x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gala Studenţilor Români din Străinătate

Gala Studenţilor Români din Străinătate

de Diana Scarlat    |    07 Ian 2011   •   19:01

Cei mai buni unsprezece tineri români care studiază în străinătate, la universităţi internaţionale de top, au fost premiaţi ieri-seară, cu ocazia Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), ajunse la cea de-a doua ediţie anul acesta. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului, unde premianţii au fost aplaudaţi de peste 800 de studenţi şi absolvenţi ai unor universităţi de prestigiu, dar şi de personalităţi ale culturii române şi de importanţi politicieni.

Gala a marcat totodată doi ani de la înfiinţarea LSRS, iniţiativă pornită de un grup de studenţi entuziaşti, cărora li s-au alăturat, într-un timp foarte scurt, aproape 5.000 de studenţi români de peste hotare.   

Premianţii  anului academic 2009-2010 au fost selectaţi de un juriu extern, format din personalităţi academice precum Ionel Haiduc, Sergiu Celac, Andrei Ţărnea, Adrian Curaj, Dumitru Borţun şi Marian Staş. Au fost oferite şapte premii şi patru menţiuni, marele premiu revenindu-i Cristinei (Cornell University, NY, SUA), ă la doctorat în biologie celulară şcromozomială, biologie moleculară, genetică şi biochimie, care a publicat recent un studiu în revista ştiinţifică de renume internaţional Science. Studentul Român din Europa (nivel licenţă) a fost acordat Alexandrei Dobra (of York, Marea Britanie), iar pentru nivel postuniversitar au fost oferite două premii, datorită rezultatelor excepţionale atât ale Dorobanţu, de la de Economie al UniversităţiiOxford, Marea Britanie, cât şi ale luiRadu Beleca de la University, Centre for Electronic Systems Research, Marea Britanie. Pentru continentul american, la nivel de licenţă, a fost premiatăPatricia Florescu, de la Universitatea , USA, unde studiază matematici aplicate, în timp ce Paul, ă de masterat în politici comparative şi candidată la doctorat tot la Harvard, a obţinut premiul pentru nivel postuniversitar. Premiul ul Erasmus al Anului 2010 a fost acordat Valeriei Popa, pentru rezultatele deosebite obţinute la Facultatea de Economie a Universităţii Paris 1 Pantheon-Sorbonne, în timpul mobilităţii de studiu Erasmus. Cele patru menţiuni au fost câştigate de: Adrian Prisăcariu (, Marea Britanie), Copăceanu (’s College London, Marea Britanie), Grigore (University, SUA) şi Mihai Cucuringu (Princeton, SUA). 

Gala a debutat cu mesajul LSRS, transmis prin discursurile celor doi cofondatori ai Ligii. "Primiţi-ne înapoi acasă, daţi-ne şansa de a pune în aplicare cunoştinţele acumulate peste hotare şi de a contribui în mod substanţial la dezvoltarea României de mâine!", a fost mesajul lui Sebastian Burduja, preşedinte LSRS, care a adăugat că este nevoie urgentă de o strategie naţională pentru sprijinirea specialiştilor români care doresc să se întoarcă acasă, iar Liga noastră îşi poate asuma rolul principal în acest demers. A urmat mesajul transmis de Costin Elefteriu, secretar general LSRS, care a prezentat în premieră proiectul CAESAR, Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români. "CAESAR este efortul nostru de a porni un proces conştient de reconstrucţie a unei elite intelectuale unite pentru viitorul acestei ţări-elită, în sensul onest, virtuos şi autentic al termenului", a subliniat Costin Elefteriu.

Evenimentul a continuat cu discursurile invitaţilor de onoare: Mircea Geoană, preşedinte al Senatului; Teodor Baconschi, ministru de Externe; Crin Antonescu, preşedinte al PNL; Constantin Toma, preşedinte Omniasig; Codruţ Sereş, preşedinte al Intact Media Group; Acad. univ. dr Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei Române.

După Gală, studenţii şi absolvenţii şi-au continuat discuţiile la Balul LSRS 2011, care a avut loc la Jukebox Club din Bucureşti. Tinerii au avut ocazia să cunoască alţi studenţi români care urmează cursurile universităţilor de top ale lumii, să stabilească noi contacte şi să sărbătorească doi ani de existenţă LSRS pe acordurile classic rock interpretate de formaţia Benetone.

×