x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriel Resources vrea arbitraj internaţional pentru Roşia Montană

Gabriel Resources vrea arbitraj internaţional pentru Roşia Montană

01 Mai 2014   •   14:42
Gabriel Resources vrea arbitraj internaţional pentru Roşia Montană

Compania canadiană Gabriel Resources nu se aşteaptă la progrese în dosarul privind proiectul minier Roşia Montană şi în consecinţă a început pregătirile pentru o procedură de arbitraj internaţional, care cel mai probabil va fi audiată la Viena, în a doua jumătate a acestui an, informează un articol publicat în cotidianul canadian The Globe and Mail.

În paralel, Gabriel Resources a avertizat că ar putea concedia aproximativ 80% dintre angajaţii subsidiarei sale din România sau aproximativ 400 de angajaţi, începând cu data de 1 mai, dacă perspectivele pentru proiectul minier Roşia Montană nu se vor îmbunătăţi.

Compania canadiană a ameninţat încă din luna septembrie a anului trecut că va da în judecată guvernul român şi că va cere despăgubiri de până la patru miliarde de dolari, din cauza 'multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii'. 

În acelaşi timp, directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, al şaselea în acest post începând de la jumătatea anilor '90, a avertizat că eşecul autorităţilor de la Bucureşti de a aproba proiectul Roşia Montană va afecta imaginea României. 

'Cazul nostru este foarte solid şi vom fi foarte clari că efortul României de a atrage investiţii străine va avea de suferit', a spus Henry.

Camera Deputaţilor din Parlamentul României urmează să supună la vot în data de 7 mai o lege care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permiţând astfel pornirea acestuia, însă compania canadiană nu se aşteaptă la un vot favorabil, în parte şi din cauza opoziţiei opiniei publice faţă de proiectul minier şi faţă de utilizarea cianurilor în procesul de extracţie. În plus, momentul în care va fi discutată legea este unul important, precizează The Glode and Mail. 

Întrucât proiectul de lege ocupă ultima poziţie pe ordinea de zi, există o probabilitate ridicată ca şedinţa parlamentară să se încheie înainte de a se ajunge la un vot privind proiectul Roşia Montană.

Pregătirile pentru procedura de arbitraj indică faptul că ameninţările Gabriel Resources sunt cât se poate de valabile. 

Compania nu a oferit detalii legate de strategia sa şi nu a precizat care sunt tratatele pe care vrea să le folosească în sprijinul cazului său. 'Nu putem face comentarii cu privire la aspectele unei proceduri de arbitraj internaţional pe care am putea-o iniţia împotriva României', a declarat purtătorul de cuvânt al Gabriel Resources, Bobby Morse. (Agerpres)


×