x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Garda Maghiară ar putea perturba mitingul pentru autonomie de la Târgu-Mureş!

Garda Maghiară ar putea perturba mitingul pentru autonomie de la Târgu-Mureş!

de Istvan Deak    |    05 Mar 2013   •   13:41
Garda Maghiară ar putea perturba mitingul pentru autonomie de la Târgu-Mureş!
Preşedintele Partidului Civic Maghiar respinge orice provocare la acest miting

Organizatorii mitingului pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, programat pentru duminică, 10 martie, la Târgu-Mureş (ora 17), se tem că Garda Maghiară din Ungaria ar putea provoca acţiuni violente la acest eveniment.

“Garda Maghiară nu are ce căuta la acest miting. La un astfel de eveniment nu au ce căuta extremiştii de la Budapesta. Să nu vină nimeni de la noi sau din Ungaria ca să provoace scandal. Dacă totuşi îşi vor face apariţia la miting şi nu se comportă civilizat, atunci fac apel să fie scoşi din mulţime. Sper că vor înţelege şi nu vor veni. Eu nu am chemat pe nimeni din Ungaria la acest miting. Nu cred că partidele româneşti au interes să fie probleme la miting. Sper să nu apară provocări şi totul să se desfăşoare decent”, a declarat preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, pentru 3szek.ro. El a adăugat că vor fi mitinguri de susţinere şi în faţa ambasadei României din New York, Atlanta, Ottawa, Londra, Viena, Budapesta, Toronto sau Munchen. Pentru mitingul de la Târgu-Mureş, organizatorii mizează pe participarea a aproximativ 10.000 de persoane.

Primarul vrea capitala, CNS autonomia

Dorin Florea, primarul oraşului Târgu-Mureş, a făcut apel ca miza mitingului să fie schimbată din autonomia Ţinutului Secuiesc în desemnarea oraşului Târgu-Mureş drept capitala Regiunii Centru. “Dragi susţinători ai Ţinutului Secuiesc, cred că astăzi, pe fondul discuţiilor privind reorganizarea administrativă a României, este mult mai important să susţinem împreună ca Târgu Mureş să devină capitala regională, indiferent de forma în care reorganizarea administrativă se va hotărî la Bucureşti. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor şi a românilor, recunoaşterea Ţinutului Secuiesc ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economică locală şi mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare şi de autonomie. Autonomia Ţinutului Secuiesc este o luptă cu morile de vânt, pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Târgu Mureş poate deveni o realitate. Dacă ne unim forţele, dacă reuşim să susţinem unitatea şi capitala regională la Tîrgu Mureş, câştigăm cu toţii. Câştigă ţara, câştigă regiunea, câştigă secuii, românii şi maghiarii care locuiesc în zona Ţinutului Secuiesc. Pierd doar acei politicieni care îşi duc existenţa datorită conflictelor interetnice generate de ei înşişi. Ţinutul Secuiesc poate deveni o mândrie a secuilor, a maghiarilor şi a românilor deopotrivă. Coasta de Azur din Franţa nu este o regiune autonomă, şi totuşi este mândria Franţei”, susţine primarul Florea.

Răspunsul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) nu a întârziat să apară. “Nu autonomia, şi nu solicitarea autonomiei generează tensiuni, ci retragerea sau îngrădirea unor drepturi recunoscute anterior, chiar cu garanţii internaţionale. Uniunea Europeană a recunoscut cultura, tradiţia ca fiind elemente esenţiale ale coeziunii sociale şi economice. Luând în consideraţie această prevedere au devenit regiuni NUTS II (regiunile de dezvoltare ale României corespund cu diviziunile de nivel NUTS-II din UE – n.r) de sine stătătoare: Tirolul de Sud, Valle d'Aosta, Friuli-Venezia Giulia, Corsica, Sardinia, Catalonia, Ţara Bascilor, Galicia, Friesland, Bretagne etc. România este singura ţară din Europa care ignoră aceste criterii deosebit de importante şi forţează Ţinutul Secuiesc într-o regiune, în care comunitatea secuiască-maghiară, majoritară în procent de 75% în Ţinutul Secuiesc, reprezintă mai puţin de 30% din populaţie. Dacă această regiune va fi învestită şi cu competenţe administrative, atunci dincolo de consecinţele economice negative vor fi încălcate şi angajamentele internaţionale ale României, asumate prin Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor şi Carta Limbilor Minoritare şi Regionale. La ora actuală peste trei milioane de cetăţeni români trăiesc şi lucrează în Spania, Italia şi alte ţări din Europa occidentală, iar întoarcerea acestora în România este sub semnul întrebării. Ei nu au fugit de aici din cauza autonomiei sau din cauza secuilor, ci din cauza mizeriei generate de sistemul ultracentralizat din România”, a replicat CNS.

Ce este Garda Maghiară?

Conform Wikipedia, Garda Maghiară este o organizaţie de extremă-dreapta din Ungaria, fondată în 2007 de partidul Jobbik şi scoasă în afara legii de Tribunalul Budapesta în decembrie 2008, decizie confirmată în mod definitiv şi irevocabil de Curtea de Apel Budapesta la data de 2 iulie 2009. Garda Maghiară a folosit de la începutul existenţei sale simboluri din recuzita formaţiunilor fasciste din Ungaria interbelică. Liderii formaţiunii s-au remarcat printr-o retorică rasistă şi xenofobă. Liderii Gărzii Maghiare au declarat că doresc «să apere Ungaria pe plan fizic, moral şi intelectual», Garda fiind considerată drept moştenitoarea Partidului Crucilor cu Săgeţi datorită uniformei negre, a jurământului de credinţă şi a utilizării drapelului alb striat cu roşu, emblemă legendară a liderului Árpád, emblemă instrumentalizată ideologic de Partidul Crucilor cu Săgeţi. Recent, ei s-au reorganizat sub denumirea de Garda Naţională Maghiară, iar pentru a evita nevoia de autorizaţii, acţiunile Gărzii au loc ca flash-moburi.

De ce 10 martie?

Consiliul Naţional Secuiesc a subliniat că ziua de 10 martie va fi proclamată “Ziua Libertăţii Secuilor”. “La 10 martie 1854, în zona Livada Poştei din Târgu-Mureş au fost executaţi martirii secui, profesorul Torok Janos, avocatul Galfi Mihaly şi moşierul Horvath Karoly, fiindcă au încercat să reaprindă flacăra eşuatei revoluţii maghiare şi a luptei pentru libertate. Ei au dat urmaşilor un exemplu de loialitate şi curaj şi şi-au dat viaţa pentru autodeterminarea naţională. Pentru secuii de astăzi, această zi nu este doar una a comemorării, ci şi a solidarităţii. Să ieşim uniţi şi conştienţi sub semnul autodeterminării naţionale. Să transformăm ziua de 10 martie, ziua memorială a Secuilor Martiri, în Ziua Libertăţii Secuilor şi să trăim cu cuvintele lui Jokai Mor - 'legal, liber şi independent, stat naţional'. Consiliul Naţional Secuiesc şi-a declarat obiectivul de a obţine autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi anunţă în limba secolului XXI al Europei statul de drept legal, liber şi independent. Să transformăm cuvintele lui Jokai Mor în sloganul luptei pentru autonomia secuilor! În numele Consiliului Naţional Secuiesc, fac apel la toţi liderii şi toate comunităţile bisericilor istorice maghiare din Transilvania, dar şi la partidele şi organizaţiile politice maghiare să participe la Ziua Libertăţii Secuilor, în capitala Ţinutului Secuiesc, Târgu-Mureş! Să organizăm împreună şi să aducem decizii comune astfel încât secuii, dar şi toţi maghiarii din Transilvania, să fie uniţi sub steagul autodeterminării naţionale şi al autonomiei secuieşti”, a declarat Izsak Balazs, preşedintele CNS.

×