x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medic ginecolog din Capitală, trimis în judecată: A stabilit că o sarcină viabilă e extrauterină

Medic ginecolog din Capitală, trimis în judecată: A stabilit că o sarcină viabilă e extrauterină

de Redacția Jurnalul    |    27 Iun 2023   •   16:30
Medic ginecolog din Capitală, trimis în judecată: A stabilit că o sarcină viabilă e extrauterină

Un medic ginecolog de la un spital din Capitală a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, după ce a dat tratament unei femei însărcinate care i-a provocat avortul, stabilind că o sarcină viabilă este extrauterină.

În rechizitoriul întocmit de procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 s-a reținut că „la data de 24.04.2019, cu ocazia unui consult acordat persoanei vătămate (...), purtătoarea unei sarcini intrauterine în evoluție, cu încălcarea protocolului privind sarcina ectopică existentă la nivelul Spitalului și a ghidului SOGR în vigoare la data consultului, a stabilit în mod eronat diagnosticul de sarcină extrautererină dreapta neruptă”.

Pentru acest diagnostic, medicul a recomandat administrarea de metotrexat (tratament citostatic interzis în sarcina viabilă) și, cunoscute fiind efectele adverse ale tratamentului asupra unei sarcini intrauterine, femeia a trebuit să facă întrerupere de sarcină la data de 30 aprilie 2019 la o clinică din Turcia.

Procurorul a stabilit că medicul ginecolog curant a nesocotit mai multe standarde medicale, între care contraindicația administrării tratamentului cu metotrexat la un sac gestațional mai mic de 3 cm. În cazul femeii, sacul gestațional vizualizat ecografic avea 9,8/9,4 mm. De asemenea, medicul a stabilit că sarcina are localizare cunoscută (extrauterină) deși analizele indicau contrariul.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Sectorului 1 București.

(sursa: Mediafax)

L

×
Subiecte în articol: ginecolog sarcină extrauterina