x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gigi Becali rămâne în arest

Gigi Becali rămâne în arest

de Violeta Fotache    |    17 Apr 2009   •   00:00
Gigi Becali rămâne în arest

După două săptămâni de arest, Gigi Becali s-a luptat ieri pentru eliberarea lui din arest, pe un alt ton, cu o atitudine cuviincioasă, cu argumente care probează că în trecut nu a făcut "justiţie privată". A cerut tratament egal cu "don Costel" şi Sandu Geamănu, cercetaţi în libertate. A promis că acceptă chiar şi arestul la domiciliu, numai să iasă din celulă. Degeaba: a pierdut!

La începutul şedinţei de ieri au fost conexate cele două cereri cu acelaşi obiect: eliberarea lui Gigi Becali sub control judiciar. Spusele apărătorilor finanţatorului Stelei în faţa instanţei Judecătoriei Sectorului 1 au pălit în faţa "pledoariei" ţinute de Gigi Becali. Patronul FC Steaua a început prin a preciza că există două cazuri de notorietate care dovedesc că nu este adeptul "justiţiei private".

Omul de afaceri a adus ca noutate un alt element care poate avea influenţă asupra încadrării juridice pentru care a fost arestat. "Acele declaraţii ale hoţilor de maşini, se va dovedi că au fost date în prezenţa unui ofiţer de poliţie care trebuia să-i ducă la poliţie, dar după aceea am renunţat întrucât i-am iertat", a spus Becali.

TRATAMENT EGAL
"Eu ştiu că Justiţia e unică, unitară şi echitabilă pentru toţi cetăţenii României. Am văzut un don Costel care a sechestrat, dezbrăcat şi legat cu lanţ şi cu lacăt un om şi nu e pericol pentru ordinea publică. (...) Ştiu despre clanul de hoţi condus de Ilie Alexandru, care e bănuit de crimă, nu prezintă pericol, se judecă în libertate", a spus finanţatorul Stelei.

El a explicat apoi că în accepţiunea sa pericolul pentru ordinea publică depinde de comportamentul persoanei în "cetate", de percepţia cetăţenilor şi de caracterul şi virtuţile persoanei. Becali a înşiruit apoi o parte din nenumăratele sale acte de caritate făcute în ultimii 20 de ani, ca şi distincţiile primite de la numeroşi prelaţi şi diplomaţi străini.

Cel mai important lucru pe care l-a invocat Becali a fost familia lui, pe care nu şi-a văzut-o de două săptămâni, neputând accepta "dezonoarea" de a fi vizitat la arest. Becali a promis că nu va lua legătura cu nici o persoană din dosar, că nu va încerca să ascundă adevărul ori să-l influenţeze.

"Accept chiar să fiu îngrădit la mine-n curte, cu copiii mei şi nevasta mea, să nu deschid porţile, numai să nu mai stau într-o încă-pere de 6 pe 5, unde condiţiile sunt mai rele decât la penitenciar. Având în vedere că e Săptâmâna Mare, vreau să fac Paştele cu familia mea. Doamne-Ajută!", şi-a încheiat Becali declaraţia-pledoarie pentru libertate. Instanţa i-a respins cererea.

 

S-a plătit cauţiune
Instanţa a judecat şi cererile de eliberare, sub diferite forme, pentru ceilalţi patru arestaţi: Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Dumitru Beciu, Nicolae Dumitraşcu. Acesta din urmă a plătit cauţiunea de 30.000 de lei, stabilită de instanţă. Beciu a cerut eliberarea pe motiv că "gândurile negative provocate de încarcerare" îi pot activa epilepsia.

Pentru Ştefan Dediu, avocatul a invocat declaraţia bodyguardului Marcel Popa, în care acesta recunoaşte că a tras cu pistolul. Zmărăndescu a declarat în faţa instanţei că "în România, când încerci să opreşti un infractor sunt două posibilităţi: ori mori, ca în cazul de la Braşov, ori ajungi după gratii, ca în cazul meu".

El a adăugat că singurul lucru pentru care îi pare rău este că nu i-a dus la poliţie pe cei trei hoţi ai maşinii. Instanţa le-a respins cererile.

Violeta Fotache


Rămâne Grigorescu
Vicepreşedintele CCA, Nicolae Grigorescu, a preluat ieri prerogativele de preşedinte, după ce Gheorghe Constantin şi-a înaintat demisia, iar Marcel Lică s-a autosuspendat. Grigorescu va îndeplini prerogativele de preşedinte al CCA până la sfârşitul acestei ediţii de campionat.

"Comitetul Executiv a decis ca Grigorescu, Dan Petrescu, Cornel Sorescu, Ioan Igna şi Constantin Gheorghe din Suceava, care au rămas în cadrul comisiei de arbitri, să îndeplinească atribuţiile pe care le au în conformitate cu regulamentul de organizare şi desfăşurare a activităţii arbitrilor. Domnul Grigorescu a fost delegat de ligă şi va îndeplini prerogativele pe care le are preşedintele comisiei", a anunţat ieri preşedintele FRF, Mircea Sandu, care a precizat că delegările arbitrilor la Liga 1 şi Liga 2 vor fi făcute prin tragere la sorţi.


Bogaciu, urmărit pentru mită

Un nou episod din scandalul izbucnit la începutul săptămânii la Piteşti, după arestarea finanţatorului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, a preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, Gheorghe Constantin şi a altor două persoane, a continuat ieri cu mai mulţi arbitri.

DNA Piteşti a trimis miercuri o solicitare către Comisia Centrală a Arbitrilor, prin care anunţa că arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu şi Tiberiu Lajos trebuie să se prezinte joi la audieri, în cazul scandalului de corupţie, dar şi observatorul Marcel Lică.

Primul care s-a prezentat la DNA a fost Aurelian Bogaciu. Părea destul de relaxat şi întrebat dacă are emoţii, Bogaciu a spus: "Ca înaintea unui meci". La o oră după el s-a prezentat şi arbitrul Marcel Savaniu, care era însoţit de avocat şi nu a făcut nici o declaraţie înainte de a intra la audiere, apoi au sosit arbitrul Sorin Corpodean şi vicepreşedintele autosuspendat al CCA, Marcel Lică.

După aproape patru ore de audieri, Aurelian Bogaciu a părăsit sediul DNA. "Totul este OK. Să stea liniştiţi cei care îmi vor răul". Avocatul său, Florin Doran a oferit câteva lămuriri: "Ni s-a cerut o declaraţie în raport cu afirmaţiile făcute la dosar. Ni s-a prezentat procesul verbal de începere a urmăririi penale. Este vorba de luare de mită. Sunt mai multe sume de bani vehiculate ca fiind primite, dar şi contravaloarea unei nopţi la o cameră de hotel. Clientul meu nu recunoaşte nimic. Miercuri trebuie să ne prezentăm din nou".

După alte cîteva ore, Corpodean şi Savaniu au ieşit împreună de la audieri. Primul a precizat că miercuri, 22 aprilie, la ora 12:00 au fost chemaţi din nou la audieri. Savaniu a declarat: "Eu nu îl cunosc pe Penescu şi nu cred că sunt probe împotriva mea". Ultimul a ieşit de la audieri vicepreşedintele CCA, Marcel Lică.

"Lăsaţi justiţia să îşi facă treaba, nu am nimic de comentat", a declarat Lică în momentul în care a părăsit sediul DNA. Singurul care nu s-a prezentat ieri la Piteşti, pentru audieri a fost Tiberiu Lajos, al cărui tată a decedat marţi.

RECURS ÎNTÂRZIAT
Recursul în cazul celor patru persoane arestate marţi, printre care patronul lui FC Argeş, Cornel Penescu şi preşedintele CCA, Gheorghe Constantin, se va judeca azi la Curtea de Apel Piteşti, întrucât motivarea verdictului de fond a fost terminată abia ieri. Altfel, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat ieri că s-a aprobat ca membrii Comisiei de Disciplină să întreprindă o anchetă în cazul presupusei mituiri a preşedintelui CCA, Gheorghe Constantin, de către patronul clubului FC Argeş, Cornel Penescu.

Elly Cîrstea - Piteşti


Citiţi aici încheierea dosarului împotriva lui Cornel Penescu:

- partea 1
- partea 2

×
Subiecte în articol: observator becali marcel