x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Generalul Mircea Mândrescu, despre drona prăbușită în Marea Neagră: "Piloţii americani au doborât-o intenţionat în mare"

Generalul Mircea Mândrescu, despre drona prăbușită în Marea Neagră: "Piloţii americani au doborât-o intenţionat în mare"

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2023   •   10:15
Generalul Mircea Mândrescu, despre drona prăbușită în Marea Neagră: "Piloţii americani au doborât-o intenţionat în mare"
Sursa foto: Hepta

Drona americană prăbușită în Marea Neagră, după ce a fost interceptată de avioane de vânătoare ruse;ti, a suscitat discuții aprinse. SUA dă vina pe Rusia iar Mosova dezminte.

Generalul Mircea Mândrescu, fost comandat în cadrul NATO, are însă o altă opinie. 

"Piloţii americani au coborât drona, au prăbuşit-o, s-au dus cu drona intenţionat în mare", a spus acesta la Sinteza Zilei, precizând  că drona ar fi putut ajunge în apropierea unei baze militare ruse. 

"În 2001 a mai avut loc un incident asemănător. Tot în apele internaţionale, un avion de informaţii americane a fost lovit de un avion de vânătoare chinez. Avionul de vânătoare chinez s-a prăbuşit, iar avionul american a fost avariat şi a aterizat fără aprobare în peninsula Hainan. L-au ţinut chinezii. Deci a fost un atac deliberat al Chinei împotriva unui avion american. Nu cu rachete, ci cu un alt avion", a amintit generalul.

Ministerul Apărării de la Moscova transmite că cele două avioane de vânătoare rusești nu au avut un contact direct cu drona americană iar prăbușirea ei în Marea Neagră a fost cauzată de o manevră bruscă. 

"În urma unei manevre brutale, drona MQ-9 a început un zbor necontrolat, cu pierdere de altitudine, şi a lovit suprafaţa apei. Piloţii ruşi nu au folosit armamentul de la bord, nu au venit în contact cu UAV şi au revenit în siguranţă la aerodromul de bază".

CNN a informat că drona MQ-9 Reaper s-ar fi aflat în apele internaționale ale Mării Negre când a fost interceptată de două avioane de vânătoare rusești Su-27. Unul dintre acestea ar fi zburat în fața dronei și ar fi descărcat combustibil pe aceasta. Cel de-al doilea avion ar fi lovit intenționat drona în spate, unde se află elicea. 

De cealaltă parte, ambasadorul Rusiei la Washington spune că nu trebuie să aibă loc astfel de incidente neintenționate între cele două țări și este de părere că drona se afla în apele teritoriale ale peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014. 

 

×