x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Năstase, un martir al justiţiei politice?”

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Năstase, un martir al justiţiei politice?”

de Istvan Deak    |    22 Iun 2012   •   16:45
Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Năstase, un martir al justiţiei politice?”

"Nastase, un martir al justitiei politice?', se intreaba jurnalistii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, intr-o analiza a evenimentelor care s-au petrecut miercuri seara la Bucuresti. "In momentul in care Nastase a fost chemat in instanta, membrii PSD s-au distantat de el. Insa cu cat reusea sa amane procesul si sa combata acuzatiile, cu atat crestea influenta sa. Nastase este in Consiliului National PSD, iar prin aparitiile sale zilnice la televizor si prin blogul sau a reusit sa influenteze agenda politica. In viziunea PSD, el a devenit din invinuit, un martir al justitiei politice basesciene. Romania se afla alaturi de Bulgaria sub atenta observatie a Comisiei Europene in domeniul combaterii coruptiei si a reformei justitiei. In rapoartele comisiei, oficialii europeni se plang de procesul lent si fara rezultate in care au loc imbunatatirile solicitate. Acum, pentru prima data, exista o decizie definitiva de condamnare la inchisoare a unui fost premier', scrie faz.de.

Corespondentul ziarului spaniol de stanga El Pais reaminteste rolul decisiv al lui Adrian Nastase in aderarea Romaniei la NATO si Uniunea Europeana. "El este si cel care a creat actuala Directie Nationala Anticoruptie, care, acum, l-a trimis in boxa acuzatilor. Chiar si Basescu a trebuit sa-i recunoasca inteligenta politica."

El Pais vorbeste si de "razboiul fratricid" intre Guvernul USL si presedintele Basescu, context relevat si de alti ziaristi din lumea hispanica. "Condamnarea si evenimentele tragice survin in plin razboi deschis intre presedintele Basescu si prim-ministrul Victor Ponta si ar putea crispa si mai mult relatia acra dintre cei doi lideri", scrie si agentia EFE.

Editorialistul cotidianului ungar Magyar Hirlap, Mate Gyula, face o paralela intre fostii premieri socialisti din Romania si Ungaria intr-un articol intitulat "Gyurcsany si Nastase'. "..Sa nu ma intelegeti gresit, nu cred ca Gyurcsany ar reactiona astfel la venirea politistilor pentru a-l aresta. Cred ca pistolul sau de apa ar fi fost in culorile partidului, rosu-galben-verde si albastru. PR-ul Coalitiei Democrate ar fi foarte atent la detalii. Sa punem gluma la o parte. Va rog sa nu cautati similitudini intre viitorul acestuia si tentativa de suicid a lui Adrian Nastase. Un democrat ungur adevarat gaseste variante mai comode de a fugi din calea legii. Nastase atat a facut. A incercat sa scape dintr-o situatie fara iesire. Pentru el, la fel ca pentru multi alti politicieni est-europeni, a fost de neconceput ca va fi adus in fata instantei, daramite ca va fi si condamnat. Ce e important de retinut este faptul ca timp de doua decenii au avut parte de mijloacele politice functionale. Femei, bautura, coruptie - acesta a fost tabu-ul existentei elitei politice. Gentleman agreement-ul a murit in ultimele luni. E criza, nu mai sunt bani, nu mai e nimic de impartit in Romania. Castigatorul ia totul, nu mai exista locul 2. De aceea, democrat-liberalii lui Traian Basescu se urca in barca noului premier al Uniunii Social-Liberale Victor Ponta. De aceea ies la suprafata hainele purtate de capitanul de vas, dar si cazul de plagiat. Nastase nu lipseste nici din acest tablou. In 2003, el a coordonat lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. Miercuri, fostul premier socialist a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Evident ca adversarii politici au facut tot posibilul pentru condamnarea lui Nastase, insa decizia in sine nu a fost politica. Legea nu l-a pedepsit pe politicianul Nastase, ci pe infractorul politic Nastase. Acesta este punctul unde putem sa cautam similitudini cu situatia de la noi', considera Mate Gyula.

De aceeasi parere sunt si jurnalistii de la Nepszava, intr-o analiza intitulata: 'Soc si uimire la Bucuresti'. "Fostul premier roman Adrian Nastase a fost aproape de o tragedie, dupa ce a incercat sa isi ia viata cu doar doua zile inaintea implinirii varstei de 62 de ani. Liderii politicii romanesti se abtin de la declaratii, in timp ce premierul acuzat de plagiat, Victor Ponta, a lansat o intrebare catre presedinte: 'Ma intreb daca Basescu este fericit acum'. Dupa aproape un deceniu s-a incheiat razboiul Basescu-Nastase si abia a inceput razboiul Ponta-Basescu. Copilul teribil al politicii romanesti, Traian Basescu, se afla pe o pozitie pierzatoare de aceasta data. In tot acest timp, situatia de la Bucuresti incepe sa o copieze tot mai mult pe cea de la Budapesta', scriu jurnalistii de la Nepszava. Ideea este impartasita si de cei de la Nepszabadsag, care descriu situatia ca fiind un "razboi total intre presedinte si Guvern', in timp ce cei de la Magyar Nemzet sunt preocupati de averea lui Nastase: 'Acesta a fost drumul care a dus la tentativa de suicid a fostului premier roman'.

Agenda publica s-a transformat in totalitate
In fine, intr-un comentariu postat pe site-ul Deutsche Welle, este subliniat faptul ca "agenda publica' a fost transformata in totalitate, de cand cu gestul lui Nastase de a refuza incarcerarea, impuscandu-se: "nimeni nu mai vorbeste despre semnificatiile politice ale unei condamnari cu ecouri internationale, comentand sinuciderea ratata a fostului prim-ministru'.

"Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase a provocat reactiile cele mai neasteptate. Dar surpriza cea mare a fost manifestatia organizata in fata casei fostului prim-ministru de un grup de persoane, care au arborat fulare si pete de vopsea rosie menite sa ridiculeze tentativa de sinucidere. Manifestantii ii cereau celui condamnat sa accepte pedeapsa si sa nu recurga la subterfugii, fie ele si moartea insasi. In subsidiar se putea ghici gandul ca "un om ca Nastase', nu ar putea fi decat un trivial inselator, un om care nu merita nimic altceva decat dispretul public. Stilul intregii manifestatii a tradat o judecata reductionista, una incapabila sa cuprinda intr-un singur gand intreaga complexitate a faptelor', noteaza Deutsche Welle.

Bucuresti, Budapesta, ce mai conteaza?
Ca sa incheiem intr-o nota mai vesela, sa remarcam faptul ca un script al agentiei Reuters Television News facea cunoscut faptul ca Adrian Nastase a incercat sa se sinucida...la Budapesta, dupa cum relateaza rtv.net. "Confuzia Bucuresti-Budapesta se afla pe locul cinci in topul mondial al confuziilor geografice. Jurnalistii au confundat capitala tarii noastre cu cea a Ungariei atunci cand au prezentat cazul fostului premier roman. Aceasta greseala este destul de des intalnita printre occidentali, deoarece Bucurestiul si Budapesta au pronuntii asemanatoare in limba engleza', precizeaza sursa citata. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×