x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al Gărzii Financiare Argeş, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul şef al Gărzii Financiare Argeş, trimis în judecată pentru luare de mită

de Mediafax    |    19 Oct 2011   •   10:17
Fostul şef al Gărzii Financiare Argeş, trimis în judecată pentru luare de mită

Aurel Stoian, fostul sef al Garzii Financiare Arges va fi judecat intr-un nou dosar, in care este acuzat ca a luat mita 30.000 de lei de la directorul unei firme pentru a anunta cand au loc controale la societate si pentru ca a ajutat o persoana sa castige concursul pentru postul de comisar debutant.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Pitesti l-au trimis in judecata pe Aurel Stoian, fost director coordonator in cadrul Garzii Financiare - Sectia Arges, pentru luare de mita in forma continuata si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori de alte foloase necuvenite.

Alaturi de el va fi judecat Marian Alexe, director economic la societatea M.G.C. International Investments SRL Topoloveni, pentru dare de mita in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada ianuarie 2007 - ianuarie 2009, Aurel Stoian a primit 29.988 lei de la Marian Alexe, reprezentat al SC Valahia 2002 SRL Topoloveni (in prezent MGC International Investments SRL), pentru ca, in calitate de comisar sef al Garzii Financiare - Sectia Arges, "sa asigure protectia activitatilor nelegale derulate in cadrul acestei firme prin anuntarea actiunilor de control si prin influentarea subordonatilor sai sa intocmeasca acte de control favorabile".

Procurorii il acuza pe Stoian si ca, in luna decembrie 2008, in calitate de comisar sef al Garzii Financiare - Sectia Arges si de presedinte al comisiei de examinare pentru concursul organizat in vederea ocuparii functiilor de comisar debutant, i-a dat Danielei Elena Pirsan subiectele pentru examen. Astfel, ajutata de Stoian, Daniela–Elena Pirsan a castigat concursul pentru ocuparea postului de comisar debutant.

Daniela-Elena Pirsan, comisar debutant la Garda Financiara - Sectia Arges, va fi judecata in acest dosar pentru complicitate la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori de alte foloase necuvenite.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unei sume de bani apartinand lui Alexe Marian, in vederea confiscarii.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Arges.

Aurel Soian a mai fost trimis in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DNA, in octombrie 2009.

In 22 septembrie 2009, fostul director al Garzii Financiare Arges Aurel Stoian si Gheorghita Pieca, administratorul firmelor omului de afaceri Cornel Penescu, au fost arestati preventiv, iar ulterior DNA Pitesti a decis trimiterea in judecata a acestora.

Potrivit DNA, in perioada 5 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2008, Aurel Stoian a primit in transe lunare, cu titlu de mita, de la Cornel Penescu suma totala de 43.000 de lei pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu si "pentru a proteja interesele ilicite" ale societatii Pic. Banii au fost pusi la dispozitie de catre Gheorghita Pieca, acesta tinand o evidenta stricta a sumelor, banii fiind remisi lui Stoian fie direct de catre Penescu, fie prin intermediul lui Pieca.

De asemenea, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 13 iunie 2006 - 6 aprilie 2007, Aurel Stoian a primit, in acelasi scop, de la firma Pic bunuri in valoare totala de 1.540,58 de lei.

In perioada verificata, in urma unui control facut la solicitarea procurorilor, de catre comisari ai Garzii Financiare din cadrul Comisariatului General, s-a descoperit ca reprezentantii firmei Pic au savarsit infractiuni de evaziune fiscala, creand bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro. Cu toate acestea, in perioada respectiva, comisarii Garzii Financiare Arges aflati in subordinea lui Aurel Stoian nu au descoperit nicio infractiune, ci doar cateva contraventii, pe care le-au sanctionat cu amenzi modice, arata DNA. Pentru protejarea intereselor nelegale ale firmelor pe care le controleaza, Penescu ii platea lunar lui Aurel Stoian suma de 2.000 de lei, mai mentiona DNA.

×