x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frumuseţe solemnă - ediţie de colecţie

Frumuseţe solemnă - ediţie de colecţie

27 Feb 2013   •   13:39
Frumuseţe solemnă - ediţie de colecţie
Sursa foto: arhiva personala

Elogiată in toate zările fiind, artista "beneficia" de condeie elegante şi in ţara de baştină. Criticii romăni o numeau "privighetoarea Romăniei" şi "căntăreaţa cu vocea in spirale".Iată ce scria Radu Budeanu: "Naarghita a devenit o expresie singulară a imbinării virtuţilor artistice ale poporului romăn cu acelea ale unui popor care şi-a găsit in armonia templelor şi a melopeelor sofisticate un mod de afirmare universală.

"Este o minune in ţara minunilor"  

Elogiată in toate zările fiind, artista "beneficia" de condeie elegante şi in ţara de baştină. Criticii romăni o numeau "privighetoarea Romăniei" şi "căntăreaţa cu vocea in spirale".

Iată ce scria Radu Budeanu: "Naarghita a devenit o expresie singulară a imbinării virtuţilor artistice ale poporului romăn cu acelea ale unui popor care şi-a găsit in armonia templelor şi a melopeelor sofisticate un mod de afirmare universală.

Exprimănd starea de uimire a publicului indian faţă de perfecţiunea artistică demonstrată de Naarghita cu prilejul diverselor recitaluri sau concerte, in filme sau in muzica inregistrată pe disc, unul dintre cotidienele indiene scria: «Dacă India este ţara basmelor - ţara minunilor - Naarghita este, pe drept cuvănt, o minune in ţara minunilor». Sintetizănd opiniile exprimate de zeci de cotidiene şi reviste indiene de specialitate, ziarul The Sunday Standard scria: «...Are un talent fantastic: este o soprană indiană perfectă; aceasta este, in căteva cuvinte, fabuloasa Naarghita»". Tribuna Romăniei consemna, sub semnătura lui S. P. Băleanu: "Naarghita - un nume coborăt din poveştile orientale, jumătate vis, jumătate realitate, ascuţit ca glasul unei sopraalte şi dulce ca o declaraţie de dragoste".

"Are darul de a transforma in muzică tot ce atinge", spunea George Sbărcea despre Naarghita, in 1973.

Cine este Naarghita? O intrebare care şi-a găsit răspunsul prin George Sbărcea, in emisiunea realizată de Ioana Bogdan acum mai bine de trei decenii. Iată cum reputatul muzicolog işi argumenta atunci răspunsul in faţa telespectatorilor: "Naarghita, tănăra artistă romăncă, aparţine surprizelor şi enigmelor ce le oferă talen-tul. Un critic american scrie despre ea că «de indată ce se iveşte din faldurile de mătase ale sariului, face să dispară graniţele dintre realitate şi vis, pentru ca vraja muzicii sale să cuprindă totul».

Naarghita, fenomen unic in arta noastră şi, in acelaşi timp, in arta mondială, căntă muzică indiană. Cei ce au auzit-o au incercat să dezlege enigma acestei bizare perfecţiuni, au trebuit să recunoască in cele din urmă, după ce au comparat-o cu Yma Sumac, că artista romăncă nu seamănă cu nimic din toate cele ce au auzit, afirmănd că ea cucereşte şi dăinuie in memoria ascultătorilor mai mult decăt alte căntăreţe...

Am răsfoit ziare, reviste din Statele Unite, Siria, Irak, Italia, Liban, Grecia, Jugoslavia, Egipt, Italia s.a., care publică lungi articole elogioase despre Naarghita. Artista stăruie mereu ca, oriune s-ar afla, să se menţioneze că vine din Romănia şi se intoarce in Romănia, mărturisind că singurul său titlu de nobleţe este ţara sa".

LEGĂNARE DE PLANTĂ TROPICALĂ. "A inregistrat discuri LP in ţară şi peste hotare. Căntecele compozitorilor celebri indieni prind viaţă şi devin daruri de preţ in interpretarea Naarghi-tei. Intr-un concert al postului Radio Chicago, romănca Naarghita a ridicat sala in picioare, entuziasmănd deopotrivă publicul şi pe muzicienii care o acompaniau. Actorul, producătorul de filme Raj Kapoor, care o cucerise odinioară in cinematograful bucureştean, unde văzuse ea «Vagabondul», spunea despre Naarghita că are in glas şi in mişcare «perfecţiunea păsărilor ce plutesc in văzduhul primăverii». Cronici elogioase, show-uri de radio şi televiziune, invitaţi de pe intreg globul o au in centrul atenţiei pe Naarghita. Glasul cristalin, nuanţat, dăruirea nemărginită pe scenă ale Naarghitei sunt calităţi ale artiştilor adevăraţi. Ea are darul de a transforma in muzică tot ce atinge. Dansează cu acea legănare de plantă tropicală şi cu acele prelingeri mlădioase care aveau să provoace aplauze in toate intălnirile cu publicul.

Criticii au vorbit despre fenomenul Naarghita şi nu s-au inşelat, fiindcă avem de-a face, fără indoială, cu un fenomen muzical. Graţia de păsare in zbor a atitudinii sale, privirile de o copleşitoare candoare, jucăuşe sau visătoare, năvala caldă a vocii, registrul inalt, special in care cănta ţin, cel puţin in accepţiunea presei, de pitorescul senzaţional. N-au greşit cronicarii vorbind despre glasul ei de aur, despre harul cu care exprima o artă veche de 5.000 de ani. Romănca Naarghita, avea să constate presa new-yorkeză, este perfecţiunea insăşi, iar cei care i-au urmărit evoluţia coregrafică, jocul rafinat al degetelor, unduirea aproape vegetală, căntecul vibrănd de o tainică poezie indiană străveche, autenticitatea orientală impletită fermecător cu rădăcinile sale de europeancă, nu o pot uita."

PERSONALITATE DISTINCTĂ. Daniela Caraman Fotea, nume de referinţă in lumea muzicii, a cules căteva gănduri despre Naarghita şi le-a aşternut cu generozitate, pe hărtie: "Naarghitei i se potrivesc două cărţi de vizită! Pe căt de răvnite, pe atăt de rare: ea este un unicat şi, mai mult decăt atăt, un fenomen... Pănă la ea şi după ea, timp de 51 de ani (căţi ani au trecut de la debut), nici o căntăreaţă din ţinut mioritic nu a reuşit să transmită mesajul căntecului indian autentic, cu vraja şi splendoarea vocii ei. A fost posibil printr-un efort pornit din bucuria care realizează valori. Construit pe convingeri la răndul lor atipice vărstei adolescenţei timpurii: disciplina studiului - cheie a succesului, armonia concepută nu doar ca utilitate, ci ca frumuseţe a exprimării, pentru a surprinde şi cuceri publicul, in cazul ei fidelizat instantaneu de la primele apariţii (alături de echipa Teatrului «Constantin Tănase»), apoi in peste 20.000 de spectacole pe meridianele continentelor: Europa, Asia, America (este singura romăncă invitată in celebrul show al lui Ed Sullivan).

O determinantă a existenţei Naarghitei, valabilă mai ales in cea profesională, este acurateţea detaliului: a studiat, insuşindu-şi limba hindi, apoi dansul clasic indian («Bharat Natyam»). Şi-a cizelat vocea, registrul inalt specific interpretării muzicii indiene fiind cel vizat, şi-a insuşit şi tehnica non-vibrată de emitere a sunetului, caracteristică acelui repertoriu. Cu finalizări uimitoare (şi pe şase discuri la Electrecord - Romănia). Naarghita a avut intotdeauna o frumuseţe solemnă: vorbea puţin (cuvăntul se degradează in vorbă...), comunica enorm. De o exigenţă ţintind perfecţiunea - la inregistrări, translată asupra ţinutei - elegantă cu sofisticare, dar şi in socializare. Naarghita: o personalitate distinctă in partitura vocilor mapamondului, un artist iubit, respectat, care a ştiut să-şi apere - mai presus de orice - imaginea. S-a retras in glorie. Imi explic gestul ei prin inţelepciunea unui vechi proverb indian: Insingurarea este reacţia ecologică a spiritului".

"Glasul cristalin, nuanţat, dăruirea nemărginită pe scenă ale Naarghitei sunt calităţi ale artiştilor adevăraţi. Ea are darul de a transforma in muzică tot ce atinge. Dansează cu acea legănare de plantă tropicală şi cu acele prelingeri mlădioase care aveau să provoace aplauze in toate intălnirile cu publicul. Criticii au vorbit despre fenomenul Naarghita şi nu s-au inşelat"

"A inregistrat discuri LP in ţară şi peste hotare. Căntecele compozitorilor celebri indieni prind viaţă şi devin daruri de preţ in interpretarea Naarghitei. Actorul, producătorul de filme Raj Kapoor, care o cucerise odinioară in cinematograful bucureştean, unde văzuse ea «Vagabondul», spunea despre Naarghita că are in glas şi in mişcare «perfecţiunea păsărilor ce plutesc in văzduhul primăverii»"

George Sbărcea

×
Subiecte în articol: naarghita