x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul preşedinte al CJ Botoşani va face trei ani de închisoare pentru corupţie

Fostul preşedinte al CJ Botoşani va face trei ani de închisoare pentru corupţie

de Agerpres    |    31 Oct 2012   •   22:00
Fostul preşedinte al CJ Botoşani va face trei ani de închisoare pentru corupţie
Sursa foto: www.botosaneanul.ro

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru infracţiuni de corupţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul în care a fost acuzat de efectuarea de operaţiuni financiare în situaţii de incompatibilitate, spălare de bani şi fals în declaraţii.

Conţac a ajuns, miercuri seară, în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, urmând să fie transferat în Penitenciarul Botoşani.

Tot în arest a ajuns şi fiul acestuia, Liviu Conţac, condamnat şi el, în acelaşi dosar, la trei ani de închisoare cu executare.

Constantin Conţac a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia că ar fi desfăşurat, alături de fiul său, Liviu Conţac, fost director la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, afaceri din bani publici, constând în contracte de prestări servicii având ca obiect activităţi de întreţinere a drumurilor şi, respectiv, transport material.

Pentru a evita starea de incompatibilitate prevăzută de legile în vigoare, potrivit cărora sunt interzise raporturile comerciale între societăţile comerciale ale aleşilor locali şi regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale ori de consiliile judeţene respective, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, la iniţiativa lui Constantin Conţac, a apelat la o firmă intermediară, Construct Com SRL, administrată de Ioan Andrici, care avea rolul de verigă intermediară, de interpus, pentru ca formal afacerile să se desfăşoare cu o aparenţă de legalitate.

Rechizitoriul DNA arată că între Constantin Conţac şi Liviu Conţac existau raporturi de subordonare ierarhică, tatăl fiind ordonator principal de credite, iar fiul fiind ordonator secundar de credite.

Firma Construct Com SRL, care deţinea doar două camioane şi un autoturism şi care - potrivit procurorilor - nu putea desfăşura activitatea contractată, a câştigat toate licitaţiile organizate la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani, având ca obiect activităţi de întreţinere a drumurilor şi, respectiv, transport materiale, beneficiind de informaţiile divulgate de Liviu Conţac, pentru a depune oferta cu cel mai mic preţ.

După câştigarea acestor licitaţii şi a cererilor de ofertă, Ioan Andrici încheia contracte de închiriere utilaje de la firma Transporturi Auto SA, la care Constantin Conţac era acţionar majoritar, banii Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri ajungând, astfel, de la firma Construct Com SRL la preşedintele CJ drept contravaloare a închirierii utilajelor.

"În acelaşi timp, la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri - Botoşani nu s-a făcut nicio investiţie, preferându-se închirierea utilajelor de la Transporturi Auto SA în scopul îmbogăţirii inculpaţilor", se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii au stabilit că, în acest mod, preşedintele CJ ar fi dobândit foloase necuvenite în valoare de 19,93 milioane de lei, "bani care au fost "spălaţi" de Constantin Conţac şi Liviu Conţac, fiind transferaţi prin intermediul Construct Com Botoşani către firmele lui Constantin Conţac".

"De asemenea, pentru a da aparenţa de venituri licite, inculpatul Conţac Constantin a recurs la creditarea fictivă a propriilor firme precum şi la viramente bancare, percepând la final banii sub formă de dividende", mai precizează procurorii.

Ancheta a stabilit că din banii dobândiţi prin astfel de operaţiuni, Constantin Conţac a achiziţionat o casă de vacanţă în valoare de aproximativ 800.000 de lei, trei autoturisme şi nouă autobasculante, trecute pe firma Transporturi Auto SA.

Procurorii DNA au stabilit, de asemenea, că pentru serviciile făcute, firma lui Ioan Andrici a încasat, cu titlu de comision, o cotă reprezentând 0,43% din profit.

Constantin Conţac a fost acuzat şi de fals în declaraţii pe motiv că, în perioada 2004-2007, a omis, cu ştiinţă, trecerea în declaraţiile de avere a unei sume de aproximativ un milion de dolari.

Conţac şi-a depus candidatura, ca independent, pentru funcţia de senator în Colegiul 3 Botoşani.

×