x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fotograful român Mircea Topoleanu a fost eliberat

Fotograful român Mircea Topoleanu a fost eliberat

10 Dec 2012   •   11:40
Fotograful român Mircea Topoleanu a fost eliberat

Fotograful român Mircea Topoleanu, arestat sâmbăta trecută, pe 1 decembrie, în Mexic, a fost eliberat. Mircea Topoleanu a fost ridicat de poliţişti în timpul unei manifestaţii împotriva noului preşedinte din Mexic, Enrique Pena Nieto, manifestaţie la care doar făcea fotografii. Fotograful român a fost ţinut însă în arest în Mexic timp de o săptămână, fiind reţinut oficial pentru tulburarea ordinii publice şi ar fi riscat, dacă ar fi fost găsit vinovat, între cinci şi 30 de ani de închisoare. O dată cu Mircea Topoleanu au fost arestate şi alte 68 de persoane. Fotograful a fost eliberat, însă acum se află la Serviciul de Migrări din Mexic, unde va sta până mâine, pentru că aşa prevede legea de acolo pentru cetăţenii străini. Nu am reuşit încă să stăm de vorbă cu Mircea Topoleanu, întrucât nu are încă asupra sa un telefon mobil şi îi este permis să dea un singur telefon de acolo, de la Serviciul de Migrări, şi acela, evident, către familie. Colega noastră Dana Lepădat a stat de vorbă cu sora lui Mircea Topoleanu, Ana Topoleanu.

Reporter: Cum e? Mircea este liber...


Ana Topolelanu: Da, s-a întâmplat între ora 7 dimineaţa şi 11, ora Mexicului. Ieşeau în grupuri de 6-7, liberi. Familiile aşteptau în faţă cu mesaje şi urlând, aplaudând. Cu Mircea, este obligaţia închisorii ca oricare străin ajunge acolo după ce este eliberat să fie direct dus la Migraţii. Mie mi-a permis directoarea închisorii să-l văd înainte să-l ducă de acolo - pentru că toate familiile puteau să-i îmbrăţişeze şi eu vedeam toate lucrurile astea şi Mircea nu mai ieşea - aşa că mi-au dat voie să intru în închisoare. L-am văzut pe Mircea, am cunoscut-o şi pe directoarea închisorii, care s-a purtat foarte frumos cu noi. Mircea e bine, cu mulţi prieteni noi, toţi oamenii care au fost acolo... s-au creat nişte prietenii foarte strânse, pentru că sunt mulţi studenţi, jurnalişti, pictori, mulţi oameni foarte frumoşi /.../ acolo şi s-au încurajat unul pe altul. Am stat toată noaptea aşteptând să vedem când ies. Am dormit în maşină puţin, trebuia să stăm cam 5-6 străzi mai departe, să avem semnal la telefon şi la fiecare oră ne duceam la poarta închisorii şi întrebam ce se întâmplă.

Reporter: L-ai luat în braţe pe Mircea? Cum este?


Ana Topoleanu: Da, ne-am văzut, ne-am îmbrăţişat, e foarte bine, e foarte bine. E o experienţă de viaţă, nu, acum că a trecut totul?

Reporter: Ce ţi-a spus?

Ana Topolelanu: Că s-au purtat foarte frumos cu el în puşcărie, că are mulţi prieteni noi. Au fost cinci minute, n-am apucat să stau de vorbă cu el aşa, pe îndelete. A fost îmbrăţişat cinci minute, fără să putem să zicem nici unul nimic, decât să plângem de fericire că ne vedem şi după aia încă cinci minute în care eu îi ziceam 'Nu-ţi face probleme pentru migraţie, venim acolo, vedem ce se întâmplă, nu te preocupa, eşti liber'.

×
Subiecte în articol: fotograf arest mexic