x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fost şef de vamă: Marica a luat mită de la angajaţii din vămi

Fost şef de vamă: Marica a luat mită de la angajaţii din vămi

15 Feb 2011   •   11:27
Fost şef de vamă: Marica a luat mită de la angajaţii din vămi
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

151942-.jpg

UPDATE: DNA: Vasile Marica nu apare în dosarele procurorilor anticorupţie. La DNA nu e nici un autodenunţ făcut de Ungureanu. Liderul sindicatului "Sed Lex", Vasile Marica, nu are în acest moment vreo calitate în dosarele instrumentate de procurorii DNA privind corupţia din vămi. ”Până în acest moment la Direcţia Naţională Anticorupţie (N.R. - DNA) nu există nici un autodenunţ ori denunţ formulat de Marius Ungureanu. Domnul Vasile Marica nu are în dosarele noastre calitatea de învinuit ori de inculpat”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. Sursa citată reaminteşte însă că toţI cei care au cunoştinţă şI date despre comiterea unor fapte de corupţie pot depune plângeri, sesizări la DNA.

Marius Ungureanu, fost şef de vamă la Giurgiu, a declarat ca liderul "Sed Lex" Vasile Marica a luat mită de la angajaţi din vămi pentru promovare şi menţinere în funcţii, a înfiinţat şi este principalul beneficiar al acestui sistem. În plus, Ungureanu a spus ca există o înregistrare în care care angajaţi de la Vama Giurgiu spun că dorea mai mulţi bani.

"În 1996 l-am cunoscut pe Vasile Marica, la acea vreme cunoscându-se ca un om cu putere. Din 1997 până în 2002 îi dădeam bani, câte 2.500 de euro pe lună", a spus Marius Ungureanu, care a precizat că a mai făcut un autodenunţ şi în 2003, anul în care a încetat să mai lucreze în vamă. Banii proveneau de la lucrătorii vamali şi de la agenţi economici.

Citeşte şi Vasile Marica, acuzat că a primit şpagă 20.000 de dolari

Marius Ungureanu a mai spus că nu a fost singurul care i-a dat şpagă liderului de sindicat, exemplificând că un angajat al unei vame din Constanţa îi ducea lunar lui Marica câte 10.000 de euro. Cei care ofereau aceşti bani lui Marica îşi plăteau, practic, menţinerea în funcţie, promovarea într-o funcţie mai bună sau îşi asigurau postul când se făceau restructurări.

"Marica a înfiinţat şi este principalul beneficiar material al acestui sistem. Oamenii nu vor să vorbească pentru a nu suporta consecinţele. Pe acest lucru se bazează şi Marica... Lucrează prin interpuşi", a mai spus Ungureanu.

Acesta a declarat că niciun om politic nu a fost la vămile din Giurgiu ca să ceară bani vameşilor, susţinând că Marica este principalul beneficiar material al acestui sistem.

"În fiecare comisie avea câte un om, erau scoşi de el vinovaţi sau nevinovaţi, după cum avea el interes. Cât am stat în vamă la Giurgiu nu a venit niciun om politic să ceară bani", a declarat Ungureanu.

Marica, despre Ungureanu: Un gunoi al societăţii
Vasile Marica spune că Marius Ungureanu, fost şef de vamă la Giurgiu, este "un gunoi al societăţii care şi-a vândut nu ştiu ce casă şi a vândut-o unei parohii".

"Asta se rezolvă la procuratură, nu la televizor. Dacă dânsul a făcut un autodenunţ, sunt acolo prezent fără nicio problemă. Nu am nevoie să intru în legătură cu detectorul de minciuni, în combinaţie cu ei, cu nişte gunoaie ale societăţii. Un gunoi al societăţii care şi-a vândut nu ştiu ce casă şi a vândut-o unei parohii. S-a făcut preot. Nu ştiu ce e cu băiatu ăsta. Dacă s-a autodenunţat, mergem la procuratură. Joi o să fac o conferinţă de presă", a spus Marica la Antena3.

L-ar putea da in judecata pe Ungureanu

Ulterior, Vasile Marica a declarat  pentru MEDIAFAX că nu a permis niciodată corupţia în vămi şi că nu poate fi acuzat acum de un fost puşcăriaş, precizând că, după ce se va consulta cu juriştii, este posibil să îl dea în judecată pe Marius Ungureanu pentru acuzele aduse.

Vasile Marica a spus că Marius Ungureanu, cel care l-a acuzat că a luat mită de la angajaţi din vămi pentru a interveni în promovarea şi menţinerea lor în funcţii, i-a cerut ajutorul atunci când a fost acuzat de poliţie şi procurorii din Giurgiu, dar a refuzat să se implice în acest caz.

Preşedintele "Sed Lex" a mai spus că se va prezenta la Parchet dacă va fi chemat pentru audieri în urma autodenunţului lui Marius Ungureanu.

"Eu nu am permis niciodată corupţie în vămi, am încercat mereu să elimin acest fenomen şi nu pot fi acuma acuzat de un fost puşcăriaş pe care nu l-am ajutat să scape de puşcărie. Dacă procurorii mă vor solicita în urma autodenunţului lui Ungureanu mă voi duce", a susţinut Marica.

Liderul Sed Lex a mai precizat că, după ce va consulta juriştii, este posibil să îl dea în judecată pe Marius Ungureanu pentru acuzele aduse.


×
Subiecte în articol: vasile marica spaga vami coruptie vami