Ginerele lui Traian Basescu, avocatul Radu Pricop, este urmărit penal. Purtătorul de cuvânt al PIICJ a declarat pentru radu-tudor.ro: “În dosarul restituirii unor terenuri a început urmărirea penală in rem la data de 11 aprilie 2014. La data de 26 Mai 2014, a fost începută urmărirea penală in personam pentru mai mulţi făptuitori, printre care şi numitul Radu Pricop. Infracţiunile săvârşite sunt de fals şi înşelăciune”.
Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, s-a căsătorit la 1 iunie cu avocatul Radu Pricop, ceremonia civilă având loc la Primăria Azuga. Avocatul Radu Pricop provine dintr-o familie cunoscută din Suceava, tatăl acestuia fiind fostul senator PSD Radu Pricop. Potrivit presei, Radu Pricop este bun prieten al Elenei Băsescu, dar şi al soţului acesteia, Bogdan Ionescu, are 36 de ani, este asociat al unui cabinet de avocatură şi locuieşte într-o zonă de lux a Capitalei.
Cum se fac 10 milioane de euro
Avocatul Radu Petru Pricop a cumpărat drepturile litigioase pentru un teren de 90,5 de hectare din comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş, teren ce aparţinuse cunoscutei familii de politicieni Brătianu. Drepturile litigioase au fost achiziţionate de Pricop, împreună cu alte patru persoane, de la Alexandru Missirliu unul dintre urmaşii familiei Brătianu.
În urma unui proces care s-a desfăşurat foarte rapid, Curtea de Apel Piteşti a hotărât în februarie 2012 că statul român prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – ANRP trebuie să plătească o despăgubire de 44,1 milioane de lei pentru terenul din Ştefăneşti. Recursul prin care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a atacat decizia Curţii de Apel Piteşti a fost respins de către Curtea Supremă de Justiţie.
Decizia magistraţilor este eronată deoarece Eleonora Brătianu, unul dintre moştenitorii familiei Brătianu, era în viaţă la data pronunţării sentinţei, aşa cum au constatat judecătorii. Sentinţa magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Piteşti s-ar fi bazat pe un fals, actul de deces al femeii. Cererea ce retrocedare a terenului din Ştefăneşti a fost înregistrată pe 5 octombrie 2009 la Judecătoria Piteşti de Valentin Vişoiu, Florin Şerban Barbu, Nicolae Bădulescu şi Aritina Bădulescu. Reprezentanţii celor patru a fost cabinetul de avocatură Pricop & Banu. În sentinţa Judecătoriei Piteşti din 23 decembrie 2009 se arată că Eleonora Brătianu, moştenitoare a terenului familiei Brătianu, era decedată şi nu mai putea fi parte a procesului. Antena 3 a prezentat certificatul de deces al Eleonorei Brătianu, fiica lui Victor şi Floricăi Brătianu, din care reiese că aceasta a murit abia în 12 mai 2011.
Suma de 44,1 milioane de lei trebuie achitată în tranşe în următorii cinci ani, deşi pe rolul instanţelor de judecată mai sunt procese legate de această retrocedare, prefectul de Argeş ca reprezentant al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Argeş se judecă încă cu Vişoiu şi compania, următorul termen fiind pe 26 iunie 2014 la Judecătoria Piteşti. Pricop trebuia să primească săptămâna trecută o tranşă de 200.000 de euro ca parte a despăgubirii de 10.000.000 de euro.
Băsescu nu ştie cum îl cheamă pe ginerele său
În intervenţia de ieri de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a zis că de abia a aflat de urmărirea penală a ginerelui său Radu Pricopie. Pe soţul Ioanei Băsescu îl cheamă Pricop. “Ştiu că vă stă ca prioritate o întrebare foarte proaspătă, legată cu începerea urmăririi penale asupra ginerelui meu, pe nume Pricopie, dar nu ştiu despre ce e vorba, tot ce ştiu este că justiţia să-şi urmeze cursul”, a comentat sec Băsescu.
Citiţi: Urmaşii Brătienilor, ucişi în acte de băsişti. Iubitul Ioanei Băsescu, “făcut” bogat prin decedarea Eleonorei Brătianu, care era vie
Citește pe Antena3.ro