Gheţarii din întreaga lume se topesc mai repede ca niciodată. Este cel mai rapid ritm de topire decând au început măsurătorile, ameninţând sutede milioane de oameni din toată lumea. Ecosistemele sunt o altă victimă a topirii gheţarilor.
Gheţarii din întreaga lume se topesc mai repede ca niciodată. Este cel mai rapid ritm de topire decând au început măsurătorile, ameninţând sutede milioane de oameni din toată lumea. Ecosistemele sunt o altă victimă a topirii gheţarilor.
Detaliile au fost făcute publice în cel mai recent studiu al Serviciului Mondial de Monitorizarea a Gheţarilor şi atrage atenţia asupra faptului că nivelul mărilor va creşte, la fel ca şi pericolul de inundaţii şi avalanşă. “Bazându-ne pe măsurătorile efectuate de-a lungul istoriei, dar şi pe alte date, putem aprecia că rata de topire a gheţarilor este cea mai rapidă din ultimii 5.000 de ani. Nu putem fi siguri sută la sută, dar evidenţele sunt foarte puternice. Este absolut extraordinar şi înfricoşător, în acelaşi timp”, a spus profesorul Wilfried Haeberli, director al serviciului de monitorizare.
GRAV. Experţii au monitorizat în ultimele trei decenii 30 de gheţari din toată lumea. Datele cele mai îngrijorătoare s-au înregistrat în ultimii ani, cea mai gravă situaţie înregistrându-se în 2006. Achim Steiner, şeful Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, a declarat că gheţarii care se topesc sunt acum cel mai “clar şi mai vocal” semnal că există încălzire globală şi că efectele acestui fenomen pot fi devastatoare. Problema gheţarilor poate duce la apariţia unor probleme de infrastructură (care s-ar putea să fie distrusă), migraţie în masă şi chiar conflict. “Vorbim despre ceva care se petrece în timpul vieţii mele şi vieţii dumneavoastră, nu de ceva ipotetic, care s-ar putea produce dacă nu luăm anumite măsuri. Discutăm despre ceva care are consecinţe dramatice”, a spus Achim Steiner. Un alt expert, Lester Brown, de la influentul Institut American pentru Politicile Pământului, a declarat că problema ar putea avea un puternic impact global, deoarece agricultura Chinei şi cea a Indiei ar putea fi afectate de lipsa apei. “Este cea mai rea presupunere pe care o putem face. Depăşeşte cu mult alte crize din istorie”, a declarat Brown. Acesta a arătat că lucruri grave se petrec acum, când temperatura medie anuală a crescut cu 0,7 grade Celsius faţă de cea din 1850: “Gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă temperatura medie anuală va creşte cu 2 grade Celsius faţă de perioada preindustrializării. Un adevărat dezastru!”.
Tony Blair, ecologist
Ştirea că gheţarii se topesc cel mai repede a fost confirmată şi de proaspătul militant ecologist, fostul premier britanic Tony Blair. Aceasta a început un turneu în Asia, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi ai organizaţiilor ecologiste, pentru a discuta cu aceştia despre încălzirea globală. Primele ţări vizitate de Blair sunt Japonia, China şi India. Într-un discurs rostit ieri în Chiba, Japonia, Blair a spus că lumea este faţă în faţă cu o catastrofă. “Am ajuns la un punct critic. Trebuie să decidem acum să luptăm împotriva încălzirii globale, nu să aşteptăm să contracarăm efectele ei”, a spus Blair.
alexandru.nastase@jurnalul.ro