„Am întotdeauna inima strânsă când vorbim despre fenomenul mamelor minore care, din păcate, în România este foarte departe de momentul în care să nu ne mai alarmeze. Faptul că anul trecut am avut mai puține fete și adolescente care au devenit mame la vârste la care ar mai fi trebuit să se bucure încă de copilărie n-ar trebui să ne liniștească, dimpotrivă! Ne impulsionează să găsim nu doar explicațiile fenomenului, care sunt previzibile și, în cele mai multe cazuri, au legătură cu sărăcia și lipsa educație), ci mai ales să găsim soluțiile și mecanismele de a interveni țintit și eficient pentru a le ajuta pe aceste tinere, aflate în situații dificile sau chiar disperate”, afirmă Gabriela Firea.
În 2021, dintre cele 7.448 de fete și adolescente care au născut înainte de a împlini 18 ani, aproximativ două treimi (aproape 4.500) s-au regăsit în evidențele Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sau ale serviciilor publice de asistență socială, aflate în coordonarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
„Concret, ajutorul imediat pe care îl pot primi aceste fete și adolescente se află în cele 55 de centre maternale care funcționează în toată țara, sub coordonarea ANPDCA. Și, doar anul trecut, 826 de gravide minore sau de mame minore au beneficiat de serviciile acestor centre maternale. În centrele maternale, tinerele – de cele mai multe ori rămase fără niciun sprijin din partea familiei sau a comunității din care provin - au parte nu doar de adăpost și hrană, ci și de sfatul specialiștilor pentru a învăța cum să-și îngrijească bebelușii și cum să devină mame. Primesc, totodată, consiliere psihologică, juridică și parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viață independentă și de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate. În acest fel, primesc șansa de a se reintegra treptat în societate, pentru a reuși să-și îngrijească și să-și educe copiii”, se menționează în comunicatul Ministerului Familiei.
(sursa: Mediafax)