În Eparhia Dunării de Jos au început în această dimineaţă manifestări consacrate proclamării cinstirii Sfântului Ierarh Atanasie, Patriarhul Constantinopolului. Sfântul Ierarh a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la mănăstirea "Sfântul Nicolae" din Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Mitropolitului Varlaam al Moldovei.
Clericii şi credincioşii au asistat la săvârşirea, la Catedrala Dunării de Jos, a Sfintei Liturghii, prezidată de Patriarhul Daniel, înconjurat de alţi ierarhi ai Sfântului Sinod, precum şi de delegaţii Bisericilor Ortodoxe surori, după care s-a îndeplinit procedura canonică de proclamare a cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului şi păstor al creştinilor de la Dunăre.
Acest "pribeag Patriarh", în veacul al XVII-lea - fiind alungat de turci din scaunul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol - a găsit siguranţă în Mănăstirea "Sfântul Nicolae" din Galaţi, unde s-a nevoit aproximativ 12 ani, între 1642 şi 1654, sprijinit fiind de domnitorul Vasile Lupu.
Gălăţenii şi pelerinii prezenţi la ceremonia religioasă se pot închina la racla cu moaştele Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop al Tesalonicului, în al cărui scaun a păstorit şi Sfântul Atanasie, aduse la Galaţi, încă de vineri, de o delegaţie a Mitropoliei de Veria din Grecia.
Racla cu aceste sfinte moaşte, la care s-au adăugat şi cele ale Sf. Atanasie şi Sf. Vasile cel Mare, au fost depuse, spre a fi venerate de către credincioşi, pe un baldachin în faţa Catedralei Episcopale din Galaţi până luni, 4 mai, când se vor întoarce în Grecia.
La manifestările religioase de la Galaţi au participat şi arhierei ai bisericilor din Grecia - unde s-a născut Sfântul Atanasie - şi din Ucraina, unde Sfântul Atanasie Patelarie a trecut la Domnul.
Pe 5 martie 2008, la propunerea Episcopiei Dunării de Jos, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât introducerea în calendarul bisericesc a sărbătorii unui nou sfânt care a trăit pe pământurile noastre în secolul al XVII-lea, Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului.
Acest sfânt era înscris deja în calendarul Bisericii Greciei, al celei Ruse şi al Bisericii din Ucraina, având ca dată de prăznuire ziua de 2 mai.
Hotărârea Sfântului Sinod al BOR reprezintă o "îndreptare" morală adusă unui înţelept şi bun ierarh, care a slujit cu dragoste Biserica lui Hristos în scaunul Patriarhiei Ecumenice, dar a păstorit şi creştinii de la Dunărea de Jos timp de 12 ani.
Cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, Episcopia Dunării de Jos a hotărât ca ceremonia de proclamare solemnă a introducerii în calendar a Sfântului Atanasie să se facă pe 3 mai, la Galaţi, la locurile unde ierarhul a vieţuit o vreme, respectiv la biserica "Sf. Nicolae" - fosta reşedinţă a sfântului -, biserica "Sf. Atanasie Patriarhul", dar şi la Catedrala Episcopală din Galaţi, locul unde se păstrează o părticică din cinstitele sale moaşte.
Citește pe Antena3.ro