PARCUL HERĂSTRĂU ● Terase neclintite de nimeni
Chefuri la miez de noapte, fiţe peste fiţe, poponeţi şi piţipoance,
toată floarea cea vestită îşi dă întîlnire aproape seară de seară la
terasele, foste veceuri publice, de pe malul Lacului Herăstrău. Multe
au fost, multe sînt încă, patronii lor supravieţuind deocamdată şi
noului val de demolări. Terasele "Marie Celeste" şi "Bonton" nu fac
excepţie. Fără autorizaţie, funcţionează bine mersi, sfidînd orice
regulă, mai mult, organizînd concerte în aer liber.
PARCUL HERĂSTRĂU ● Terase neclintite de nimeni
Chefuri la miez de noapte, fiţe peste fiţe, poponeţi şi piţipoance, toată floarea cea vestită îşi dă întîlnire aproape seară de seară la terasele, foste veceuri publice, de pe malul Lacului Herăstrău. Multe au fost, multe sînt încă, patronii lor supravieţuind deocamdată şi noului val de demolări. Terasele "Marie Celeste" şi "Bonton" nu fac excepţie. Fără autorizaţie, funcţionează bine mersi, sfidînd orice regulă, mai mult, organizînd concerte în aer liber.
Bum, bum, bum, bum…. Focuri de artificii, muzică house, dance, după gustul patronului. Decibeli daţi la maximum. Noapte de noapte. Malul Lacului Herăstrău. "Marie Celeste", "Bonton". Dacă aş fi vrut să trimit o telegramă, aşa aş fi descris atmosfera din Herăstrău. De bucurie, probabil, că au supravieţuit noului val de demolări, patronii care au rămas, mulţi la număr, pentru că n-au fost desfiinţate decît cîteva construcţii, dau petreceri în miez de noapte, la care participă, fără voie, toţi locuitorii cartierelor învecinate zonei verzi.
Toată lumea trebuie să stea în picioare, chiar dacă e trecut de orele două noaptea şi să asculte, fie zgomotele produse de focurile de artificii, fie muzica ce răsună peste lac. Într-o ţară cu legi clare şi autorităţi locale hotărîte, lucrurile ar fi stat altfel. Dar în ţara noastră mică şi ospitalieră, aşa cum am învăţat cînd eram mici la şcoală, totu-i posibil. Chiar dacă există reclamaţii la Poliţiei sesizări la Primăria Capitalei, dovezi clare că terasa, bodega, restaurantul, pontonul funcţionează fară autorizaţii. Amintită şi în Campania pe care Jurnalul Naţional a demarat-o în urmă cu doi ani, SC Rodrag Trade SRL, în baza unui contract nr. 2952, din 28.05.1997, expirat un an mai tîrziu, deţine o clădire, o terasă, un ponton şi o pistă de carting, loc des frecventat de multe persoane aflate în funcţii cheie. Mai exact, suprafaţa ocupată, conform datelor primite de la Administraţia Lacurilor şi Parcurilor (ALPAB), este de 610,35 mp, teren ce este folosit pentru alimentaţie publică, 1.400 mp, teren pentru prestări servicii, şi 1.542 mp de spaţiu verde. O bucată de 451,75 mp a fost vîndută societăţii în baza legii 550/2002, de Primăria Sectorului 1.
"SUPRAVIEŢUITORII". Ei bine, aşa stau lucrurile în acte, într-o situaţie normală, construcţiile apărute pe spaţiul verde ar fi fost demolate, mai ales că acel contract cu ALPAB a expirat încă din 1998. Pentru că "Fiţzele" au fost demolate, "Marie Celeste" şi "Bonton", practic două nume, în acelaşi loc, au rămas cele mai căutate din Herăstrău. Nimic rău în asta, dacă cele două terase ar fi avut actele în regulă. Fără canalizare, fără autorizaţie de funcţionare şi de construcţie, fără aviz de la mediu, fără aviz sanitar, restaurantele au rezistat chiar şi ultimului val de demolări. Speculaţii sînt multe, însă cert este un lucru, surse din Primăria Capitalei ne-au confirmat faptul că situaţia celor două amplasamente se află în discuţie la comisia ce analizează construcţiile ilegale din parcuri.
RECLAMAŢII. Mai ales că în ultima perioadă s-au făcut multe reclamaţii legate de tulburarea liniştii publice, mai exact de zgomotele infernale care se aud, la kilometri distanţă de Herăstrău din cauza fie a artificiilor, fie a spectacolelor date în aer liber. De asemenea, a fost sesizată şi Poliţia Capitalei care a solicitat atît municipalităţii, cît şi Primăriei Sectorului 1 suspendarea activităţii pe terasele unde patronii nu ţin cont de somaţiile primite. În ceea ce priveşte amenzile date pentru tulburarea liniştii publice, acestea sînt nesemnificative pentru cei care le deţin. "Norma acceptată în Bucureşti este de 55 de decibeli, dar avem între 70-75. Cînd asistăm la concerte, se depăşesc 100-105 de decibeli. Noaptea sînt permişi 35 de decibeli. Generatorii de zgomot sînt obligaţi să nu depăşească numărul de decibeli prevăzuţi de normele sanitare. Direcţia de Sănătăta Publică poate dispune ridicarea autorizaţiei de funcţionare. Sînt două sonometre la Primăria Capitalei pentru măsurarea zgomotului. Cine se duce la două noaptea pe teren? Glumind puţin, pe vremuri, din veceuri, transformate acum în restaurante de lux, se auzea doar un zgomot minor, firesc, incomparabil cu cel de acum", ne-a spus Nicolae Rădulescu – Dobrogea, preşedintele Ecocivica.
Citește pe Antena3.ro