x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Focul lui Sumedru

Focul lui Sumedru

27 Oct 2004   •   00:00

Intreg culoarul Bran-Moeciu a fost in flacari luni seara. Oamenii locului au iesit cu mic, cu mare, in centrul satelor sa vada "Focul lui Sumedru", unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale locului, traditie tinuta cu sfintenie de secole.

Click pentru a mari imaginea
OBICEI. Focul lui Sumedru celebreaza moartea si renasterea unei vechi divinitati geto-dacice
ALEXANDRU NASTASE - Bran

Daca intrebi, nimeni nu stie sa-ti spuna exact de ce se face-n ajun de Sfantul Dumitru focul lui Sumedru in zona Branului sau dincolo de munte, in zona subcarpatica a Muscelului. Toti au prins sarbatoarea de cand erau copii si se manjeau cu funingine alergand in jurul focului pana li se sfarsea si trupul, si sufletul. Nu s-au intrebat vreo clipita cine-i Sumedru si de unde focurile care-l cinstesc. Adultii strangeau lemne din codru si le dadeau foc. Copiii isi innegreau obrajii sub ocarile parintilor fara sa le pese ca, poate, peste ani, vor ajunge si ei sa-si dojeneasca pruncii, veniti acasa negri din cap pana-n picioare, osteniti si flamanzi dup-o harjoana in jurul focului de-ajun de Sfantul Dumitru. La fel se intampla si astazi. Timpul insa a adus retusuri traditiei. Astazi, focul nu mai este intretinut ca pe vremuri cu ramuri de brad si tulpini de cartofi, ci cu pneuri uzate.

PETRECEREA. Luni, pe inserat, zeci de oameni se plimbau misterios in sus si-n jos pe ulite, parand ca asteapta ceva. Stiau cu totii locurile unde urma sa se dea foc, stiau unde va fi cel mai mare foc, stiau unde se va incinge petrecerea si unde va fi distractia mai mare. Sarbatoarea urma sa aiba loc desi anul trecut au existat interdictii din partea autoritatilor de mediu. Cel mai mare mare foc din Bran a fost pus la cale de copiii de la scoala din localitate. Piticii n-au vrut sa rateze una din cele mai tari distractii ale anului si au platit fiecare cate 20.000 de lei pentru lemne. Cauciucurile le-au luat gratis de la o firma de transport din localitate. Drept pentru care tapsanul pe care s-a facut focul era plin ochi de copii nazdravani, negri de funingine, care alergau si strigau cat ii tineau puterile. Nu i-au bagat o secunda in seama pe parinti, si aproape ca au refuzat gogosile si sucul pe care le pregatisera acestia. "Nu s-a gasit nimeni care sa organizeze focul lui Sumedru anul asta si copiii au cerut la scoala. Au reusit sa adune 60 de cauciucuri pe care sa le arda", a spus Liliana Enescu, localnica din Bran.

OBICEI FUNERAR

Focul lui Sumedru este o sarbatoare cu caracter funerar care se celebreaza in noaptea de 25 spre 26 octombrie in zona Bran. Radacinile acestui obicei sunt precrestine si se regasesc in celebrarea mortii si renasterii, prin incinerare, a unei vechi divinitati geto-dacice. Toamna tarziu oierii din unele sate carpatice si subcarpatice celebreaza moartea si renasterea lui Sumedru, zeu de origine indo-europeana. Astazi, elementelor precrestine li se adauga cele crestine.

×
Subiecte în articol: observator focul sumedru