x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Foştii deţinuţi politici, fără caziere

Foştii deţinuţi politici, fără caziere

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    24 Aug 2007   •   00:00
Foştii deţinuţi politici, fără caziere

Statul romăn ar putea să şteargă definitiv condamnările politice şi administrative, nereabilitate incă, pronunţate impotriva cătorva sute de mii de deţinuţi politici in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

In cazul in care proiectul va deveni lege, unele condamnări vor fi inlăturate de drept, iar altele vor putea fi stabilite de justiţie ca avănd caracter politic, in trei ani de la intrarea in vigoare a prevederilor. "Dacă foştii deţinuţi au decedat, rudele lor, pănă la gradul IV inclusiv, sau organizaţiile care justifică interes moral au dreptul să demareze procedurile. Vor fi acordate despăgubiri morale, materiale şi repuneri in drepturi", a declarat ieri ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu.


DUPĂ 14 ANI. Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Romănia, Constantin Ticu Dumitrescu, şi-a exprimat teama ca proiectul să nu fie blocat ca şi in alte dăţi: "Sunt sceptic, de 14 ani aştept să devină lege". Fostul deţinut politic i-a rugat pe membrii Executivului să nu transforme proiectul intr-o ordonanţă de urgenţă, pentru ca "romănii să vadă mentalitatea aleşilor ţării". Tudor Chiuariu a dat asigurări insă că in septembrie proiectul va ajunge la Guvern şi că pănă la sfărşitul sesiunii parlamentare ar putea fi adoptat ca lege. "Avem sprijin din partea celor mai multe formaţiuni politice", a spus ministrul.


La răndul său, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romănia (ICCR), Marius Oprea, a povestit dificultăţile cu care s-a confruntat pănă acum: "Cel mai greu a fost să adunăm dovezi, pentru că arhivele, actele despre deportări şi concentrări in lagăre au fost gestionate de serviciile secrete. Sunt secrete de stat - acte prin care se consemnează suferinţa".


Preşedintele ICCR a susţinut de asemenea că are in proiect un act normativ prin care să fie micşorate pensiile foştilor securişti: "Nu este normal ca un deţinut politic să primească 500 RON, iar un fost securist - 5.500 RON. Diferenţa e prea mare".

×
Subiecte în articol: observator