George Friedman se află la București ca important oaspete. A fost primit de șeful SRI, probabil și alți oameni importanți sunt în agenda celui care a înființat Stratfor. Friedman a sosit în România după vizita de la Budapesta, în țara părinților și bunicilor lui. Familia Friedman a scăpat de Holocaust și îi este recunoscătoare și la a doua generație Amiralului Miklos Horhty.
Un lung articol publicat pe Stratfor în această săptămână prezintă motivele pentru care Horthy este privit cu multă ințelegere, fiind considerat aproape un dictator luminat, constrâns de istorie să ia măsuri de discriminare rasială.
Dar nu atât de drastice și dramatice pentru populația evreiască precum cele care au urmat după părăsirea puterii în primavara anului 1944. În timpul lui Horthy au murit doar mii de evrei, apoi ordinul de mărime a ajuns la sute de mii, explică statistic Friedman ''blândețea'' horthysta. În lungul expozeu nu amintește, nici mșcar între virgule, de Dictatul de la Viena, de consecințele dramatice pentru populația românească și evreiască din teritoriul răpit prin acest pact încheiat sub umbrele lui Hitler. În viziunea lui Friedman, Horthy este de fapt o victimă a lui Hitler, fără nazism, visurile Ungariei Mari ar tebui înțelese și justificate.
Analiza Stratfor scrisă în timpul vizitei la Budapesta, în leagănul familiei Friedman, nu este doar menită să-l reabiliteze pe Horthy . Alături de statuia recondiționată a dictatorului de extremă dreapta, șovin, revizionist, dușman feroce al României și al Trianonului, trebuie să privim cu maximă înțelegere și într-o lumină poleită cu sentimente blajine și statuia în plină proiectare a lui Viktor Orban. Liderul guvernului ungar nu este chiar un Horthy, dar are parte de o situație asemănătoare a Europei. Friedman face mari piruete pentru a-l scoate pe Orban din zona măsurilor care l-au adus în pragul excomunicarii din UE pentru măsurile antisemite și radicale luate de administrație la instalarea lui.
Acum Orban a ajuns în tabloul lui Friedman un însingurat care nu se poate baza pe nimeni pentru a scoate nava Ungariei din furtună. Germania este nesigură, alianța polono- română, prea slabă iar America prea departe pentru a o proteja de agresiva Rusie. Prevăzător, pentru a ieși din zona criticilor, Friedman spune că Orban nu este un alt Horthy al noului secol, dar situația Ungariei, mereu victimizată este comparabilă. În acest sens ar trebui să pricem ca Jobbik ar fi mult mai periculos fără prestația lui Orban, deși preluarea puterii a fost făcută pe valul naționalismului radical și revizionist care leagă noul partid fascist maghiar de FIDESZ.
Desigur, atunci când intri în casa bunicilor, coardele sufletului vibrează, analiza lucidă este tamisată de pozele îngălbenite de familie. Este o scuză pe care autorul o așează in deschiderea analizei scrise la Budapesta. Problema domnului Friedman este că articolul din Stratfor este citit și comentat la București în timpul vizitei plină de onoruri și de justificat interes. Aștept analiza respectatului și universal citatului autor despre România și un tratament în oglindă, similar celui aplicat Amiralului Horthy pentru Mareșalul Antonescu. În România, statuile și cultul pentru dictatorul care nu i-a dat pe evrei pe mâna naziștilor pentru 'soluția finală'' nu sunt permise; sunt interzise prin lege, iar referirile la statisticile victimelor politicilor rasiale atent monitorizate. Orice diminuare a cifrelor Holocaustului este sancționată public iar negarea acestuia o abatere penală.
Se va bucura Mareșalul Ion Antonescu de o reevaluare asemănătoare cu a Amiralului Miklos Horthy din partea lui George Friedman? O asemenea abordare a acelorași condiții istorice l-ar scoate pe nr. 1 al Stratfor din zona analizelor excesiv subiective.