x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frăţia Udrea - Boncea

Frăţia Udrea - Boncea

20 Aug 2009   •   00:00

Stage Expert, firma care a organizat vizita preşedintelui Clinton în România şi summitul NATO, a fost descalificată de Ministerul Turismului deoarece nu a trecut în ofertă cheltuielile de cazare şi transport pentru artiştii ce urmau să participe la avenimentele din programul Lumină la malul mării.

Manu Raymond, directorul Stage Expert SRL şi administratorul legal a explicat în faţa Comisiei de anchetă Udrea că toate punctele pentru care firma sa a fost descalificată de Ministerul Turismului la selecţia de oferte pentru organizarea evenimentelor din programul Lumină la malul mării au fost reale. „Am primit în data de 31 martie un e-mail de la RCB cu privire la o selecţie de oferte în vederea organizării unor evenimente la Mangalia şi în staţiunea Mamaia. Deoarece termenul până la care puteam depune oferta a fost foarte scurt, respectiv 1 aprilie, oferta financiară şi cea tehnică au avut unele lipsuri", a declarat Manu Raymond. Mai mult, acesta a declarat că nu s-a prezentat la selecţia de ofertă pentru a fi "mînă moartă" cum se spune în popor, adică doar pentru a se putea desfăşura selecţia de ofertă. "O firmă este descalificată din start dacă nu prezintă costurile totale ale evenimentului. Cum a fost posibil ca firma dumneavostră să se prezinte la selecţia de ofertă organizată de ministerul turismului şi să nu aveţi trecută valoarea totală? V-aţi descalificat singuri. Mai mult, dacă ne uităm îăn oferta firmei câştigătoare, MediaPro Pictures, nici ei nu au trecute defalcat cheltuielile de cazare şi trasnport pentru artişti. Au ca şi firma Stage Expert trecută o valoare totală", a spus Adriana Săftoiu, membru al comisiei de anchetă Udrea.
Stage Expert a fost înştiinţată că a fost descalificată în data de 3 aprilie, iar la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor fusese depusă o contestaţie de cea de-a treia firmă participantă la selecţia de ofertă, încă din data de 1 aprilie. Membrii comisiei nu s-au lămurit cum este posibil ca unele firme să afle înaintea celorlalte dacă au câştigat sau au pierdut o procedură de achiziţie, respective o selecţie de ofertă în acest caz.
A apărut astfel cel puţin suspect faptul că Stage Expert m firmă cu experienţă nu a oferit preţul pentru evenimentul respectiv ştiind din start că desemnarea câştigătorului avea drept criteriu preţul cel mai scăzut. Se poate spune, deşi Raymond nu o recunoaşte, că s-a oferit ca victomă sigură, cu premeditare. Dealtfel, între Media Pro Pictures şi Stage Expert sunt relaţii de colaborare mai vechi, recunoscute în faţa Comisiei. O altă curiozitate a acestei „licitaţii" este cea legată contestaţia depusă de Revolution, al treilea participant care pe 1 aprilie a depus contestaţia la licitaţie şi tot pe 1 aprilie şi-a retras-o. Dacă Revolution îşi menţinea acea contestaţie se încurca graficul de derulare a evenimentului, se ieşea
din „calendar".

Coincidenţe suspecte
În încercarea de a face lumină în evenimentul „Lumină la malul mării", Comisia a fost surprinsă şi de alte coincidenţe. Firmele Media Pro Pictures şi Eurofilm, care au câştigat banii Turismului au fost reprezentate în faţa comisiei de aceeaşi persoană - Andrei Boncea. O altă fericită coincidenţă a fost şi cvasisimultaneitatea dorinţei de a-l prezenta pe Bregovic de Paşte, dorinţă împărtăşită împreună cu Elena Udrea. Boncea a explicat că ei cumpăraseră de la DaKino reprezentarea lui Bregovic în noaptea de PAşte într-un concert, evident, finanţat de Media Pro. Dar plăcerea a fost şi mai mare când au aflat că şi Elena Udrea doreşte acelaşi concert plătit din bani publici. Aşa încât cele două mari dorinţe s-au îngemănat pentru câştigul, mai ales, al domnului Boncea&Co.

×