x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Formularele ANAF i-au indignat pe profesori

Formularele ANAF i-au indignat pe profesori

de Diana Scarlat    |    14 Ian 2011   •   20:41

ANAF a chemat la apel profesorii care mai câştigă ceva bani din meditaţii. Primii care au primit în şcoli formulare pentru declaraţiile de meditaţii sunt profesorii din Arad, dar urmează ca aceste declaraţii să fie completate de toţi profesorii din ţară. Dascălii se simt lezaţi de formularele primite, însă obligativitatea completării lor nu există, fiind vorba doar despre o acţiune menită să centralizeze datele referitoare la câştigurile extraşcolare ale dascălilor care deja au declarat meditaţiile la fisc şi plătesc taxe, susţin reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că solicitarea a venit din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), ministerul nefăcând nici o cerere de acest fel, iar Inspectaoratul Şcolar Judeţean Arad a răspuns solicitării ANAF. Funeriu mai precizează că MECTS încurajează dezvoltarea activităţilor legale în regim afer school, în interesul elevilor. Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad precizează că profesorii nu pot fi sancţionaţi dacă refuză completarea formularelor, acţiunea derulată în judeţul Arad având ca scop obţinerea unor informaţii din şcoli care să poată fi confruntate cu baza de date a Fiscului privind profesorii care dau meditaţii şi declară acest lucru spre a fi impozitaţi. Reprezentanţii DGFP Arad mai spun că nu au posibilitatea legală de a da amenzi dascălilor care nu completează formularele primite în şcoli.

În formuarele trimise de ANAF, profesorii din Arad trebuie să specifice dacă dau sau nu medidaţii după programul de lucru sau dacă au alte activităţi din care câştigă bani. Acţiunea este contestată de cadrele didactice care o consideră abuzivă, deoarece profesorii care dau meditaţii au deja obligaţia de a declara acest lucru la Fisc, iar o “interogare” în plus este considerată nefirească de către cei vizaţi. ISJ Arad susţine, pe de altă parte, că acţiunea “este perfect legală şi are loc la solicitarea ANAF”. Acţiunea se va derula pe o perioadă de câteva săptămâni, timp în care aproximativ 5.000 de dascăli vor completa declaraţiile.

 

×