x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheţarii se topesc prea repede

Gheţarii se topesc prea repede

de Alexandru Nastase    |    21 Mar 2008   •   00:00
Gheţarii se topesc prea repede
Sursa foto: MARCEL MOCHET/

Gheţarii din întreaga lume se topesc mai repede ca niciodată. Este cel mai rapid ritm de topire decând au început mă­su­rătorile, ame­nin­ţând sutede milioane de oameni din toată lumea. Eco­sistemele sunt o altă victimă a topirii gheţarilor.

Gheţarii din întreaga lume se topesc mai repede ca niciodată. Este cel mai rapid ritm de topire decând au început mă­su­rătorile, ame­nin­ţând sutede milioane de oameni din toată lumea. Eco­sistemele sunt o altă victimă a topirii gheţarilor.

 

Detaliile au fost făcute pu­blice în cel mai recent studiu al Serviciului Mondial de Monitorizarea a Gheţarilor şi atrage atenţia asupra faptului că nivelul mărilor va creşte, la fel ca şi pericolul de inundaţii şi avalanşă. “Bazându-ne pe măsurătorile efectuate de-a lungul istoriei, dar şi pe alte date, putem aprecia că rata de topire a ghe­ţa­rilor este cea mai rapidă din ultimii 5.000 de ani. Nu putem fi siguri sută la sută, dar evidenţele sunt foarte puternice. Este absolut extraordinar şi înfricoşător, în acelaşi timp”, a spus profesorul Wilfried Haeberli, director al serviciului de monitorizare.

 

GRAV. Experţii au monitorizat în ultimele trei decenii 30 de gheţari din toată lumea. Datele cele mai îngri­jo­rătoare s-au înre­gistrat în ultimii ani, cea mai gravă situaţie înre­gistrându-se în 2006. Achim Stei­ner, şeful Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, a declarat că gheţarii care se topesc sunt acum cel mai “clar şi mai vocal” semnal că există încălzire globală şi că efectele acestui fenomen pot fi de­vastatoare. Problema gheţarilor poate duce la apariţia unor pro­ble­me de infrastructură (care s-ar putea să fie distrusă), mi­gra­ţie în masă şi chiar conflict. “Vorbim despre ceva care se petrece în timpul vieţii mele şi vieţii dumneavoastră, nu de ceva ipotetic, care s-ar putea produce dacă nu luăm anumite măsuri. Discutăm despre ceva care are consecinţe dramatice”, a spus Achim Steiner. Un alt expert, Lester Brown, de la influentul Institut American pentru Politicile Pă­mântului, a declarat că problema ar putea avea un pu­ternic impact global, deoarece agricultura Chinei şi cea a Indiei ar putea fi afectate de lipsa apei. “Este cea mai rea presupunere pe care o putem face. Depăşeşte cu mult alte crize din istorie”, a declarat Brown. Acesta a arătat că lucruri grave se petrec acum, când temperatura medie anuală a crescut cu 0,7 grade Celsius faţă de cea din 1850: “Gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă tempera­tura medie anuală va creşte cu 2 grade Celsius faţă de perioada preindustrializării. Un adevărat dezastru!”.

 

Tony Blair, ecologist

Ştirea că gheţarii se topesc cel mai repede a fost confirmată şi de proaspătul militant ecologist, fostul premier britanic Tony Blair. Aceasta a început un tur­neu în Asia, unde se va întâlni cu re­pre­zentanţi ai autorităţilor, dar şi ai organizaţiilor ecologiste, pentru a discuta cu aceştia despre în­căl­zirea globală. Pri­me­le ţări vizi­ta­te de Blair sunt Ja­po­nia, China şi India. Într-un dis­curs rostit ieri în Chiba, Ja­ponia, Blair a spus că lu­mea este faţă în faţă cu o catas­tro­fă. “Am ajuns la un punct critic. Trebuie să decidem acum să luptăm împotriva încălzirii globale, nu să aşteptăm să contracarăm efectele ei”, a spus Blair.

  

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde!