x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gardieni, judecaţi pentru uciderea unui deţinut şi ascunderea crimei

Gardieni, judecaţi pentru uciderea unui deţinut şi ascunderea crimei

de Violeta Fotache    |    24 Ian 2011   •   17:43

În boxa acuzaţilor se află şi directorul adjunct al Penitenciarului Galaţi, Daniel Ionescu, pentru neglijenţă în serviciu
Directorul adjunct al Penitenciarului Galaţi, Daniel Ionescu, a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane - gardieni, cadre medicale, supraveghetori - în cazul uciderii unui deţinut, crimă comisă în vara anului trecut. Gaşca de angajaţi ai Penitenciarului care au comis o crimă odioasă şi apoi au ascuns fapta, minţind şi falsificând acte va fi judecată de magistraţii Curţii de Apel Galaţi.

Ceilalţi inculpaţii sunt:
• Cătălin Mihael Ghibea, şef de tură - complicitate la omor şi la purtare abuzivă şi fals intelectual,
• Cristian Ovidiu Zamfir, şef de tură, pentru fals intelectual şi mărturie mincinoasă
• Emil Mlăjeru, şef de tură - neglijenţă în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.
• gardienii Petre Daniel Blaj, Vasile Miron, Bucur Codreanu, Cornel Costel Ilie  - omor şi purtare abuzivă, în stare de arest preventiv
• Nicu Chiriac  - omor, purtare abuzivă şi fals intelectual - în stare de arest preventiv
• Supravegetorul Ocheşelu Cosmin Ciupitu - fals intelectual şi mărturie mincinoasă
• Supraveghetorul Ionel Valentin Mazăre - de fals intelectual.
• Medicul penitenciarului, Ionuţ Bogdan Băneşanu - abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intellectual
• asistentul medical Doru Vicol - neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 3 spre 4 iunie 2010, gardienii Petre Daniel Blaj, Nicu Chiriac, Vasile Miron, Cornel Costel Ilie şi Bucur Codreanu au primit dispoziţie de la şeful de tură, Cătălin Mihael Ghibea, să imobilizeze şi să lege de pat un deţinut agresiv. Pentru acesta exista aprobare din partea conducerii unităţii de a I se aplica mijloace de imobilizare doar la nivelul mâinilor. Gardineii însă nu au respectat dispoziţiile primite şi l-au lovit pe deţinut cu pumnii, cu picioarele şi cu bastonul, în zona toracică, peste faţă şi peste picioare, provocându-i multiple leziuni traumatice, notează procurorii. Leziunile create au determinat moartea victimei. Cel puţin aşa concluzionează raportul de constatare medico-legală întocmit în dosar. Moartea victimei a fost violentă şi a fost cauză a şocului traumatic şi hemoragic consecutiv unui traumatism toraco-abdominal drept, cu ruptură renală dreapta şi fisură hepatică. Între leziunile traumatice produse prin loviri cu/sau corpuri contondente, respectiv comprimarea bazei toracelui şi deces există o legătură de cauzalitate directă.

Complicitatea "o mână spală pe alta”
Fapta gardienilor a fost acoperită ulterior de ceilalţi complici care, fie au omis să menţioneze incidentul în procesul verbal de predare - primire a serviciului, fie nu au acordat îngrijirile medicale necesare victimei, consemnând date nereale în registrul de consultaţii medicale. Din cercetări a mai reieşit faptul că victima nu a fost consultată din punct de vedere medico - legal, fiind consemnate date false în fişa sa medicală, respectiv "agitaţie psiho-motorie moderată, pot fi aplicate mijloace de imobilizare în cazul agravării stării de agitaţie”. Ba mai mult, incidentul produs la Penitenciarul Galaţi nu a fost investigat corespunzător de cei ce aveau responsabilităţi pe această linie, consemnându-se în rapoartele întocmite o stare de fapt neconformă cu realitatea, mai scriu procurorii.
ŞI acesta este un caz despre care am aflat. Cine poate şti câte asemenea cazuri s-au mai întâmplat dar au rămas ascunse din cauza complicităţilor care se nasc şi se perpetuează între rotiţele unui sistem bolnav?!

×