x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România își propune să își revizuiască industria apărării pentru a stimula producția

România își propune să își revizuiască industria apărării pentru a stimula producția

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2022   •   23:45
România își propune să își revizuiască industria apărării pentru a stimula producția

România își propune să își revizuiască industria de stat din domeniul apărării prin investiții în noi tehnologii, pentru a stimula producția și exporturile în regiune, a declarat miercuri pentru Reuters ministrul economiei, Florin Spătaru

Cifra de afaceri a sectorului a crescut în timpul războiului din Ucraina.

Compania de stat Romarm controlează 15 companii care produc arme și muniții, de la praf de pușcă și transportoare blindate la obuze de infanterie și rachete ghidate.

În cele nouă luni de la invadarea Ucrainei vecine de către Rusia, Romarm și-a văzut cifra de afaceri crescând de șase ori, de la 131,6 milioane de lei (28,48 milioane de dolari) din 2021, cea mai mare parte a acesteia fiind reprezentată de exporturi, a declarat ministrul Florin Spataru.

Dar costurile ridicate ale energiei și tehnologia învechită face firma să se lupte pentru a ține pasul cu firmele private de apărare.

"Ceea ce observăm este că prețurile ridicate la energie și o bază tehnologică scăzută au dus la un nivel de producție mai mic decât se estima", a declarat Spataru într-un interviu pentru Reuters.

"Avem nevoie de investiții în noi tehnologii pentru a rezolva această problemă de competitivitate. Ne propunem să creștem producția pentru a răspunde nevoilor ministerelor relevante, dar ne uităm și la exporturi și la acoperirea cererii regionale."

Industria de armament din Europa de Est a primit un impuls în acest an, în condițiile în care guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Spre deosebire de alte țări din regiune, România, care împarte o graniță de 650 km cu Ucraina, a refuzat să comenteze cu privire la ajutorul militar pe care îl oferă, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în noiembrie că acesta este "semnificativ".

Membră a NATO din 2004, România își va crește anul viitor cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut, de la 2% în prezent.

Spataru a declarat că firmele de stat din domeniul apărării au proceduri de achiziție în curs de desfășurare pentru noi linii de producție și echipamente în valoare de 600 de milioane de lei (129,83 milioane de dolari), cu alte 200 de milioane de lei alocate pentru anul viitor.

În 2023, Electromecanica Ploiești, o subsidiară a Romarm, va începe un program de investiții pe trei ani pentru construirea de interceptoare de rachete SkyCeptor în parteneriat cu compania americană Raytheon, primele rachete fiind așteptate în 2026, a mai spus Spataru.

(sursa: Mediafax)

×