Fosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova Viorica Oniga, arestată preventiv pentru fapte de corupţie, a fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare într-un alt dosar în care a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese.
Sentinţa pronunţată vineri de Curtea de Apel Ploieşti nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul în care fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, medicul Viorica Oniga, a fost condamnată pentru conflict de interese a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti în 22 mai, cu şase zile înainte ca Oniga să fie reţinută de procurorii DNA şi apoi arestată preventiv într-un dosar în care este acuzată de mai multe infracţiuni de corupţie, anunţă Realitatea.net.
Potrivit unui document întocmit de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti şi postat pe site-ul Ministerului Public, Oniga a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese întrucât a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a soţului şi a fiului său, aceştia primind indemnizaţii ca urmare a încadrării lor în grad de handicap. "Oniga Viorica (…) în calitate de funcţionar public, preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi Prahova, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în datele de 19 iunie 2008 şi 30 iunie 2008, a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap pentru Bănică Romulus Bujor şi Bănică Dardu, soţul şi respectiv fiul acesteia, semnând certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentarele de evaluare medicală. Prin încadrarea lor în grad de handicap aceştia au beneficiat de drepturile şi accesibilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006, respectiv indemnizaţie lunară şi buget complementar", se arată în documentul citat. În prezent, Viorica Oniga, arestată preventiv la propunerea DNA, se află în arestul Poliţiei Judeţene Buzău. Ea a cerut Tribunalului Prahova eliberarea sub control judiciar, cerere respinsă de magistraţi, iar apoi a solicitat eliberarea pe cauţiune, achitând cauţiunea de 10.000 de lei stabilită de magistraţi, însă şi această solicitare a fost respinsă. Oniga a făcut recurs la soluţia de respingere a cererii sale privind eliberarea pe cauţiune, însă până în prezent dosarul nu a ajuns la Curtea de Apel Ploieşti, care va judeca recursul.
Fostul preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova Viorica Oniga a fost arestată preventiv în 28 mai, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, în care este acuzată de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Procurorii susţin că Oniga a primit în mod repetat, de la cinci intermediari, bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.
Cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit pe nedrept indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile, susţin procurorii.
Viorica Oniga a fost suspendată din funcţie în 29 mai, la o zi de la reţinerea sa de către procurorii DNA, urmată de arestarea preventivă.
Consiliul Judeţean Prahova a revocat-o pe Oniga din funcţia de preşedinte al comisiei pe care a condus-o din anul 2005, locul său fiind luat de un medic care în ultimii zece ani a lucrat într-un centru pentru persoane cu handicap aflat în subordinea DGASPC Prahova.
Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova este formată din cinci persoane, respectiv preşedintele, care este medic angajat al DGASPC Prahova, şi patru membri, între care un medic angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, un psiholog, un asistent social şi un reprezentant desemnat de organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în beneficiul persoanelor cu handicap.