x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FSLI solicită premierului suspendarea Ordinului MECTS privind clasa pregătitoare

FSLI solicită premierului suspendarea Ordinului MECTS privind clasa pregătitoare

de Agerpres    |    28 Feb 2012   •   06:51
FSLI solicită premierului suspendarea Ordinului MECTS privind clasa pregătitoare

Federatia Sindicatelor din Invatamant 'Spiru Haret' solicita premierului Mihai Razvan Ungureanu, printr-o scrisoare deschisa, suspendarea Ordinului MECTS nr. 3064 / 2012 pentru aprobarea Metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013 si a Calendarului inscrierii.

Conform scrisorii deschise, FSLI considera ca actul normativ, in forma lui actuala, intra in contradictie atat cu unele principii de drept constitutional, cat si cu o serie de realitati cu care se confrunta sistemul de invatamant, astfel incat aplicarea lui in conditii de eficienta este, practic, imposibila.

'Metodologia mentionata incalca principiul libertatii de alegere si nu are in vedere principiul interesului major al minorului. Formal, parintii au dreptul de a alege scoala in care doresc sa-si inscrie copilul in clasa pregatitoare/clasa intai dar, in realitate, nu au in niciun fel certitudinea ca vor fi si locuri disponibile. Conform Metodologiei, la inscriere au intaietate copiii din circumscriptia scolara unde functioneaza respectiva unitate de invatamant, apoi, in eventualitatea in care mai exista locuri, ele vor fi ocupate de cei care vin din alte circumscriptii, in urmatoarea ordine: copiii care dovedesc existenta unui handicap, cei care sunt orfani sau provin din familii monoparentale, cei care au un parinte cadru didactic si abia in final cei care au optat de la inceput pentru scoala in cauza. In realitate, un parinte alege o institutie de invatamant sau alta tinand cont de multe alte criterii precum: apropierea de locul de munca, existenta unei gradinite in apropiere (in cazul in care sunt si copii de varsta prescolara in familie), existenta unui program de after-school sau a altor oportunitati de invatare, conexe actului educational etc', se spune in scrisoarea deschisa semnata de presedintele executiv al FSLI, Marius Ovidiu Nistor.

Ordinul MECTS legifereaza aparitia, in cadrul unitatilor de invatamant, a claselor pregatitoare, Ministerul Educatiei a dand o multime de asigurari ca exista toate resursele necesare pentru ca acestea sa devina functionale inca din toamna anului 2012. FSLI mentioneaza insa ca singurele in masura sa confirme existenta acestor resurse sunt consiliile locale (care, conform legii, au atributii in administrarea institutiilor de invatamant) si structurile de conducere ale unitatilor de invatamant.

'Realitatea arata ca nu exista numarul necesar de cadre didactice pentru a asigura un proces educational de calitate la aceste clase, nu exista programe scolare si instrumente didactice, nu exista spatii suficiente, nu exista resurse materiale si financiare pentru a sustine o entitate intermediara nou-introdusa in structura de invatamant. Problema resurselor este una a tuturor unitatilor de invatamant din tara dar, in cazul celor din zonele rurale, ea este deja acutizata', explica reprezentantii FSLI.

Totodata, in opinia sindicalistilor, actul normativ a fost adoptat cu incalcarea procedurii de consultare obligatorie a societatii civile: a unitatilor de invatamant, a parintilor, a organizatiilor sindicale, a asociatiilor profesionale ale cadrelor didactice etc., 'adica exact a acelor organizatii si persoane care au o relatie nemijlocita cu sistemul de invatamant si care pot sa argumenteze ce functioneaza, ce este eficient si ce este in interesul direct al viitorilor elevi si al familiilor acestora'.

In aceste conditii, Federatia Sindicatelor din Invatamant 'Spiru Haret' cere sefului Guvernului suspendarea Ordinului MECTS nr. 3064/2012, pastrarea conditiilor de inscriere in clasa intai similare cu cele din anul scolar 2011 - 2012 si declansarea unor proceduri de consultare publica pe acest subiect

×