Fostul şef al Serviciului de Informaţii al Forţelor Navale din Turcia, colonelul în retragere Eser Şahan, a fost găsit mort pe o bancă într-un parc din Bucureşti. Lângă el a fost găsit o armă de foc. În vârstă de 66 de ani, Eser Şahan a venit în România în urmă cu aproximativ 10 ani, iar în 2012 solicitase azil politic. Anchetatorii români suspectează că bărbatul s-ar fi sinucis.
Problemele lui Eser Şahan au început în anul 1997, când armata turcă în calitate de garant al ordinii constituţionale în Turcia, a forţat guvernul turc condus de premierul Necmettin Erbakan să demisioneze. Atunci, analiştii au catalogat această decizie drept o lovitură de stat militară. Criza politică de atunci l-a prins pe Eser Şahan în funcţia de şef al Serviciului de informaţii al Forţelor navale turce.
În urma scandalului, 77 de oficiali şi militari turci au fost judecaţi în Turcia pentru presupusa lovitură de stat militară din 28 februarie 1997.
Spionii şi legea
Moartea suspectă a colonelului Eser Şahan vine în contextul în care pe data de 6 februarie, doi cetăţeni turci acuzaţi de spionaj în Turcia au fost arestaţi pe teritoriul României. Ei ar fi montat un dispozitiv de interceptare a conversaţiilor în biroul lui Recep Tayyip Erdogan. Cei doi cetăţeni turci erau daţi în urmărire internaţională pentru infracţiuni asimilate spionajului şi interceptări ilegale au fost prinşi de poliţişti în Vama Nădlac. Curtea de Apel Timişoara a emis mandate de arest provizoriu pentru 29 de zile pe numele celor doi turci.
În anul 2014, în Turcia a intrat în vigoare legea 2937, prin care serviciilor secrete li s-a dat o putere sporită pentru supraveghere, interceptarea telefoanelor şI dreptul de accesza datele deţinute de instituţiile publice şI private. Mai mult, noua lege extinde capacitatea agenţilor serviciilor secrete să efectueze operaţiuni în străinătate, beneficiind de o imunitate extinsă.