x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeriu vrea să ajute turismul! Ministrul propune o vacanţă de iarnă mai lungă

Funeriu vrea să ajute turismul! Ministrul propune o vacanţă de iarnă mai lungă

08 Dec 2010   •   11:03
Funeriu vrea să ajute turismul! Ministrul propune o vacanţă de iarnă mai lungă
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul National
Calendarul Funeriu va fi făcut pentru o perioadă de trei ani, iar datele vor fi flexibile. "Să nu plece toţi elevii în aceeaşi perioadă şi să nu vină toţi în aceeaşi perioadă. Să fie ceva suprapuneri, decalaje, pentru că asta ar ajuta foarte mult turismul, n-ar mai fi ambuteiaje în transport", a spus Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu mai vrea ca elevii să plece toţi deodată în vacanţă, ci în perioade diferite. Astfel, ministrul crede că ar ajuta la dezvoltarea turismului. Daniel Funeriu a fost înregistrat în timp ce făcea aceste propuneri în cadrul unei şedinţe.

"Dacă scurtăm vacanţa de vară cu trei săptămâni şi o lungim pe cea de iarnă cu trei săptămâni, realizăm câteva lucruri: unu: scădem costurile, doi: scădem absenteismul, trei: ajutăm turismul. Avem cea mai lungă vacanţă de vară din Europa dintr-un motiv foarte simplu: pentru că Spiru Haret care a introdus sistemul ăsta, a dorit să facă vacanţa de vară lungă să meargă copiii la recoltă", a spus Daniel Funeriu.

Liderii profesorilor cred că argumentele ministrului sunt puerile, dar n-ar fi o idee rea ca vacanţa de iarnă să fie mai lungă.

"Aceste argumente prezentate de ministru sunt totuşi puierile. Turismul se dezvoltă cu totul alte metode, nu dacă schimbi structura anului şcolar. Într-adevăr cu o vacanţă mai mare în timpul iernii este adevărat că sunt nişte costuri suplimentare iarna şi sunt şi foarte multe situaţii în care şoolile se închid din cauza condiţiilor meteo", a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

"Orice discuţie privind un alt calendar şcolar decât cel stabilit pentru acest an, prin ordin al ministrului, nu poate fi deschisă decât cu privire la anul şcolar viitor, 2011-2012", a spus, insă, ministrul Educaţiei pentru Mediafax.

Şi liderul PDL Gheorghe Flutur propunea ca vacanţă de sărbători de iarnă să fie prelungită cu încă şapte sau zece zile. "Copiii ar trebui să savureze sărbătorile de iarnă mai mult. Trebuie să ne gândim şi în funcţie de comportamentul copiilor, mai ales că în perioada premergătoare sărbătorilor atenţia acestora este mai puţin îndreptată spre şcoală, iar vacanţa lor se încheie imediat după Revelion", a explicat Flutur duminică, la Gala olimpicilor suceveni.

Potrivit structurii anului şcolar 2010-2011, vacanţa de sărbători începe miercuri, 22 decembrie 2010 şi se termină marţi, 4 ianuarie 2011. Urmează apoi trei săptămâni de cursuri şi o nouă vacanţă de o săptămână, după care începe semestrul doi.

×