dispariţia copilului. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a solicitat spitalului o anchetă internă în acest caz, pentru a vedea cine este răspunzător de dispariţia fetei. În replică, reprezentanţii spitalului au comunicat că instituţia era închisă cu cheia, că nu există portar, iar asistentele care lucrau în noaptea în care a fost răpită fetiţa hrăneau bebeluşii de pe un alt etaj, conform programului. Fetiţa a fost internată la spital pentru că nu era dezvoltată suficient pentru două luni şi avea nevoie de îngrijiri medicale.

Ulterior, fetiţa a fost descoperită, în decembrie 2009, în Elveţia, principalii suspecţi în cazul răpirii, o femeie în vârstă de 39 de ani, originară din Satu-Mare, şi soţul său elveţian, fiind arestaţi preventiv. Fetiţa a fost descoperită în Elveţia, la domiciliul principalei suspecte în acest caz şi a fost preluată de reprezentanţi din sistemul elveţian de protecţie a copilului şi urma să fie predată părinţilor români.

Surse din Poliţie au declaarat pentru Jurnalul Naţional că în cercul de suspecţi se află şi câţiva angajaţi ai spitalului de copii, posibili complici la dispariţia fetiţei. Încă din primăvara anului trecut, directorul Oficiului Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, atrăgea atenţia asupra faptului că în maternităţile şi în spitalele de copii din Timişoara, Arad şi un sector din Bucureşti se întâmplă lucruri de acest gen, care ar trebui anchetate de organele competente.


ABANDON SCANDALOS

Un alt caz urmărit de Jurnalul Naţional de mai bine de un an este cel al minorei Nicoleta Trif, tot din satul Giulvăz, sechestrată de patru  ani la o familie din landul Bavaria, din Germania. Două planuri de repatriere a minorei au eşuat, iar autorităţile române şi cele germane îşi aruncă reciproc vina. Nemţii susţin că autorităţile române nu s-au mai interesat de soarta fetiţei de mai bine de şase luni, în timp ce autorităţile române, atât cele din ţară, cât şi diplomaţii români din Germania îi acuză pe nemţi că refuză colaborarea cu ei în acest caz.

Interesant este că pentru fetiţa din Germania s-au găsit şi bani de repatriere şi chiar bani pentru repararea casei familiei din Giulvăz. În schimb, pentru fetiţa din Elveţia, părinţii au trebuit să vândă fier vechi pentru a strânge banii pentru plata biletelor de avion. De patru ani, familia Bimuller, din Bavaria, o ţine sechestrată pe minora Nicoleta Trif. Părinţii naturali ai fetiţei au susţinut tot timpul că nu au bani pentru a-şi recupera copilul de la familia la care micuţa se află în Germania.

Totuşi, aceştia au această şansă la data de 8 iulie, când au fost citaţi în Germania la un proces privind felul în care fata lor a ajuns în Germania, iar cheltuielile de transport şi cazare vor fi suportate de partea germană. Şi partea română a oferit sprijin material încă de anul trecut. Totuşi, două încercări de a lua fata de la familia Bimuller au eşuat, aceştia refuzând să dea înapoi copilul pe care îl deţin ilegal, în ciuda somaţiilor venite chiar de la Protecţia Copilului din Germania.

În cazul acestei fete s-au implicat politicieni de primă mână ai Germaniei: Susanne Kastner, fost vicepreşedinte al Bundestagului, acum parlamentar, precum şi  Barbara Stamm, preşedinte al Parlamentului landului Bavaria şi alţi politicieni din Partidul Creştin-Democrat german. Atât oficiali germani, cât şi români au recunoscut că acest caz este unul foarte complicat şi are implicaţii politice, lucru care acum încearcă a fi dovedit la tribunalul din oraşul Schweinfurt. Jurnalul Naţional va relata pe larg despre acest caz scandalos, despre abuzuri şi implicaţii politice imediat după procesul ce va avea loc la data de 8 iulie 2010.

×
Subiecte în articol: observator