Începând din 11 decembrie, fotografii referitoare la comunismul românesc sunt disponibile pe site-ul Arhivelor Naţionale şi pe cel al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.
Proiectul de punere la dispoziţia utilizatolor de internet a fotografiilor se numeşte "Fototeca online a comunismului românesc”. Instituţiile amintite au decis să pună la dispoziţia celor interesaţi resursele fotografice aflate în depozitele Arhivelor Naţionale ale României, indiferent de formatul lor, create în/despre perioada regimului comunist din România, gratuit, în scopul folosirii lor de către toţi utilizatorii de internet. Pentru început, vor fi disponibile aproximativ 1500 de fotografii, urmând ca ulterior numărul acestora să se extindă până la 10000.
Cea mai importantă arhivă fotografică existentă la Arhivele Naţionale este cea preluată de la Institutul de Studii Istorice şi Social-Politice (ISISP), mai cunoscut sub numele de Institutul de Istorie a Partidului. Conform Hotărârii de Guvern nr. 136 din 12 februarie 1990, arhiva ISISP a fost preluată de Academia Română, unde a rămas până în 2001, când a trecut la Arhivele Naţionale. Referior la fondul de fotografie existent la Institutul de Istorie a Partidului, digitizat şi pus ieri la dispoziţia publicului, Gheorghe Neacşu, ultimul director al arhivei ISISP, a spus că la origine era format din trei fototeci. Fototeca istorică avea aproximativ 34000 de fişe cu fotografii cu mişcarea comunistă din cele mai vechi timpuri şi până în 1989, care au fost şi microfilmate. Fototeca Gheorghe Gheorghiu-Dej conţine aproximativ 6000 de fotografii cu acesta, din toate perioadele, începând cu anii de ilegalitate şi până la moartea sa, survenită în martie 1965. Fototeca Nicolae Ceauşescu este formată din aproximativ 8000 de fotografii reprezentându-l pe ultimul lider al României comuniste, din momentul când apare în mişcarea comunistă ilegală (prima fotografie cu Nicolae Ceauşescu datează din 1933, pe când avea 15 ani, n.n.) şi până în 1984.
Proiectul "Fototeca online a comunismului românesc” pune la dispoziţia celor interesaţi fotografii din perioada 1945-1989. Până în prezent, fotografiile amintite puteau fi văzute şi folosite de către cercetătorii acreditaţi la sala de studiu, tot în regim de gratuitate, pe baza unei cereri adresate directorului Direcţiei Arhivelor Naţionale Istorice Centrale.
Citește pe Antena3.ro