x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gardienii din 14 ţări europene s-au întâlnit la Bucureşti pentru a discuta problemele penitenciarelor

Gardienii din 14 ţări europene s-au întâlnit la Bucureşti pentru a discuta problemele penitenciarelor

30 Sep 2013   •   17:14

Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP), promotor al proiectului Itinerariul Dialog ID, finantat de Norvegia prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, in cadrul Programului Munca Decenta si Dialog Tripartit, impreuna cu Federatia Europeana a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU) au organizat in zilele de 25 si 26 septembrie intalnirea anuala a reprezentantilor organizatiilor sindicale din sistemele penitenciare Europene.
La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai organizatiiilor sindicale din 14 tari din Europa, lucrarile fiind prezidate de Jean-Paul DEVOS, presedintele comitetului NEA / EPSU (comitetul NEA reprezinta sectorul administratiei nationale si Europene – functionari publici din ministere, agentii si insitutii ale Uniiunii Europene). Ne-au onorat cu prezenta si ministrul delegat pentru dialogul social la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) Doina PANA, consilierul ministrului Mircia GIURGIU, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor Catalin Claudiu BEJAN cat si alti invitati cu expertiza in dialogul social.
In cadrul lucrarilor, Adrian NEAGOE in calitate de reprezentant al SNLP si manager de proiect, a prezentat obbiectivele si rezultatele activitatilor derulate in cadrul proiectului Itinerariul Dialog ID.
Proiectul s-a evidentiat inca de la inceput prin colaborarea deopotriva a administratiei si a sindicatului, in vederea atingerii unui scop comun si anume, imbunatatirea dialogului social in sistemul penitenciar din Romania. Astfel, SNLP a primit tot angajamentul atat din partea administratiei cat si a MMFPSPV, in ceea ce priveste sprijinul in vederea bunei desfasurari a proiectului, conducand implicit la indeplinirea tuturor obiectivelor propuse.
Dialogul social este perceput ca avand o importanta fundamentala: „Ne folosim de procesul de consultare cat mai des si consider ca asta este solutia, valabila nu doar in Romania.Poate fi parte a solutiilor la nivel European. Cu totii suntem actori in aceasta piesa de mari proportii si daca ne gandim la toate obstacolele ivite de la inceputul crizei si le punem pe toate la un loc, ne dam seama ca numai prin dialog social putem obtine rezultate pentru ameliorarea vietii personalului si deci, a oamenilor nostri.”. (DG ANP, Catalin BEJAN)
Intr-adevar, urmeaza luni de munca si provocari. Prin proiectul Itinerariul Dialog, intentionam sa facem un pas inainte, sa aducem ceva nou si sa generam o imbunatatire evidenta in planul relatiilor sociale si de parteneriat in sistemul penitenciar si nu numai. Si conform declaratiei presedintelui SNLP Stefan TEOROC in cadrul seminarului de lansare al proiectului: „Avem un scop dublu si anume: un serviciu penitenciar European si o miscare sindicala moderna, bazata pe constructivitate.”
Sistemul penitenciar romanesc trebuie imbunatatit si modernizat, dialogul social trebuie aprofundat si promovat, iar oamenii trebuie sa fie activi si deschisi spre accesarea noilor strategii pentru o imbunatatire pana la urma, a vietii lor profesionale. Sindicatul impreuna cu administratia trebuie sa lupte pentru oameni, alaturi de oameni.
La finalul evenimentului, presedintele NEA / EPSU Jean-Paul Devos a transmis un mesaj tuturor celor prezenti: ”In demersul sindical, exista un mesaj chiar de utopie, dar consider ca trebuie sa actionam cu picioarele pe pamant, dar cu capul in nori, pentru ca stelele din steagul European raman totusi aici, printre noi.” 

×