x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fotbaliştii Naţionalei vor să facă matematica distractivă

Fotbaliştii Naţionalei vor să facă matematica distractivă

27 Mar 2016   •   21:51
Fotbaliştii Naţionalei vor să facă matematica distractivă

Un manual auxiliar de matematică a fost lansat, duminică, de FRF, înaintea meciului amical al echipei naţionale cu reprezentativa Spaniei. Proiectul este realizat în colaborare cu Editura Niculescu şi conţine probleme şi exerciţii inspirate din lumea fotbalului. Scopul este de a face matematica distractivă pentru elevi şi de a combate, în acest fel, abandonul şcolar. FRF a oferit şi un moment distractiv, oferind drept exemplu o problemă în care numărul de goluri dădea cu virgulă.

Manualul, lansat de FRF în colaborare cu Editura Niculescu, este adresat elevilor din clasele 1-4 şi face parte din programul naţional: „Federaţia Română de Fotbal susţine educaţia". Manualul va fi disponibil în toamnă, înainte de începerea noului an şcolar, însă un prototip va putea fi consultat şi în această primăvară. „Fotbalul şi matematica nu se exclud. Trebuie să privim fotbalul şi educaţia ca fiind nu doar complementare, ci elemente fundamentale integrate în procesul de formare şi desăvârşire al copiilor. Ne dorim să avem generaţii sănătoase şi inteligente, iar prin acest proiect copiii vor învăţa noţiunile de bază ale fotbalului şi vor avea opor-tunitatea de a descoperi matematica într-un mod de abordare atractiv”, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu. Federaţia Română de Fotbal a oferit şi un moment comic, însă, când a anunţat iniţiativa. În comunicatul oficial, FRF a oferit un exemplu de problemă care va fi întâl-nită în manual. „Bogdan Stancu şi Florin Andone au înscris 28 de goluri în acest sezon. Andone a înscris cu 9 goluri mai mult ca Stancu. Câte goluri a înscris Andone? Dar Stancu?”, este problema dată drept exemplu de FRF. Ulterior, când a reieşit că Stancu ar fi înscris 9,5 goluri, iar Andone 18,5, Federaţia a modificat comunicatul. Reprezentantul Editurii Niculescu, Andrei Niculescu, a declarat că îşi doreşte ca iniţiativa să meargă mai departe de matematică, iar exemplele din lumea fotbalului să ajungă şi în manualele altor materii. „E o ocazie unică şi sper să fim un partener ideal pentru FRF şi pentru echipa naţională. Am răspuns imediat propunerii, deoarece editura are ca misiune principală educaţia. Suntem în top în privinţa materialelor educaţionale şi vom fi un partener de încredere”, a spus Andrei Niculescu. Atacantul echipei naţionale, Claudiu Keşeru, a apreciat la rândul său proiectul, mai ales că fotbalistul a fost olimpic la matematică. „Sunt foarte plăcut surprins de acest proiect. Luăm şcoala ca o obligaţie, iar când există un numitor comun între sport şi şcoală, se poate ajunge la un lucru extraordinar. Am aderat imediat la acest proiect”, a spus Keşeru.

Ca parte a proiectului FRF, numerele de pe tricourile purtate de jucătorii Naţionalei au fost scrise sub formă de ecuaţii. De exemplu, Keşeru, care poartă numărul 13, a avut pe tricou ecuaţia: 6 x 5 - 4, totul împărţit la 2.

×