x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Flăcări la Primăria lui Andrei Chiliman

Flăcări la Primăria lui Andrei Chiliman

de Diana Scarlat    |    05 Sep 2009   •   00:00
Flăcări la Primăria lui Andrei Chiliman
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Acoperişul Primăriei Sectorului 1, de pe Strada Banu Manta, a luat foc ieri, în jurul orei 11:40. Clădirea de patrimoniu se află în plin proces de reconsolidare, în interior aflându-se numai muncitorii firmei de construcţii care execută lucrarea. Cauzele izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite de către specialişti, în urma unei anchete.

Acoperişul clădirii a ars aproape în totalitate, timp de patru ore. Circulaţia rutieră a fost restricţionată în zonă, iar jandarmii şi poliţiştii au format cordoane în jurul clădirii, pentru a-i ţine departe de locul incendiului pe curioşi. Pentru stingerea flăcărilor a fost nevoie de 10 autospeciale cu apă şi spumă şi cinci autoscări. A mai fost nevoie şi de intervenţia a şase cisterne cu apă ale Romprest, care au alimentat autospecialele pompierilor, în lipsa unei surse de apă în interiorul clădirii Primăriei. Şeful Biroului de informare publică al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Cătălin Eftene, a explicat că bucăţile din acoperişul clădirii care au căzut în interior nu sunt mari şi nu au reprezentat un pericol însemnat. Din fericire, incendiul care a distrus acoperişul Primăriei Sectorului 1 nu a făcut victime.

SUPĂRAT PE CONSTRUCTORI
Ajuns la faţa locului la scurt timp după izbucnirea incendiului, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că pagubele vor fi plătite integral de vinovat, după ce specialiştii vor stabili cauzale incendiului. "Firma de construcţii are întreaga responsabilitate pentru ceea ce se-ntâmplă aici. Îi vom pune să plătească reparaţia suplimentară, care va costa o mulţime de bani. Oricum va trebui să o suporte, pentru că au avut clădirea în gestiune după ce am plecat noi din ea. Noi nu am mai lăsat în interior nici un bun, tocmai pentru ca ei să lucreze cât se poate de uşor şi de repede. Consolidarea e în curs şi urma o perioadă de restaurare, pentru că este o clădire de patrimoniu", a declarat Chiliman. Firma de construcţii care execută lucrările este Rotary Construcţii, iar consolidarea a început în 2007. În martie 2008, întreaga echipă a Primăriei s-a mutat în altă locaţie, luând arhivele şi mobilierul instituţiei. Proiectul de reconsolidare este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Primăria participând doar financiar la realizarea acestuia. "Nu se pot estima pagubele în momentul de faţă. Îi las pe cei de specialitate să le stabilească şi să găsească vinovaţii. Termenul lucrării este oricum depăşit, iar muncitorii ar fi trebuit să lucreze şi sâmbăta şi duminica pentru a termina la timp", a mai declarat primarul.

Edilul a mai explicat că în clădire nu mai există nici o sursă de electricitate, încă din 2008. Chiliman crede că incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit la un aparat de sudură folosit de muncitori. Aparatele sunt alimentate de la generatoarele din şantier. Chiliman mai este supărat şi pentru întârzierea revenirii în clădirea de patrimoniu, deoarece termenul de finalizare a lucrărilor, martie 2012, va fi prelungit după acest incident.

În acest moment nu se poate şti cu exactitate în ce stadiu se aflau lucrările de reconsolidare, deoarece incendiul a distrus orice posibilă dovadă, mare parte din acoperiş prăbuşindu-se. Primarul Sectorului 1 a precizat că firma Rotary Construcţii va fi acţionată în judecată dacă vor fi "probleme" în momentul stabilirii cu exactitate a pagubelor produse de incendiu. Compania ar fi trebuit să înlocuiască până în prezent ţiglele de pe acoperişul clădirii, iar în urma incendiului, acoperişul trebuie să fie refăcut în totalitate.


×
Subiecte în articol: observator