x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fonduri PHARE deturnate pentru plata creditelor bancare şi a ratelor de leasing

Fonduri PHARE deturnate pentru plata creditelor bancare şi a ratelor de leasing

de Violeta Fotache    |    07 Feb 2011   •   13:38

Leontin Moisil, reprezentantul legal al SC Ieromar Comserv SRL Şanţ, a deturnat 80% din fondurile PHARE obţinute pentru punerea în practică a proiectului "Dezvoltarea activităţilor de colectare şi valorificare a deşeurilor în Bazinul Hidrografic Superior al Someşului Mare”. În cadrul proiectului, Moisil Leontin s-a obligat să achiziţioneze utilaje specializate pentru deşeuri lemnoase, să angajeze personal calificat şi să realizeze activităţi de publicitate a acţiunilor sale pentru conştientizarea publică a importanţei gestionării deşeurilor lemnoase. Promisiunea a rămas neonorată, deoarece după încasarea banilor, în perioada februarie-aprilie 2008, Moisil Leontin a cheltuit banii, direcţionându-i către diverse cheltuieli ale firmei: datorii anterioare, credite bancare, leasinguri pentru autoturismele pe care le utiliza sau, pur şi simplu, a ridicat numerar din contul bancar, fără nici o justificare în acest sens.

Potrivit DNA – Serviciul Teritorial Cluj, la încheierea contractului finanţat din fonduri PHARE, în septembrie 2007, Moisil a prezentat Autorităţii Contractante - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, declaraţii false, susţinând în mod mincinos faptul că el nu a suferit anterior condamnări penale definitive, în condiţiile în care el fusese condamnat definitiv de două ori, pentru evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. "Inculpatul a obţinut pe nedrept suma totală de 144.344,41 lei şi 120.010,30 euro, reprezentând 80% din întreaga finanţare acordată prin programul PHARE. Moisil Leontin a produs Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului un prejudiciu în sumă totală de 160.013,74 euro, echivalent în lei a sumei de 596.848,49.”, susţine DNA.

Pentru recuperarea acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Năsăud.

×