x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul primar din Caracal şi alte 13 persoane, arestaţi pentru înşelăciune şi abuz în serviciu

Fostul primar din Caracal şi alte 13 persoane, arestaţi pentru înşelăciune şi abuz în serviciu

15 Noi 2013   •   11:34
Fostul primar din Caracal şi alte 13 persoane, arestaţi pentru înşelăciune şi abuz în serviciu

Fostul primar din Caracal Gheorghe Anghel şi alte 13 persoane, între care mai mulţi angajaţi ai primăriei, au fost arestaţi preventiv în dosarul de evaziune fiscală, înşelăciune şi delapidare cu un prejudiciu de 5,2 milioane de lei.

Magistraţii Tribunalului Olt au admis, joi seară, propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile a fostului primar Gheorghe Anghel şi a altor 13 persoane, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals intelectual, delapidare şi abuz în serviciu.

Printre persoanele arestate se numără fostul director economic al Primăriei Caracal, Maria Tudor, alţi patru foşti funcţionari ai primăriei, doi actuali angajaţi ai administraţiei locale şi doi administratori ai unor societăţi comerciale.

În acelaşi dosar, o altă persoană a primit interdicţia de a părăsi ţara. Opt percheziţii au avut loc, miercuri, în Olt, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din 18 persoane şi specializat în înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, acţiunea fiind coordonată de DIICOT, potrivit Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, există suspiciunea că în perioada 2005 - 2012 în Primăria Caracal "s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari ai instituţiei", fiind cooptate şi alte persoane, între care oameni de afaceri. "Astfel, liderii grupului infracţional organizat, din care unul a avut calitatea de primar, iar altul de director economic au pus bazele unui mecanism prin care se urmărea fraudarea bugetului unei instituţii publice, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente (facturi, chitanţe) care atestau lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţii fictive. La această grupare infracţională au aderat atât angajaţi ai instituţiei menţionate, precum şi alte persoane (administratori de societăţi comerciale), care au fost racolate atât de lideri, cât şi de ceilalţi angajaţi, cu scopul de a-şi însuşi sume de bani", se menţiona într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că în contabilitatea Primăriei Caracal, condusă în acea perioadă de Gheorghe Anghel, au fost introduse facturi şi chitanţe false în valoare de peste 5.000.000 lei, valoarea prejudiciului fiind de 5,2 milioane de lei.

Gheorghe Anghel are 66 de ani şi a fost primar în Caracal timp de 21 de ani. Astfel, Anghel a fost primar în perioada 1984-1989, iar apoi a fost ales din nou în 1996. De atunci, el a câştigat toate alegerile, până în anul 2012. El a fost membru PSD până la sfârşitul anului 2011, când a trecut la UNPR.


×