x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Germania ne pregăteşte sufleteşte pentru amânarea aderării la Schengen

Germania ne pregăteşte sufleteşte pentru amânarea aderării la Schengen

de Istvan Deak    |    08 Aug 2012   •   10:52
Germania ne pregăteşte sufleteşte pentru amânarea aderării la Schengen

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, si-a exprimat indoiala in legatura cu o viitoare aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, intr-un interviu acordat cotidianului regional german Hamburger Abendblatt.

Mai asteptam un pic

Potrivit ministrului german, "este posibil ca ridicarea controalelor frontierelor aeriene si a celor maritime avuta in vedere pana la sfarsitul acestui an sa fie din nou amanata'. Acesta a adaugat ca nu poate vedea decat pentru mai tarziu deschiderea frontierelor terestre. "Din pacate, evolutia Bulgariei nu este atat de avansata pe cat am fi putut spera. Romania se angajeaza pe o cale politica dubioasa. Si e normal sa privim, in cadrul aderarii unei tari la Spatiul Schengen, la situatia statului de drept', a adaugat ministrul german de Interne.

Analiza din septembrie

In luna septembrie, Uniunea Europeana urmeaza sa analizeze din nou aderarea celor doua foste tari comuniste la spatiul fara frontiere Schengen, la cinci ani de la aderarea lor la Uniunea Europeana. Romania a fost sever criticata la 18 iulie de catre Comisia Europeana, fiind indemnata sa restabileasca de urgenta controalele democratice, dar si Bulgaria a fost atentionata, fiind indemnata sa respecte independenta judecatorilor si sa lupte cu mai multa seriozitate contra coruptiei la nivel inalt.

Tutilescu "se astepta'

Reactii precum cea a ministrului german de Interne erau de asteptat, a declarat, la Radio France Internationale, Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). El a recunoscut ca sansele Romaniei de a primi o veste buna la Consiliul JAI din septembrie au scazut. "Intr-o oarecare masura era de asteptat, dar deocamdata nu avem reactii oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea in doua trepte a Romaniei si Bulgariei o vom mentine ca obiectiv pentru urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne din septembrie. Pentru ca Romania indeplineste absolut toate cerintele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI ca intre raportul privind justitia si aderarea la Spatiul Schengen, intre Mecanismul de Cooperarea si Verificare si problematica Schengen nu exista o legatura juridica si nu poate fi facuta o legatura juridica, dar pe de alta parte stim cu totii ca avem nevoie de unanimitate in vot, asa incat nu exclud posibile reactii negative la acest Consiliu'.

Ambasadorul Germaniei, mai diplomat

Si ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a acordat un interviu agentiei Mediafax, in care a tinut sa afirme ca, in opinia sa, este exclus ca statele UE sa decida asupra aderarii complete la Spatiul Schengen inainte sa fie publicat in decembrie raportul suplimentar privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), "cu un continut satisfacator'.

Mentionand ca libera circulatie in interiorul Uniunii Europene este un bun de mare pret, diplomatul german precizeaza ca, de aceea, Guvernul federal se implica hotarat pentru ca, odata cu indeplinirea tuturor conditiilor, regimul Schengen sa poata fi aplicat in intregime si Romaniei, si Bulgariei.

"Deficiente ale statului de drept'

Andreas von Mettenheim aminteste ca, asa cum se stie, conditiile tehnice necesare aderarii au fost indeplinite, dar ca pana acum nu a existat nicio intelegere privind aderarea completa, deoarece, in urma deficientelor statului de drept si a lipsei progreselor in domeniul combaterii coruptiei precum si in cel al reformei in justitie, constatate de ani de zile in cadrul activitatilor de monitorizare in domeniile justitie si afaceri interne, aderarea completa la Schengen nu parea, pana in prezent, sa fie posibila din punct de vedere politic.

Intrebat daca Guvernul Federal mai sustine varianta aderarii in doi pasi, cu frontierele aeriene si maritime in prima faza pana la sfarsitul lui 2012, iar apoi cea terestra in 2013, ambasadorul a raspuns: "Da, in proportie de 100%", insa afirmatiile ministrului german de Interne lasa sa se inteleaga altceva.

"Controversele politice pericliteaza progresele'

El a amintit ca Germania a conditionat continuarea procesului de aderare de raportul Comisiei Europene privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si ca raportul publicat la 18 iulie releva progresele facute de Romania in cei cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeana, insa se refera si la preocuparile fata de ireversibilitatea si sustenabilitatea reformelor, "preocupari care au fost intarite de recentele evolutii in planul politicii interne a Romaniei".

"Din acest considerent, Comisia porneste de la premisa ca actualele controverse politice din Romania pericliteaza intr-o mare masura progresele obtinute pana acum si dovedesc ca multe reforme inca nu sunt bine ancorate. De aceea, Comisia va intocmi, pana la sfarsitul acestui an, un alt raport in cadrul MCV pentru a evalua daca s-a tinut cont de preocuparile sale si daca principii-cheie precum statul de drept si independenta actului de justitie, ca parte a echilibrului puterilor intr-o democratie care functioneaza in mod corespunzator, se bucura de o recunoastere sociala mai ampla", mentioneaza Andreas von Mettenheim.

In opinia sa, raportul suplimentar din luna decembrie constituie "o mare sansa pentru Guvernul Romaniei pentru a inlatura preocuparile celor de la Bruxelles". Diplomatul german precizeaza ca porneste de la premisa ca Guvernul de la Bucuresti se va folosi de aceasta sansa.

Depinde de raportul din decembrie

Intrebat care este pozitia Guvernului Germaniei privind desfasurarea in continuare la nivel european a discutiilor referitoare la aderarea celor doua tari la Schengen, ambasadorul raspunde: "Consider ca este exclus ca statele membre ale Uniunii Europene sa decida asupra aderarii complete la spatiul Schengen inainte sa fi fost publicat in decembrie acest raport suplimentar cu un continut satisfacator. In opinia mea, acest lucru are pentru Romania doua semnificatii: sa continue energic reformele in justitie si combaterea coruptiei, insa in acelasi timp sa perceapa actuala criza politica ca pe o sansa pentru un nou inceput din punct de vedere politic". El subliniaza ca "toate fortele politice ar trebui sa regaseasca, in cel mai scurt timp, calea spre o convietuire constructiva in interesul Romaniei si al cetatenilor romani". (deak.istvan@jurnalul.ro)

×