x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funcţionarii care nu vorbesc româneşte ar putea fi sancţionaţi cu desfacerea contractului

Funcţionarii care nu vorbesc româneşte ar putea fi sancţionaţi cu desfacerea contractului

de Mediafax    |    21 Mai 2012   •   15:24
Funcţionarii care nu vorbesc româneşte ar putea fi sancţionaţi cu desfacerea contractului

Senatul a adoptat, azi, o lege care prevede desfacerea contractului de munca pentru salariatii din institutii, autoritati publice si alte unitati bugetare care refuza sa vorbeasca limba romana, insulta in public, distrug sau inlatura o emblema, un drapel, insigna sau alt simbol al statului.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 53/2003 - Codul Muncii apartine deputatului independent Daniel Oajdea.

Proiectul mentioneaza ca incadrarea salariatilor la institutiile, autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz, si cu indeplinirea conditiilor de baza ca orice persoana angajata pe teritoriul Romaniei sa cunoasca limba romana scris si vorbit.

Orice persoana care constata ca in aceste institutii sunt angajate persoane care nu cunosc limba romana se poate adresa cu o sesizare scrisa institutiei in cauza sau celor ierarhic superioare prin care se semnaleaza acest lucru, persoanele nominalizate urmand sa fie examinate in maximum 15 zile de la depunerea sesizarii, se mai arata in proiect.

Initiatorul mai stipuleaza obligatia ca Ministerul Educatiei sa elaboreze un ghid care sa cuprinda nivelurile de cunoastere a limbii romane, in baza caruia se va face evaluarea angajatilor, Oajdea aratand ca este necesara instituirea unei baze unitare privind evaluarea nivelului de cunoastere a limbii romane pentru a preveni deficientele de comunicare intre angajatii statului si cetatenii sai.

"Pe teritoriul Romaniei toti angajatii statului trebuie sa cunoasca limba romana la nivelul B sau C, in functie de pozitia ocupata", precizeaza deputatul in expunerea de motive.

El precizeaza ca proiectul nu aduce atingere minoritatilor din Romania si nu afecteaza sau restrange drepturile legitime ale acestora.

Comisia pentru munca a adoptat un raport negativ la acest proiect, argumentand ca, pentru categoria de angajati vizata, cunoasterea limbii romane este o conditie generala prealabila obligatorie pentru a participa la concurs sau examen in vederea incadrarii in munca la o autoritate sau institutie publica.

Proiectul va fi transmis, in forma propusa de initiatori, Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.

×
Subiecte în articol: functionari romana daniel oajdea