x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al Forţelor Terestre, generalul Ioan Sorin, a decedat din cauza unei boli grave

Fostul şef al Forţelor Terestre, generalul Ioan Sorin, a decedat din cauza unei boli grave

de Agerpres    |    15 Mar 2014   •   21:31
Fostul şef al Forţelor Terestre, generalul Ioan Sorin, a decedat din cauza unei boli grave

Fostul şef al Statului Major al Forţelor Terestre, generalul Ioan Sorin, a decedat sâmbătă, acesta suferind de mai mult timp de o boală gravă.

"Am aflat cu adâncă durere vestea trecerii în nefiinţă a generalului (ret.) Ioan Sorin, o personalitate militară de excepţie a ultimilor decenii. Va rămâne în memoria noastră ca un lider militar şi va inspira generaţiile viitoare de ofiţeri şi generali ai Armatei României", transmite ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Generalul Ioan Sorin a ieşit la pensie anul trecut în mai, ocazie cu care ministrul Duşa i-a înmânat sabia de ceremonie, arma pe care o poartă ofiţerii din Regimentul de Gardă, în semn de recunoştinţă pentru întreaga carieră militară.

Duşa a afirmat atunci că Sorin Ioan şi-a îndeplinit datoria cu devotament şi profesionalism în cariera militară de 40 de ani.

"Vreau să-i mulţumesc domnului general pentru felul în care, în această perioadă, şi-a îndeplinit misiunea pe care legea, CSAT, ministrul Apărării Naţionale i-au încredinţat-o şi pentru faptul că dânsul, prin pricepere, devotament şi profesionalism, a fost un om deosebit, aşa cum de altfel este educat să fie un militar", declara ministrul.

Generalul Ioan Sorin spunea că de-a lungul carierei a dat mâna cu multe personalităţi din toată lumea, printre care şi Boutros Boutros-Ghali, fost secretar general al ONU, fapt care l-a onorat şi l-a făcut să-şi amintească cu plăcere fiecare moment.

La final de carieră militară, fostul comandat al SMFT avea şi un regret. "Au fost multe situaţii în care alte planuri nu au contat. Poate am o remuşcare, familia a fost pe planul doi, însă tot ceea ce am făcut am făcut cu plăcere şi cu pasiune şi am avut şi satisfacţii", spunea generalul Ioan Sorin.

În ceea ce priveşte misiunea din Afganistan, generalul îşi amintea că a fost primul militar care a călcat pe pământ afgan, fiind în anul 2002 şeful Direcţiei Operaţii.

"Era o experienţă nouă. Am avut şansa să fiu şeful Direcţiei Operaţii în acea perioadă şi de aceea am avut ocazia să fiu primul român care a aterizat pe acel pământ şi să cunosc, să învăţ, să studiez cultura oamenilor. (...) I-am sfătuit pe militari ce trebuie să facă pentru protecţia lor - protecţia forţei este prioritară. (...) Retragerea treptată a trupelor române din Afganistan înseamnă că s-au făcut realizări în ceea ce priveşte obiectivele misiunii. Pentru cei care au fost acum 11 ani acolo şi au revenit, în toţi aceşti ani, este foarte uşor să vadă o transformare după această perioadă. Efortul internaţional a fost foarte mare", afirma generalul Sorin Ioan.

Generalul Ioan Sorin a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Terestre în iulie 2012, după ce fusese consilier coordonator domeniu în grupul consilierilor ministrului Apărării Naţionale. 

×