Zeci de familii de romi din regiunea Rhone-Alpes, beneficiind de ajutor umanitar pentru repatriere, vor fi trimisi de la Lyon spre Romania, in cadrul unei expulzari in masa "sub acoperire umanitara', dupa cum apreciaza reprezentantii mai multor asociatii pentru drepturile imigrantilor, relateaza presa franceza.
O serie de operatiuni de eliberare a unor imobile ocupate ilegal au avut deja loc sau sunt programate, in special la Lyon. In opinia asociatiilor care sustin familiile de romi, acestea opteaza sa primeasca ajutorul in vederea repatrierii, "deoarece nu au de ales". Cu toate acestea, subliniaza specialistii francezi, politica "expulzarii voluntare" inceputa de administratia fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy nu da rezultatele scontate. Statisticile disponibile deja arata ca majoritatea romilor expulzati petrec o perioada scurta de timp si se intorc apoi legal in Franta, in baza prevederilor tratatelor europene. Candidatii la repatriere incaseaza 300 de euro per adult si 150 de euro per copil.
Jean-Philippe, militant pentru apararea drepturilor romilor, cifreaza la 240 numarul persoanelor care urmeaza sa fie repatriate in Romania. El vorbeste despre "cea mai ampla expulzare de la Lyon de la inceputul acestui an' si de la alegerea noului presedinte al Frantei, socialistul Francois Hollande.
Reprezentanta Oficiului francez de Imigratie si de Integrare (OFII) nu a comunicat numarul exact al persoanelor vizate.
"Toti revin pe baza de voluntariat', a explicat Jean-Philippe pentru AFP. "Numai ca acest lucru intervine dupa saptamani de presiuni prin taberele de romi si expulzari. Aceste repatrieri voluntare sunt expulzari deghizate si in plus se mai si delapideaza banul public, pentru ca multi dintre ei vor reveni', a mai spus acesta.
Exista insa si exceptii in Franta, precizeaza RFI. In primavara, prefectul regiunii Rhône a reglementat dreptul de sedere al unor familii de romi. Logica oficialului este ca "romanii sunt cetateni europeni si din 2013 vor beneficia oricum pe deplin de libera circulatie in Europa". Asa ca 41 de adulti si 54 de copii au fost ajutati sa se integreze in societatea franceza. Parintilor le-au fost oferite cursuri de franceza si de formare profesionala, copiii sunt scolarizati si beneficiaza de asigurarea "universala de boala". Familiilor le-au fost asigurate de altfel si locuinte. Cat a cheltuit prefectura Rhône cu aceasta operatiune nu a fost dezvaluit. In 2010 si 2011 au fost operate circa 9.700 de repatrieri voluntare in fiecare an, dintre care in peste opt mii de cazuri a fost vorba de cetateni romani de etnie roma.