George Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, şi-a mandatat avocatul să demareze procedurile de formulare a cererii de graţiere din partea preşedintelui Traian Băsescu.
"Există un memoriu în acest sens. Este decizia dânsului să facă acest demers, eu ca avocat nu pot decât să dau curs acestui demers", a declarat, astăzi, avocatul lui Becali, Bogdan Vlad, la Penitenciarul Rahova.
Deputatul George Becali a fost condamnat luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar, fostul ministrul al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al marelui Stat Major General Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la 2 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată. Fiica lui Babiuc, Ioana Babiuc, a fost achitată.
În ce condiţii poate fi graţiat Gigi Becali
Graţierea este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţa ori în comutarea acesteia în una mai usoară, potrivit legii nr. 546/2002 privind graţierea şi procedura acordării graţierii, publicată în Monitorul oficial în 16 noiembrie 2002.
Graţierea poate fi acordată individual, prin decret al preşedintelui României, potrivit art. 94 lit. d) din Constituţia României, sau colectiv, de către Parlament, prin lege organică, conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constituţie.
Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, numai după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Cererea de graţiere individuală, împreună cu actele anexate, se adresează preşedintelui României şi poate fi făcută de: persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorile ori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.
În vederea exercitării prerogativei de graţiere, preşedintele României poate solicita, atunci când socoteşte necesar, avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării.
De asemenea, atunci când consideră necesar, preşedintele României poate solicita informaţii organelor administraţiei publice locale, conducătorului locului de detenţie, organelor judecătoreşti şi ale parchetelor, organelor de poliţie şi altor instituţii publice, precum şi comandantului unităţii, pentru condamnaţii militari. Decretul de graţiere se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prin decret se pot graţia una sau mai multe pedepse. Graţierea individuală se acordă numai pentru pedepse privative de libertate. Dispoziţiile prezentei legi privitoare la pedepse se aplică în mod corespunzător şi sancţiunilor cu închisoare contravenţională. Nu pot fi graţiate pedepsele deja executate, pedepsele a căror executare nu a început din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnările cu suspendarea executării pedepsei, pedepsele complementare şi cele accesorii. Graţierea individuală nu are efect asupra laturii civile şi asupra măsurilor administrative pronunţate într-o cauza penală.
În situaţia respingerii cererii de graţiere, actul de respingere va fi comunicat persoanei care a introdus cererea, în termen de 30 de zile de la data adoptării deciziei de către preşedintele României. Graţierea individuală poate fi refuzată de către beneficiarul ei atunci când cererea a fost făcută de altă persoană. Această prevedere nu se aplică în cazul condamnatului minor.
Graţierea colectivă se acordă unui număr de persoane pentru condamnări determinate prin cuantumul pedepselor sau prin infracţiunile pentru care au fost pronunţate.