x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator France Presse: Adrian Năstase a fost îngenunchiat de justiţie

France Presse: Adrian Năstase a fost îngenunchiat de justiţie

de Istvan Deak    |    22 Iun 2012   •   14:30
France Presse: Adrian Năstase a fost îngenunchiat de justiţie

Presa straina continua sa acorde spatii ample cazului Adrian Nastase, atat din perspectiva condamnarii sale, cat si a tentativei de suicid, subliniind ca, pentru prima oara, judecatorii au avut curaj sa pronunte o condamnare a unui fost demnitar de asemenea anvergura.

Pentru agentia de presa France Presse, care noteaza ca "Adrian Nastase a fost ingenuncheat de justitie", fostul premier este astazi un om politic distrus de justitia pe care a incercat sa o controleze cat timp s-a aflat la putere, Nastase "conducand cu o mana de fier tara intre 2000 si 2004, perioada in care Romania a reusit sa finalizeze cu succes negocierile in vederea aderarii la Uniunea Europeana si NATO. Pentru AFP, "aceasta perioada a fost marcata de o reluare a cresterii economice, de o inmultire a investitiilor straine si de intrarea in NATO, insa de asemenea si de derapajele in materie de respectarea libertatii presei si de ingerintele puterii pentru controlul asupra justitiei, potrivit analistilor. "Stenogramele reuniunilor formatiunii sale, Partidul Social Democrat, publicate in 2004, au aratat un om dornic de a controla toate parghiile statului si societatii civile, indiferent ca era vorba de mass-media, sindicate sau asociatii studentesti", comenteaza AFP.

"Dupa opt ani in opozitie, acest barbat elegant cu chip de papusa si statura impozanta, care se descrie ca fiind putin prea aristocrat pentru Romania postcomunista, este in continuare considerat de numerosi romani ca intruchiparea coruptiei, un fenomen endemic in aceasta tara", mai scrie AFP. "Cunoscut pentru gustul sau pentru lux, Nastase a ales in 2006 sa deschida jurnalistilor usile locuintei sale pentru a demonstra ca "nu are nimic de ascuns", in contextul in care procurorii se interesau de averea sa. A doua zi, mass-media titra la unison: 'Nastase deschide pestera lui Ali Baba'. Exact in aceeasi locuinta s-a impuscat miercuri seara in gat dupa condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare pentru deturnarea a circa 1,5 milioane de euro catre campaniasa din 2004", reaminteste France Presse.

The Economist: "O sentinta insangerata"
Jurnalistii de la prestigioasa publicatie The Economist remarca o premiera in justitia romaneasca - condamnarea politicianului - si faptul ca, pentru prima oara, judecatorii "au avut curaj". Mai mult decat atat, publicatia aminteste si ironizeaza declaratia fostului prim-ministru, in care i-a invitat pe cei care ii cer socoteala pentru avere "sa-i numere ouale".

"O sentinta insangerata" este titlul articolului despre cazul lui Adrian Nastase pe blogul dedicat Europei de Est al The Economist. Autorul sau reaminteste conflictul lui Nastase cu actualul presedinte Basescu, dar si bilantul guvernarii sale:"Nastase si Basescu s-au atacat reciproc din 2004, cand ambii au candidat pentru Presedintia tarii, iar Traian Basescu a iesit invingator. Ulterior, fostul premier a declarat ca este victima unei hartuiri politice si l-a acuzat pe Basescu ca ar fi in spatele acesteia". "Vestea a venit ca un soc pentru romani, si nu doar din cauza dramatismului care a urmat dupa condamnarea lui Nastase. De la sfarsitul comunismului, nici un politician de mare calibru nu a fost vreodata la inchisoare. Toata lumea a presupus ca social-democratii domnului Ponta il protejau pe Nastase, care este un membru al partidului", noteaza sursa citata.

In opinia autorului, "acesta este un moment extrem de important pentru Romania, tara criticata constant de catre Uniunea Europeana pentru ca ar fi fost incapabila sa se ocupe de politicienii corupti de la nivelul cel mai inalt. Mai mult decat atat, nivelul extrem de ridicat al coruptiei a fost si motivul pentru care Romaniei i s-a refuzat aderarea la spatiul Schengen in 2011".

"Indiferent de soarta lui Adrian Nastase, cazul lui trimite un semnal foarte puternic. Pentru prima data de la caderea comunismului, Romania a dovedit ca poate trimite dupa gratii politicieni cu greutate, indiferent de cati bani au sau cat de puternici sunt. Este ceva ce romanii au asteptat de la Revolutia din 1989", incheie The Economist.

"Ruleta romaneasca"
Presa germana si cea austriaca continua relatarile despre tentativa de suicid a fostului premier Adrian Nastase. In mare masura, subiectul este tratat atat la nivel de informatie, cat si de opinie, de doar doi autori, activi in ambele tari, care isi plaseaza articole diferite, dar cu acelasi substrat, in mai multe publicatii. Thomas Roser scrie intr-un editorial publicat in cotidianul austriac Die Presse despre "Finalul unei cariere corupte": "Oamenii legii au impiedicat o tragedie. Doar datorita interventiei celor doi politisti glontul nu a cauzat decesul lui Adrian Nastase. In transmisiune directa, romanii au putut urmari la televizor cum unul dintre cel mai puternici oameni din Romania este transportat la miezul noptii la spital. El a fost operat cu succes joi dimineata. Nastase a avertizat permanent pe durata procesului ca presedintele Traian Basescu incearca sa il elimine cu ajutorul DNA si al Justitiei. Desi contestatul Basescu pare sa isi puna in aplicare razboiul declarat coruptiei, in realitate el se indreapta doar catre adversarii sai politici si omite oile negre din propriul sau partid". Totusi, in opinia autorului, "Nastase nu este un miel nevinovat, avand in vedere ca de ani buni raspunde in fata justitiei pentru guvernarea sa". "In opt luni, el ar putea fi un om liber, insa criticii sustin ca gestul sau are de-a face si cu teama unor viitoare condamnari in dosarele care se afla pe rol. Avocatii sai au solicitat din motive medicale o amanare a executarii pedepsei cu trei luni", scrie Hoser.

In Germania, articolul lui Hoser, putin modificat, apare in Berliner Morgenpost si editia online a Die Welt cu titlul: "Ghicitoarea din spatele tentativei de suicid a lui Adrian Nastase", in timp ce in editia tiparita a cotidianului Die Welt se foloseste titlul: "Ruleta romaneasca". "Ce se ascunde in spatele tentativei spectaculoase de suicid a fostului premier roman?" - se intreaba Hoser, care raspunde astfel: "Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, insa va petrece doar o particica din pedeapsa dupa gratii. Motivul tentativei de suicid? Cu doua zile inainte sa implineasca 62 de ani, fostul sef al PSD a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie la doi ani de inchisoare pentru finantarea ilegala a partidului. In momentul in care politistii s-au deplasat in camera lui pentru a-l aresta, Nastase i-a rugat sa il lase sa isi ia cateva carti din biblioteca. Acolo, el a incercat sa isi puna capat zilelor cu un revolver de 9 mm".

"Guvernarea Nastase din perioada 2000-2004 a fost caracterizata de stabilitate politica si o crestere economica semnificativa, insa si de scandaluri mediatice si imbogatiri ingenioase. Nastase este primul premier al unei tari post-comuniste condamnat la inchisoare pentru coruptie. Ani de zile a insistat la Bruxelles ca Romania sa inceapa o campanie hotarata de combatere a coruptiei de la nivel inalt atat din sfera economica, cat si din cea guvernamentala. Decizia din cazul Nastase a fost catalogata, atat in Romania cat si in strainatate, ca fiind una istorica pentru justitia romana", mai scrie Hoser.

Politica si coruptie in Romania - Loialitate si onoare"
In suplimentul Welt-Kompakt, evenimentele de la Bucuresti sunt descrise astfel: "Ex-premierul plictisit de viata. La putin timp dupa condamnarea sa, fostul prim-ministru Adrian Nastase a incercat sa isi ia viata. El a avut noroc, sustin medicii. Glontul nu a atins nici un organ vital. Viata lui Nastase nu este pusa in pericol, el fiind deja operat cu succes. Medicii isi fac griji pentru problemele sale cu inima si diabetul. Fostul premier va ramane in spital inca aproximativ 14 zile, urmand sa beneficieze si de consiliere psihologica".

Editorialistul Norbert Mappes Niediek scrie in Der Standard (Austria), sub titlul "Politica si coruptie in Romania - Loialitate si onoare": "Cu putin timp inainte ca nimeni sa nu mai stie de atata cinism ce e bine si ce e rau, judecatori necorupti au pus paie pe foc la Bucuresti. Loialitatea a fost cuvantul de ordine al sistemului condus de premierul Adrian Nastase. Partidul a impartit functii si resurse si a asteptat recunostinta din partea celor instalati in functii. Puterea nu lasa pe nimeni sa cada, atat timp cat dadeau dovada de loialitate. Nastase n-a inventat sistemul. El provine din randurile privilegiatilor comunismului. Sistemul s-a instaurat in toate partidele post-revolutionare. Ei au instaurat metodele cu care partidele se mentin la putere. A fost noroc ca tentativa sa de suicid a esuat. Desi este o icoana a coruptiei din Romania, nici un membru PSD nu a indraznit sa se distanteze de el. Daca ar fi reusit sa o faca prin moartea lui, atunci ar fi scapat ieftin", noteaza Niedik.

Mappes Niedik recidiveaza in Germania cu un articol redactat diferit, dar in esenta la fel, postat in Badische Zeitung si Markische Allgemeine Zeitung cu titlul; "Nastase-finalul unei cariere politice", respectiv "Finalul trist al unei cariere". "De data aceasta n-au venit politistii ca sa il protejeze pe stapanul casei, ci ca sa-l aresteze. Adrian Nastase a incercat sa se impuste cu un revolver Smith&Wesson. S-a ales cu rani in zona gatului si a umarului, insa este in afara oricarui pericol. Impuscatura a reprezentat finalul carierei sale post-comuniste. Pentru a ajunge la putere, el a inteles ca trebuie sa isi faca relatii in cercurile potrivite. In calitate de student la Drept, fiul unui ofiter regal s-a imprietenit cu fiica unui fost Ministru de Externe. A parasit-o in momentul in care renumele ei a fost estompat de dictatorul Nicolae Ceausescu. In 1985, el a ales sa se casatoreasca cu fiica ministrului Agriculturii. Cercul de prieteni ai lui Nastase nu doar ca s-a mentinut la putere si dupa 1989, dar a inceput sa castige si mai multi bani. Era guvernarii Nastase este considerata cea mai corupta din istoria recenta a Romaniei. Iscusitul politician nu s-a bucurat niciodata de popularitate. In partidul sau a reusit pana la final sa se tina pe pozitii tari. Mentorul sau, ex- presedintele Ion Iliescu, a vorbit despre un verdict nedrept. Copilul sau adoptiv din politica, Victor Ponta, ajuns intre timp prim-ministru si aflat sub presiune intr-un scandal de plagiat, nu a dorit sa foloseasca cuvantul distantare. Cu tentativa sa de suicid, Nastase s-a auto-eliminat din joc", considera Niedik. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×